Oprirea fumatului scade riscul unui infarct coronarian

Publicat: 07 Mai 2008 | Actualizat: 20 Iulie 2009

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Persoanele care renunta la fumat, in special femeile, reduc semnificativ riscul de a muri in urma unor afectiuni coronariene. Dupa 5 ani de la intreruperea fumatului, riscul de a muri in urma unui infarct miocardic, este acelasi ca si pentru o persoana care nu a fumat.
Din pacate riscul dezvoltarii sau evolutiei unui cancer pulmonar nu sunt influentate de intreruperea fumatului.
In anul 2000 peste 5 milioane de decese au fost puse pe seama fumatului. Aceasta cifra este in continua crestere si se estimeaza ca in anul 2030 ea v-a fi de 10 milioane (7 milioane pentru tarile dezvoltate). In SUA se estimeaza ca fumatul este principala cauza care declanseaza boli, care in final duc la deces.
Pe langa afectiuni coronariene si pulmonare, fumatul este implicat si in apritia cancerului colorectal.
Organizatia care a realizat studiul, cere mentinerea programelor scolare care sa descurajeze tinerii sa inceapa sa fumeze. Riscul unui deces este cu atat mai mare cu cat o persoana se apuca mai de tanara de fumat.
Un rol inportant in reducerea riscurilor fumatului, il are informarea fumatorilor asupra riscurilor la care se supun si la care ii supun pe cei din jurul lor. Fumatul pasiv este poate la fel de periculos ca si fumatul activ.


Email

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Infarctul miocardic si angina instabila

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Disfunctia erectila

Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca

Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea!

6 ingrediente naturale pentru imunitate

5 cauze ale ingrasarii pe fondul excesului de estrogen

Sfaturi pentru a va mentine sanatosi dupa angioplastie

Ischemia arteriala periferica

Hipertrigliceridemia

Insuficienta cardiaca