PREGNYL, fiole

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Pentru combaterea amenoreei si inducerea fertilitatii la femeile cu insuficienta a secretiei de gonadotrofine endogene (cu pastrarea reactivitatii ovarelor); tratamentul hipogonadismului prin insuficienta gonadotrofa la barbati; criptorhidism.

Doze si mod de administrare
In sterilitatea anovulatorie, 3 injectii intramusculare a cate 1000-5000 u.i. o data la 2 zile, la mijlocul ciclului, dupa administrarea prealabila a unui preparat de gonadotropina de menopauza (ciclic, conform unor scheme de tratament, sub control clinic riguros si in functie de valoarea estrogenilor si pregnandiolului in urina); in cazul in care deficitul hormonal se refera exclusiv la hormonul luteinizant, tratamentul se face numai cu Pregnyl, cate 1000 u.i. In zilele 21, 24 si 27 ale ciclului. In hipogonadismul hipogonadotrofic, injectii intramusculare cu 1000 - 5000 u.i. de 1-3 ori/ saptamana timp de 3 luni; in criptorhidism 500 u.i. de 2-3 ori/saptamana, timp de 6 saptamani.

Compozitie
Fiole continand gonadotrofina corionica umana 500 u.i. sau 1500 u.i. si 5000 u.i., sub forma de pulbere liofilizata sterila pentru prepararea de solutie injectabila

Actiune terapeutica
Gonadotropina obtinuta din urina de femeie gravida are activitate predominant luteinizanta; la femeie favorizeaza mentinerea corpului galben si secretia de progesteron (pana in luna a 3-a de sarcina); la barbat stimuleaza producerea si secretia de testosteron de catre celulele interstitiale.

Contraindicatii
Tumori hipofizare, ovare polichistice sau alte tumori gonadice, boala tromboembolica manifesta sau in antecedente; nu se foloseste la femei inainte de 18 ani.

Reactii adverse
Stimularea excesiva a ovarului poate provoca hiperovulatie (sarcina multipla), marirea volumului ovarului, formarea de chisturi, chiar rupturi ovariene; rareori accidente trombo-embolice; la barbat pot aparea edeme, iar la copii fenomene de precocitate sexuala. Tratamentul cu gonadotrofine se face obligatoriu de catre specialisti, in conditii de dotare tehnica corespunzatoare.

Citeste si despre:

Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Betablocante adrenergice Vaccinarea antigripala Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie Spirulina, o comoara pentru sanatate! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Cauze imunologice de infertilitate Suplimentele nutritionale Fentanil Tratamentul infertilitatii cu gonadotropine Blocante ale canalelor de calciu
Cere sfatul medicului ×