Infectiile virale

Actualizat: 01 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Virusul este un agent submicroscopic care cauzeaza o infectie in organism. Acesta detine material genetic de tip ADN - ARN, pe care il reproduce. Pentru ca un virus sa supravietuiasca trebuie sa invadeze si sa se ataseze de o celula vie (celula gazda), unde se va multiplica, dand nastere altor virusuri.

Prin atasarea la celula gazda, virusul poate distruge sau modifica functiile celulei, astfel sunt eliberate noi tipuri de virusuri si sunt infectate alte celule. Practic, acesta este mecanismul prin care virusurile provoaca boli. De regula, virusul infecteaza un singur tip de celula; de exemplu, virusul care provoaca raceala infecteaza numai celulele tractului respirator superior.

Virusurile pot fi transmise prin: contactul cu o persoana infectata, ingestie, inhalare sau sex neprotejat. Igiena deficitara si obiceiurile alimentare neadecvate pot creste riscul de a contacta o infectie virala.

Barierele externe (pielea si mucoasele) reprezinta prima linie de aparare a sistemului imunitar. Acesta se activeaza cand virusul patrunde in organism prin actiunea globulelor albe (limfocite si monocite) care incep sa atace si sa distruga virusul. Acest tip de protectie este specific imunitatii innascute sau naturale.

Tipuri de virusuri

Virusurile pot afecta orice parte a corpului sau orice sistem din corp si poate provoca infectii cum ar fi: raceala, gripa, gastroenterita, varicela sau herpesul. Cel mai comun tip de infectii virale implica tractul respirator.

- Raceala este o infectie virala care apare frecvent si se manifesta prin: stranut, nas infundat, dureri de gat si tuse. Desi racelile sunt infectii minore ale gatului si nasului, pot dura de la doua zile pana la doua saptamani. Boala este contagioasa si se raspandeste prin fluidele infectioase raspandite prin stranut sau tuse.

- Gripa este o infectie respiratorie cauzata de virusuri, care se manifesta prin: frisoane, febra, dureri de gat si disconfort muscular. Spre doesebire de alte infectii virale respiratorii, gripa poate provoca complicatii care ar putea pune viata in pericol. Se transmite prin aer, asemeni racelii. 

- Sistemul gastrointestinal este o alta cale de patrundere a virusurilor in organism. In aceasta situatie, simptomele specifice sunt diareea si varsaturile. Virusurile care afecteaza stomacul pot fi contactate din alimentele sau apa contaminate si pot provoca gastroenterita virala (inflamatie a stomacului si intestinelor). Spalarea neadecvata a mainilor dupa scaun sau manipularea nepotrivita a unui scutec ce apartine unei persoane bolnave pot raspandi afectiunea de la o persoana la alta. Gastroenterita se manifesta prin greata, cu sau fara varsaturi, diaree, frisoane si dureri abdominale. Multi oameni numesc gastroenterita, raceala la stomac, cu toate ca acest virus nu este unul specific racelilor. 

- Si pielea poate fi afectata de o infectie virala, cum ar fi verucile sau chiar varicela. Varicela este o boala infectioasa cu incidenta ridicata in randul copiilor cu varsta mai mica de 15 ani. Boala se poate manifesta si la adolescenti si adulti. Gradul de contagiune este ridicat. Transmiterea se face prin contact uman. Simptomele includ eruptii pruriginoase, febra si dureri de cap. Eruptiile cutanate sunt localizate pe fata, pielea capului si a trunchiului. De obicei, boala este usoara si dureaza 5-10 zile. Varicela este un virus care ramane pentru totdeauna in organism si, in majoritatea cazurilor, o peroana care a manifestat virusul, nu va mai contacta boala vreodata.

- Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex (HSV). Aceasta infectie apare la nivelul gurii (herpesul oral) sau la nivelul organelor genitale, feselor si anusului (herpesul genital). Herpesul genital este o boala cu transmitere sexuala (BTS) si se transmite prin contact sexual oral sau genital. Acest virus se poate raspandi chiar si atunci cand leziunile nu sunt prezente. Ca si varicela, virusul va ramane inactiv in organism pentru totdeauna. Cu toate acestea, o persoana cu herpes poate manifesta o recurenta a bolii sau focare pe parcursul intregii vieti.

Diagnosticare

Diagnosticarea infectiilor virale se face pe baza simptomelor fizice, tinand cont si de istoricului medical al pacientului. O afectiune cum este gripa va fi usor de diagnosticat, deoarece majoritatea oamenilor sunt familiarizati cu simptomele acesteia. Alte tipuri de infectii viralepot fi mai dificil de identificat si pot necesita investigatii suplimentare.

