Mituri despre endometrioza

Actualizat: 06 Octombrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Stefania Grigore
Consultant medical:

Dr. Stefania Grigore
Medic rezident Reumatologie

Ce este endometrioza


Endometrioza este o boala in care tesutul similar mucoasei uterului creste in afara uterului. Acest lucru duce la inflamatie si la formarea de tesut cicatricial in regiunea pelviana si (rar) in alta parte a corpului. Endometrioza poate incepe la prima menstruatie a unei femei si poate dura pana la menopauza.

Cum se manifesta

Endometrioza determina o reactie inflamatorie cronica care poate duce la formarea de tesut cicatricial (aderente, fibroza) in pelvis si in alte parti ale corpului.

Au fost descrise mai multe tipuri de leziuni:
-  endometrioza superficiala intalnita in principal pe peritoneul pelvin
-  endometrioza ovariana chistica (endometriom) gasita in ovare
-  endometrioza profunda gasita in septul recto-vaginal, vezica urinara si intestin
-  in cazuri rare, endometrioza a fost gasita si in afara pelvisului.

Semne si simptome

Endometrioza cuprinde o gama larga de simptome, de la dureri menstruale puternice, la oboseala, depresie si anxietate.

Cauze

Cauza endometriozei nu este pe deplin cunoscuta in momentul actual, posibilele explicatii includ:

Menstruatia retrograda. In menstruatia retrograda, sangele menstrual care contine celule endometriale curge inapoi prin trompele uterine si in cavitatea pelviana in loc sa iasa din corp. Aceste celule endometriale se lipesc de peretii pelvini si de suprafetele organelor pelvine, unde cresc si continua sa se ingroase si sa sangereze pe parcursul fiecarui ciclu menstrual.

Transformarea celulelor peritoneale. In ceea ce este cunoscut sub numele de „teoria inductiei”, expertii propun ca hormonii sau factorii imunitari promoveaza transformarea celulelor peritoneale – celulele care captusesc partea interioara a abdomenului – in celule asemanatoare endometrului uterin.

Transformarea celulelor embrionare. Hormonii precum estrogenul pot transforma celulele embrionare – celule aflate in primele stadii de dezvoltare – in implanturi celulare asemanatoare endometrului in timpul pubertatii.

Insamantarea cicatricilor chirurgicale. Dupa o interventie chirurgicala, cum ar fi o histerectomie sau o cezariana, celulele endometriale se pot atasa la o incizie chirurgicala.

Transportul celulelor endometriale. Vasele de sange sau sistemul limfatic pot transporta celulele endometriale in alte parti ale corpului.

Tulburarea sistemului imunitar. O problema cu sistemul imunitar poate face corpul incapabil sa recunoasca si sa distruga tesutul de tip endometrial care creste in afara uterului.

Mituri endometrioza

Mitul 1: Simptomele endometriozei sunt doar durerile menstruale puternice.

Durerea din cauza endometrioza poate fi foarte intensa. Leziunile endometriale se pot dezvolta in toata regiunea pelviana si in alte parti, inclusiv pe ovare, intestin si rect.

Alte simptome ale endometriozei pot include:

Mitul 2: Endometrioza determina infertilitate.

Desi endometrioza poate determina probleme in obtinerea unei sarcini, nu provoaca infertilitate la toate persoanele care se confrunta cu ea.

Potrivit Planului national de actiune pentru endometrioza al Departamentului de Sanatate din Australia, pana la una din trei femei cu endometrioza va avea unele probleme de fertilitate. Vorbiti cu un medic specialist daca aveti endometrioza si sunteti ingrijorata de fertilitatea dumneavoastra, astfel incat acesta sa va poata adapta un plan bazat pe nevoile dumneavoastra specifice.

Mitul 3: Sarcina va vindeca endometrioza

Acest sfat a fost oferit de prieteni bine intentionati, de carti de auto-ajutorare si chiar de profesionisti din domeniul medical, dar adevarul este ca nu exista un leac pentru endometrioza.

Sarcina poate uneori sa amelioreze temporar simptomele, datorita schimbarilor hormonale si pentru ca femeile nu au menstruatie in timpul sarcinii. Unele femei constata ca simptomele lor se diminueaza dupa ce trec prin sarcina. Altele se confrunta cu aceleasi simptome sau cu o inrautatire a acestora.

Mitul 4: Durerile menstruale severe sunt normale.

Multe fete si femei, din adolescenta pana la 30 si 40 de ani, pot crede ca durerile menstruale severe sunt normale, dar acest lucru pur si simplu nu este adevarat.

