Importanta analizelor medicale la inceputul scolii

Publicat: 25 August 2017 | Actualizat: 31 August 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Intrarea unui copil in colectivitate sau reintoarcerea acestuia la scoala inseamna si un risc crescut de transmitere a infectiilor, tinand cont de sistemul sau imunitar in dezvoltare inca, mai ales in cazul celor de gradinita sau din clasele primare.

In plus, cei care abia intra la gradinita nu prea au avut contact cu multi agenti infectiosi, astfel ca organismul lor nu poate produce suficienti anticorpi protectori.

Copiilor care intra sau se intorc in colectivitate, in crese, gradinite sau in ciclul primar li se recomanda de catre medicul specialist pediatru o serie de analize de baza, care sa ateste starea lor de sanatate, scopul fiind acela de a preveni raspandirea unor boli in mediile in care intra.

Nu trebuie omis faptul ca atunci cand copilul merge la gradinita, la inceputul anului scolar, parintele trebuie sa obtina de la medicul de familie avizul epidemiologic, care atesta faptul ca cel mic este clinic sanatos.

Concret, avizul epidemiologic este obligatoriu pentru toti copiii care merg la gradinita, in clasa pregatitoare, in clasa I, in primul an de liceu sau pentru cei care se transfera la o alta scoala.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Analize recomandate

Examenul exudat faringian. Arata prezenta unei infectii bacteriene la nivelul gatului.

Exudatul faringian se recolteaza dimineata, inainte ca cel mic sa consume alimente sau lichide, deoarece acestea indeparteaza bacteriile existente pe suprafata amigdalelor si/sau mucoasei faringiene.

Este important sa se evite spalarea dintilor, intrucat pastele de dinti pot sa contina si substante antibacteriene.

Examenul exudat nazal. Poate depista prezenta mai multor tipuri de streptococi si stafilococi.

Examenul coproparazitologic. Identifica parazitii intestinali, precum oxiurii sau limbricii. Parazitii cel mai frecvent intalniti sunt: Enterobius vermicularis (oxiurii), Giardia intestinalis, Ascaris lumbricoides (limbricii), Taenia solium si Taenia saginata.

Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor in coprocultorul fara mediu de cultura.

Principalele bacterii

Dintre bacteriile care pot fi cantonate la nivelul cailor respiratorii si care se pot observa in rezultatul exudatului nazal sau faringian, cele mai periculoase sunt:

Streptococul de grup A. Acesta este responsabil de faringo-amigdalite, otite, reumatism articular acut. In plus, nu trebuie uitat ca acest streptococ este agentul etiologic al scarlatinei.

Streptococcus pneumoniae. Se afla in flora orofaringiana normala la majoritatea oamenilor, insa poate duce si la infectii precum meningita, sinuzita, pneumonie.

Staphylococcus aureus. Acesta poate duce la infectii ale cailor respiratorii superioare, dar si la infectii ale pielii si tesuturilor moi.

Haemophilus influenza. Este practic o bacterie responsabila de aparitia infectiilor la nivelul cailor respiratorii superioare, adica amigdalite, epiglotite, otite, pneumonii si meningite.

In plus, parintele poate solicita si alte investigatii suplimentare, precum examenul oftalmologic, fie preventiv, fie in cazul in care copilul are probleme de vedere deja cunoscute.


Email

9 vita.antioxidant  natural pentru intreaga familie9 vita.antioxidant natural pentru intreaga familie

Citeste si despre:

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor

Analize la inceput de an scolar - de ce este important sa i le faci copilului tau

Analize microbiologice (hemocultura, coprocultura, urocultura si multe altele)

Informatii de baza despre sanatatea sexuala

Bacterii prietenoase pentru burtici linistite!

Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede

Stimuleaza sistemul imunitar cu aceste solutii naturale

Conferinta Nationala a Pacientilor - Perspective asupra sistemului de sanatate din Romania

Metodologia de organizare si desfasurare si a Calendarului admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2009-2010

Cresterea si dezvoltarea normala a copilului

Dizenteria

Pubertatea si patologia ei