Printre testele recomandate pentru depistarea infectiilor virale intalnim:
- teste de sange pentru stabilirea anticorpilor virali;
- culturi din sange, fluide corporale sau alte probe si analize recolate din zona infectata;
- punctia lombara pentru a examina lichidul cefalorahidian;
- PCR - reactia in lant a polimerazei - este o tehnica folosita pentru a multiplica materialul genetic viral, care permite identificarea cu precizie a virusului;
- imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) care stabileste nivelul de inflamatie al lobilor temporali.

Simptome

Infectiile virale au o varietate de simptome care variaza in intenstitate in functie de partea corpului care este afectata, tipul de virus implicat, varsta si starea generala de sanatate a pacientului. Aceste manifestari pot include: febra; dureri musculare; tuse; stranut; rinoreedureri de cap; frisoane; diareevarsaturi; eruptii; slabiciune.


Printre simptomele severe se afla:

- tulburarile de personalitate;
- rigiditatea la nivelul cefei;
- deshidratarea;
- convulsii;
- paralizii ale membrelor;
- confuzie;
- dureri de spate;
- parestezii;
- insuficienta renala si disfunctii ale intestinului gros;
- somnolenta care se poate transfora in coma sau deces.

Infectia virala vs. infectia bacteriana

Ambele tipuri de infectii provoaca o afectiune, si cu toate acestea exista o diferenta intre ele.

- Infectia virala este cauzata de un virus - organism mai mic decat o bacterie, care are un strat de protectie greu de distrus. Infectiile virale implica existenta unor virusuri in stare latenta in interiorul unor celule si rescrierea codurilor genetice ale celulelor cu cele ale virusului. Virusurile nu sunt organisme vii, din aceasta cauza pentru a supravietui si pentru a se reproduce au nevoie de o celula gazda. De obicei, infectiile virale afecteaza tractul respirator (inferior si superior). Infectiile virale provoaca atat boli minore ca racelile, dar si boli grave, precum sida.

- Pentru a contacta o infectie bacteriana, bacteria patogena trebuie sa ajunga in interiorul organismului prin intermediul apei contaminate, taieturi sau contactul cu o persoana sau obiect infectat. Infectiile bacteriene comune apar ca urmare a invaziei de bacterii patogene prin tractul respirator sau digestiv. Unele dintre acestea sunt contagioase (de exemplu, streptococul betahemolitic), iar altele nu sunt.

Una dintre diferentele majore dintre infectiile virale si bacteriene este sustine ca infectiile bacteriene pot fi transmise si prin intermediul obiectelor (clante, tastatura, etc). O alta diferenta este ca bacteria este un microorganism care are viata si se reproduce prin diviziune, in timp ce virusul va muri daca nu se ataseaza unei celule gazda.

Cauze

Celulele umane sunt vulnerabile in fata virusurilor si atunci cand organismul este expus la particule virale. Organismul cu ajutorul sistemului imunitar va incerca sa distruga aceste particule si sa le elimine. O imunitate scazuta permite mai usor virusului sa se ataseze de o celula gazda, fapt ce duce la aparitia bolilor si a simptomelor specifice.

Infectiile virale la copii si bebelusi

Copiii vin deseori in contact cu bolnavi care sufera de o afectiune virala: isi petrec timpul liber in jurul altor copii care sunt raciti, de exemplu. Sistemul imunitar al copiilor nu este la fel de puternic ca al adultilor, iar in primele stadii de viata corpul abia invata cum sa lupte impotriva virusurilor.

Unele infectii se pot manifesta destul de virulent. Deseori, copiii si sugarii manifesta simptome precum: febra, dureri de cap, nas infundat, tuse, durere in gat si oboseala. Acestea sunt cauzate de lupta dintre virus si sistemul imunitar al organismului.

- Este foarte important ca bebelusii si copii mici sa se odihneasca suficient atunci cand au febra.
- Pentru copii mai mici care nu isi pot sufla nasul se utilizeaza un instrument cu rol de aspirare, prin care se va face drenajul secretiilor nazale. Inainte de aspirarea secretiilor nazale, umidificati fosele nazale cu apa de mare sau apa calduta.
- Copiii mai mari de patru ani vor putea utiliza pastile de supt pentru ameliorarea inflamatiei gatului.
- Ar trebui ca pacientii sa consume suficiente lichide, sucuri de fructe sau supe - nu este recomandat laptele la sugari (daca acesta nu reprezinta hrana exclusiva) pentru a evita congestia.
- Este recomandat ca cei mici sa respire aer cald/fierbinte pentru fluidizarea mucusului din piept si din pasajele nazale.