Durerile menstruale ar trebui sa fie considerate "normale" doar daca:
durerea apare doar in prima sau in primele doua zile ale menstruatiei
durerea dispare cu ajutorul medicamentelor impotriva durerilor menstruale sau a pilulei contraceptive
desfasurarea activitatilor normale nu este afectata.

Daca va confruntati cu dureri menstruale severe care va impiedica participarea la activitatile zilnice, cum ar fi scoala sau munca, consultati un medic pentru a primi sfaturi.

Mitul 5: O durere usoara inseamna ca afectiunea dumneavoastra nu este grava.

Simptomele usoare nu indica neaparat faptul ca nu se produc daune. O femeie cu endometrioza extinsa poate sa nu aiba niciun simptom, in timp ce o femeie cu endometrioza minima poate avea simptome severe.

Mitul 6: Endometrioza afecteaza femeile doar una sau doua zile pe luna.

Endometrioza este o afectiune inflamatorie, deci poate prezenta simptome pe parcursul intregului ciclu menstrual si poate afecta femeile in moduri diferite. Unele femei pot simti durere in majoritatea zilelor, in timp ce pentru altele poate aparea si disparea; alte femei nu vor avea dureri.

Pe langa durerea din partea inferioara a abdomenului, femeile pot avea, de asemenea, dureri la nivelul spatelui si coapselor,, in zona rectala si pot avea chiar dureri nervoase, in functie de locul in care se formeaza leziunile cauzate de endometrioza.

Activitatea sexuala poate fi, de asemenea, dureroasa. Balonarea, problemele intestinale si ale vezicii urinare, oboseala si durerile de cap sunt, de asemenea, experimentate de femeile cu endometrioza.

Endometrioza poate afecta, de asemenea, relatiile personale si intime, precum si capacitatea de a studia si de a lucra. Un studiu realizat de Universitatea Monash a constatat o legatura puternica intre endometrioza si sentimentele de stres, depresie si anxietate. Este important sa cautati ajutor daca va simtiti trista sau anxioasa, sau daca aveti dificultati in mentinerea unei relatii bune, a unei vieti profesionale sau sociale.

Mitul 7: Endometrioza poate fi diagnosticata cu usurinta.

Multe femei ar putea considera ca simptomele lor nu sunt suficient de severe pentru a cere sfatul unui medic sau ca simptomele lor pot fi mixte, ceea ce face diagnosticul dificil. In medie, diagnosticarea endometriozei dureaza intre 8 si 10 ani. Daca consultati un medic si nu simtiti ca preocuparile dumneavoastra sunt satisfacute, consultati un alt medic pentru o a doua opinie.

Mitul 8: Tampoanele pot provoca endometrioza.

Nu este clar de unde a aparut acest mit, dar este posibil sa fi inceput deoarece endometrioza a fost legata de menstruatia retrograda - o afectiune in care sangele menstrual se intoarce inapoi prin trompele uterine in loc sa iasa din corp prin vagin.

Tampoanele blocheaza fluxul de sange menstrual, dar apoi il absorb, in loc sa il trimita inapoi in organism. Cercetatorii au testat teoria unei legaturi intre tampoane si endometrioza si au constatat ca utilizarea tampoanelor este aceeasi la femeile cu endometrioza si la cele fara endometrioza.

Mitul 9: Endometrioza se amelioreaza intotdeauna dupa menopauza.

Desi simptomele endometriozei apar cel mai adesea in timpul menstruatiei, pentru unele femei acestea dureaza mult dupa terminarea ciclurilor lunare. Chiar si dupa ce o femeie trece prin menopauza, ovarele continua sa produca cantitati mici de estrogen.

Cresterile de endometrioza pot continua sa raspunda la hormon, provocand durere. Asadar, desi simptomele endometriozei se amelioreaza la multe femei, menopauza nu aduce usurare pentru toate. Unele femei care au trecut prin menopauza pot opta pentru interventii chirurgicale pentru a indeparta implanturile de endometrioza sau aderentele, sau chiar pentru histerectomie si ovariectomie (indepartarea ovarelor). Cu toate acestea, aceste proceduri nu reusesc intotdeauna sa controleze durerea. Terapiile hormonale, de asemenea, par sa fie mai putin eficiente in cazul femeilor aflate la menopauza.

Mitul 10: Nivelurile ridicate de estrogen cauzeaza endometrioza.

Nu s-a demonstrat ca nivelurile ridicate de estrogen cauzeaza endometrioza. Cu toate acestea, medicamentele care blocheaza estrogenul pot ajuta la ameliorarea simptomelor. In plus, cercetarile sugereaza ca, desi nivelurile ridicate de estrogen nu pot cauza endometrioza, estrogenul si receptorii sai pot juca un rol in procesele pe care oamenii de stiinta le asociaza cu aceasta afectiune.

