METFORMIN BMS, antidiabetic oral

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 14 Noiembrie 2018

Indicatii
Diabet zaharat stabil declansat la maturitate, necomplicat cu cetoze, in special la supraponderali. In cazuri dificile metformin poate fi utilizat in combinatie cu sulfonil-uree producand astfel un efect sinergetic. metformin poate fi utilizat in diabete labile ca un supliment la tratamentul cu insulina pentru a evita criza hipoglicemica. In diabetul labil, metformin poate fi folosit asociat tratamentului cu insulina pentru evitarea crizelor de hipoglicemie.

Doze si mod de administrare
Dozajul de Metformin trebuie sa fie individualizat. Initial: 500 mg de doua ori zilnic la masa, ce se poate creste gradat la maxim 1 g de 3 ori zilnic. Dozajul uzual de mentinere este 1,7 g zilnic, administrat intr-o doza unica la masa de dimineata sau divizata in doua doze administrate la mese.

Compozite
Metformin BMS contine clorhidrat de metformin BP ca substanta activa.metformin BMS - un comprimat contine 500 mg metformin: comprimate filmate albe, rotunde, convexe, codificate 17 LG. Metformin BMS comprimate 850 mg: comprimate filmate albe, rotunde, convexe, codificate F1 LG.

Actiune terapeutica
Metformin produce o reducere a glucozei din sange in prezenta insulinei endogene sau exogene. metformin nu cauzeaza crize hipoglicemice. metformin are efect de scadere ponderala la diabetici. metformin are o biodisponibilitate de 50-60%. absorbtia este relativ lenta, comparativ cu eliminarea rapida. metformin este eliminat in mare parte nemodificata pe cale renala cu un clearance renal de cateva ori mai ridicat decat cel al creatininei si direct corelat cu acesta (T1/2=1,5-4,5 ore).

Contraindicatii
Metformin este contraindicat la pacientii cu cetoacidoza sau coma diabetica. Metformin nu trebuie administrat la diabetici cu insuficienta severa renala sau hepatica, insuficienta cardiaca sau infarct miocardic recent.

Masuri de precautie
Metformin se excreta pe cale renala si trebuie administrata cu prudenta la pacientii cu disfunctie renala.
Supradozare
Semne si simptome: nu se produce hipoglicemie prin monoterapie cu metformin (25 g au fost ingerate fara a fi remarcate efecte nedorite asupra nivelurilor glicemiei). Totusi, aceasta se poate produce cand se administreaza metformin concomitent cu sulfoniluree, insulina sau alcool. La doze excesive si in special daca exista posibilitatea acumularii, se poate declansa acidoza. Semne si simptome sugestive sunt: greata, diareea, durerea abdominala, dispneea. Tratament: este recomandata terapia intensa de sustinere care trebuie condusa spre corectarea pierderii de lichid si a tulburarilor metabolice.
Sarcina si alaptare
Sarcina: nu este recomandata administrarea in sarcina. Alaptarea: nu exista informatii suficiente.

Reactii adverse
In mod normal Metformin este bine tolerat, dar se pot produce tulburari gastrointestinale (gust metalic, greata, anorexie, diaree), care dispar de obicei prin reducerea dozajului. Pentru a se evita efectele adverse pe durata primelor zile de tratament, se va incepe cu doze mici si care se cresc treptat. S-au raportat putine cazuri de reactii alergice usoare. tratamentul extins pe cativa ani poate reduce concentratia de vitamina b12. acidoza lactica a fost foarte rar asociata cu metformin, dar in putine cazuri raportata ca prezenta la pacientii foarte in varsta cu functia renala redusa.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Programul national de diabet zaharat

Toleranta alterata la glucoza (prediabetul)

Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent

Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat

6 ingrediente naturale pentru imunitate

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

Vitamina C naturala si beneficiile sale pentru sanatatea copiilor

Diabetul zaharat gestational (de sarcina)

Contractul cadru 2008

Modificarea contractului cadru 2008-2009

PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009

Contract cadru 2009