Tratament

Cel mai eficient mod a trata infectiile virale ramane forta de actiune a sistemului imunitar, la care se adauga starea generala de sanatate, varsta, gravitatea bolii si tipul de virus implicat. De regula, afectiunile minore cauzate de infectii virale implica doar tratament simptomatic. In cazul starilor mai grave ar putea fi necesar un tratament mai complex sau chiar pe toata durata vietii.

O combinatie intre tratamentele alternative, cum sunt medicina conventionala, terapia complementara si medicina naturala ajuta in lupta impotriva infectiei, prin ameliorarea simptomelor si consolidarea raspunsului imun. Tratarea infectiilor virale nu se face cu antibiotice. Utilizarea acestora poate slabi sistemul imunitar, crescand probabilitatea contactarii altei infectii.

Medicina conventionala in cazul infectiilor virale

- Medicamente eliberate fara prescriptie medicala, antiinflamatoare, paracetamol sau ibuprofen care pot ameliora simptomele. Utilizarea pe termen lung si consumul excesiv are efecte adverse.

- Medicamentele antivirale si de sustinere a sistemului imunitar, cum ar fi interferonul si imunoglobulinele, recomandate in cazul infectiilor grave. Acestea se vor administra pe cale orala, intravenos, intramuscular, topic sau prin inhalare. Deoarece virusul traieste in interiorul celulelor, antiviralele pot avea reactii secundare severe intrucat sunt administrate in scopul de a ucide virusul, iar acest lucru conduce la distrugerea celulelor din organism.

- Terapia antiretrovirala suprima replicarea virusului imunodeficientei umane (HIV) chiar daca nu exista simptome specifice. Scopul tratamentului este de a contribui la scaderea incarcaturii virale.

Terapii complementare

- acupunctura;
- homeopatia;
- ayurveda;
- regim alimentar;
- meditatia, psihoterapia, consilierea - benefice atunci cand exista consecinte pe termen lung si implicatii psihologice.

Profilaxie

Exista mai multe modalitati de a preveni infectia si transmiterea germenilor. Urmatoarele sfaturi  sunt utile pentru mentinerea starii optime de sanatate si pentru a dezovolta un sistem imunitar puternic.

- Mancati sanatos si corespunzator, odihniti-va suficient si practicati exercitii fizice in mod regulat;
- Spalati-va mainile frecvent si cu atentie, inainte de gatit, de a manca sau dupa vizita la toaleta;
- Evitati contactul cu persoanele care sufera de raceala, gripa, varicela sau rujeola;
- Nu atingeti ochii sau nasul daca ati intrat in contact cu o persoana care suferea de raceala;
- Mentineti-va o igiena personala zilnica (dus, taiat unghii, curatarea parului, etc.);
- Folositi periuta de dinti si ata dentara de doua ori pe zi si vizitati regulat medicul stomatolog pentru a preveni infectiile si cariile dentare;
- Acoperiti-va gura atunci cand stranutati sau tusiti;
- Nu mancati si nu beti atunci cand manevrati obiecte contaminate sau in timp ce faceti curatenie;
- Practicati sexul protejat. Folositi prezervativul in timpul actului sexual pentru a reduce riscul de a contacta boli cu transmitere sexuala;
- Consumati proteine si legume fierte cel putin de doua ori pe zi pentru a stimula sistemul imunitar;
- Beti apa filtrata sau imbuteliata deoarece riscul ca aceasta sa fie contaminata este mai mic;
- Consumati suplimente nutritionale daca este cazul pentru a preveni infectiile, prin stimularea eliminarii toxinelor si imbunatatirea functiei digestive;
- Pastrati-va o atitudine pozitiva si optimista pentru a consolida sistemul imunitar, pentru un tonus ridicat si mentinerea starii de sanatate.


Citeste si despre:

Legatura dintre infectiile virale si vasculite Infectia cu citomegalovirus Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale 5 Recomandari in caz de diaree acuta, indiferent de cauza ei - inclusiv virala ( COVID 19) Pot suplimentele sa ne protejeze de infectia cu SARS-CoV-2? Ingrijire si sprijin pentru persoanele dragi care sufera de hipoacuzie Infectii ale degetelor Faringita virala Infectiile glandelor salivare - sialadenitele Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman
Cere sfatul medicului ×