Mitul 11: Pilulele contraceptive pot vindeca endometrioza.

Desi pilulele contraceptive nu vindeca endometrioza, acestea pot ajuta la reducerea simptomelor datorate suprimarii ovulatiei si a menstruatiei. Nimic nu vindeca endometrioza, dar pilulele anticonceptionale trateaza endometrioza prin echilibrarea hormonilor si prin prevenirea sangerarilor. Asadar, ele sunt un tratament bun, dar nu un leac.
Alte medicamente utilizate pentru a trata endometrioza includ analgezicele, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. In plus, in 2018, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat un antagonist al hormonului de eliberare a gonadotropinei, medicament ce poate ajuta la tratarea durerii asociate cu endometrioza.

Mitul 12: Avortul provoaca endometrioza.

Desi cauza exacta a endometriozei este inca necunoscuta, se pare ca exista o legatura genetica. Nu exista nicio dovada ca avortul cauzeaza endometrioza.

Mitul 13: O histerectomie poate vindeca endometrioza.

Potrivit unui studiu la care au participat 137 de femei cu endometrioza care au fost supuse unei histerectomii, 84% dintre participante au fost multumite de rezultatele obtinute dupa operatie.

Cu toate acestea, desi o histerectomie poate ameliora simptomele endometriozei pentru multe persoane, afectiunea poate recidiva dupa operatie. Simptomele pot continua, de asemenea, daca exista leziuni endometriale inca prezente in afara uterului.

Endometrioza raspunde la estrogen, care este produs de ovare. O histerectomie indeparteaza de obicei uterul si nu ovarele. Prin urmare, aceasta interventie nu ar vindeca endometrioza. Exista diferite tipuri de endometrioza, de la leziuni care sunt doar la suprafata pana la cele care invadeaza intestinul si alte organe. Acest tip se numeste endometrioza infiltrativa profunda. Aceste leziuni nu se vor ameliora probabil nici daca vi se indeparteaza ovarele (prin ovariectomie) sau daca vi se suprima hormonii estrogeni.

Diagnostic

Un istoric atent al simptomelor menstruale si al durerii pelvine cronice ofera baza pentru suspectarea endometriozei. Desi au fost propuse si testate mai multe instrumente si teste de screening, niciunul nu este in prezent validat pentru a identifica sau prezice cu exactitate indivizii sau populatiile care sunt cele mai susceptibile de a avea boala.

Endometrioza poate prezenta adesea simptome care imita alte afectiuni si contribuie la o intarziere a diagnosticului. Endometriomul ovarian, aderentele si formele nodulare profunde de boala necesita adesea ecografie sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a fi detectate.

Verificarea histologica, de obicei dupa vizualizarea chirurgicala/ laparoscopica, poate fi utila in confirmarea diagnosticului, in special pentru cele mai frecvente leziuni superficiale.

Tratament

Nu exista o modalitate cunoscuta de a preveni endometrioza. Nu exista leac, dar simptomele sale pot fi tratate cu medicamente sau, in unele cazuri, cu interventii chirurgicale. Daca prezentati simptome care ar putea fi cauzate de endometrioza sau ati fost deja diagnosticata cu aceasta patologie, consultati-va medicul ginecolog pentru mai multe informatii si recomandari medicale.

Preventie

Nu exista o cauza clar inteleasa pentru endometrioza, asa ca, in acest moment, nu exista nicio modalitate cunoscuta de a o preveni. Anumite masuri pentru a ajuta la scaderea nivelului de estrogen din organism pot reduce riscul, potrivit Biroului pentru sanatatea femeilor din SUA. Estrogenul poate alimenta cresterea endometriozei si amplifica simptomele.

Puteti reduce nivelul de estrogen alegand o metoda contraceptiva cu un nivel mai scazut de estrogen, slabind daca sunteti supraponderala si facand exercitii fizice regulate.

Remedii

Endometrioza nu are vindecare, motiv pentru care va recomandam sa va concentrati pe gestionarea simptomelor.

Iata cateva remedii ce va pot ajuta sa ameliorati simptomele endometriozei:

Luati medicamente pentru durere dupa cum este necesar.

Oamenii de stiinta cred ca femeile cu endometrioza produc mai multe prostaglandine. Prostaglandina are multe functii in organism, inclusiv a face uterul sa se contracte in timpul menstruatiei pentru a ajuta la eliminarea mucoasei uterine.

Calmantele precum antiinflamatoarele nonsteroidiene sunt cele mai eficiente atunci cand sunt luate inainte ca prostaglandinele sa fie eliberate (cu cateva zile inainte de a va astepta la durerea menstruala sau cauzata de endometrioza). Pentru durerea extrema, medicamentele prescrise de catre un medic pot oferi un nivel mai mare de ameliorare a simptomelor.

Folositi caldura pentru a combate durerea.

Poate parea simplu, dar putina caldura poate ajuta la ameliorarea durerii cauzate de endometrioza. Cand utilizati terapia cu caldura, vasele de sange se dilata favorizand fluxul sanguin si ajutand muschii sa se relaxeze. Puteti incerca sa utilizati comprese fierbinti, plasturi termici sau puteti face o baie fierbinte pentru a va calma durerea.

Asigurati-va ca nu utilizati niciodata caldura extrema, deoarece ar putea duce la arsuri.

Schimbati-va dieta.

Studiile indica o legatura intre alimentatie si endometrioza. Dietele bogate in produse de origine animala si carne rosie pot creste productia de estrogen, ceea ce poate provoca cresterea anormala a tesuturilor.

Pentru a imbunatati viata cu endometrioza, alegeti o dieta bogata in legume, fructe, cereale integrale si alimente bogate in acizi grasi omega-3, cum ar fi nucile si semintele de in. De asemenea, ar trebui sa evitati alimentele procesate si alimentele care contin grasimi trans. Ar putea fi benefic sa va limitati si aportul de cofeina si alcool.

Mentineti un stil de viata activ.

In timpul sportului, corpul produce mai putin estrogen si creste circulatia sangelui. Exercitiile elibereaza, de asemenea, endorfine in creier, care pot reduce senzatiile de durere. Atat exercitiile de intensitate mare, cat si cele de intensitate scazuta ajuta endometrioza.

Activitatile sportive solicitante, precum alergatul, aerobicul sau ciclismul, reduc simptomele. Activitatile de intensitate scazuta, cum ar fi pilates sau yoga, ajuta la reducerea stresului si la gestionarea durerii pelvine.

Aflati despre gestionarea durerii cronice.

Durerea cronica din endometrioza poate interfera cu viata de zi cu zi. Aceasta poate determina sentimente de stres, anxietate, precum si insomnii, care pot la randul lor amplifica durerea fizica.

Tehnicile de gestionare a durerii cronice va pot ajuta sa va simtiti mai bine mental si sa va usurati durerea. Medicul dumneavoastra ginecolog va poate indruma catre un specialist in tratarea durerii cronice. Unele tehnici includ medicamente antidepresive, psihoterapie, meditatie si practicarea unei bune igiene a somnului.

Luati in considerare terapia hormonala.

Terapia hormonala usureaza simptomele ciclului menstrual, reducand durerea si inflamatia adesea experimentate cu endometrioza. De asemenea, poate ajuta la incetinirea cresterii tesutului endometrial, la prevenirea unei noi cresteri si la reducerea durerii asociate endometriozei.

Exista multe consideratii inainte de a urma terapia hormonala, de aceea este important sa consultati medicul ginecolog pentru a verifica daca sunteti eligibila pentru a beneficia de aceasta terapie.

Discutati optiunile chirurgicale cu medicul dumneavoastra

Medicamentele pentru durere si tehnicile de management va pot ajuta sa traiti cu endometrioza. Terapia hormonala poate, de asemenea, incetini cresterea si ajuta la reducerea durerii. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste tratamente nu va vindeca endometrioza existenta.

Interventia chirurgicala minim invaziva care indeparteaza tesutul endometrial din afara uterului este singura modalitate de a trata cauza de baza a endometriozei.

Concluzii

Endometrioza va poate face sa aveti dureri pe termen lung (cronice), menstruatii abundente si dificultati in a ramane insarcinata. Puteti gestiona aceste simptome colaborand cu medicul ginecolog.

Exista optiuni de tratament care va pot ajuta sa va imbunatatiti viata de zi cu zi si sa va gestionati endometrioza pe termen lung.

Bibliografie
https://www.hcf.com.au/health-agenda/women/endometriosis/misconceptions
https://www.health.harvard.edu/blog/5-myths-about-endometriosis-2021021221890
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/endometriosis#:~:text=Endometriosis%20is%20a%20disease%20in,period%20and%20last%20until%20menopause.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656
https://www.newh-obgyn.com/blog/living-with-endometriosis


Citeste si despre:

Endometrioza, boala tot mai des intalnita Simptomele precoce ale cancerului ovarian Endometrioza poate sa cauzeze infertilitate? Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie: Cum tratam endometrioza? Dr. Romina Sima: Este endometrioza cauza a infertilitatii? Cum o tratam? Cum sa gestionezi optim tranzitia catre menopauza Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor Diferenta dintre adenomioza si endometrioza Laparoscopia in diagnosticul endometriozei Tulburari la penetrare Cat de periculoase pot fi infectiile vaginale?
Cere sfatul medicului ×