Cum sa amelioram durerile menstruale?

Publicat: 10 Octombrie 2018 | Actualizat: 10 Octombrie 2018
Consultant: Dr. Razvan Pop-Began
Medic ginecolog

Generalitati


Durerile menstruale sau crampele menstruale sunt un fenomen care, in principiu, reprezinta o natura fiziologica, daca acestea apar in prima perioada de 28 de zile a ciclului menstrual si nu dureaza mai mult de 3-5 zile sau pe toata perioada de menstruatie.

Dismenoreea este termenul medical al durerilor menstruale. Din punct de vedere epidemiologic, s-a observat o prevalenta mai mare in randul femeilor din grupul caucazian sau europeano-caucazian, cu o statistica si mai mare a frecventei in randul celor hispanice, la polul opus situandu-se cele din continentul african.

Cauze

Durerile menstruale se pot incadra in cele de cauza primara si cele de cauza secundara sau patologice.

Fiziologice

Acest fenomen este cauzat de faptul ca, pe toata perioada celor 28 de zile, endometrul trece prin modificarile fiziologice specifice. Aceasta inseamna ca imediat in ziua 5-6 a ciclului menstrual sau, mai concret, dupa oprirea perioadei de sangerare, endometrul incepe sa creasca in grosime.

Aceasta crestere in grosime este cauzata de faptul ca endometrul (si intreg organismul matern) se “pregateste” ca in ziua 15-16 a ciclului menstrual sa poata nida ovulul fecundat.

In cazul in care un ovul eliberat este fecundat, acesta va parcurge traseul trompei uterine spre uter, unde se va fixa, urmand dezvoltarea embrionului.

In cazul in care acest proces este intrerupt in oricare din aceste stadii, endometrul va continua sa creasca in grosime intr-un ritm totusi mai lent.

In proximitatea zilei a 28-a a ciclului menstrual va incepe desprinderea sa, impreuna cu pachete vasculo-nervoase constituite din capilare. Desprinderea acestor terminatii nervoase libere va produce senzatia de durere.

Durerile patologice sau dismenoreea

Desi durerile menstruale, dupa cum s-a precizat, reprezinta un episod firesc din evolutia si continuitatea unui ciclu menstrual, prezenta durerilor intense, de lunga durata sau a celor care apar in afara perioadei de sangerare a ciclului menstrual poate avea diferite cauze.

Statistic, cea mai des intalnita cauza este endometrioza. Endometrioza reprezinta dezvoltarea tesutului endometrial in stratul mediu sau mijlociu al uterului, miometrul.

Aceasta dezvoltare anarhica a endometrului va atinge filetele nervoase prezente intr-un numar si mai frecvent la acest nivel si va cauza durere prin compresie.

Totodata, endometrioza reprezinta si o hiperproducere de endometru, insa, deoarece organismul il percepe ca un surplus, acesta va incerca eliminarea lui in afara perioadei firesti a ciclului menstrual. Astfel, pot aparea sangerari intre perioadele de ciclu menstrual, ce se vor solda si cu episoade dureroase.

Endometrioza poate fi cauzata de infectii bacteriene repetate, insuficient sau incorect tratate.

O alta cauza a durerilor menstruale este prezenta unei mase nefiresti in suprafata uterina, precum un fibrom uterin sau un chist ovarian.

Diagnosticarea acestor conditii secundare se realizeaza printr-un simplu consult ginecologic. Uneori, vor fi necesare si analize de laborator, precum si o ecografie care sa poata diagnostica chistul ovarian sau fibromul uterin.

Simptome

Statistic, dismenoreea afecteaza aproximativ 25% din populatia feminina, insa exista si o diferentiere a varstelor. Astfel, 67% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 30-35 ani sufera de astfel de crampe menstruale, comparativ cu 33% dintre femeile trecute de aceasta varsta.

Durerile menstruale se vor caracteriza in formele usoare ca o presiune accentuata in zona pelvina, insotita de o algie de intensitate medie. Simptomatic, acestea sunt insotite de sangerarile fiziologice ale ciclului menstrual.

Dismenoreea reprezinta o durere accentuata in zona pelvina care poate iradia pe unul din membrele inferioare. Adesea, aceste dureri au o intensitate sporita si pot iradia si spre zona lombara.

In aceste situatii, este recomandata o vizita medicala pentru depistarea unei posibile complicatii existente.

In cazuri severe, aceste dureri pot fi insotite de febra, senzatie de greata si chiar ameteala. Daca aceasta intensitate depaseste pragul suportabilitatii (care poate varia in functie de persoana) sau daca durerea in faza sa acuta depaseste cateva ore, daca aceasta se afara in afara perioadelor de ciclu menstrual, atunci este indicat consultul ginecologic.

S-a observat ca aceste dureri intense apar cu preponderenta la femeile care nu au avut o nastere, la cele care sufera de obezitate sau care cele nu efectueaza gimnastica sau un sport in mod regulat.

Tratament

Cea mai recomandata metoda de combatere a acestor dureri este reprezentata de efectuarea exercitiilor fizice de tipul gimnasticii, dar si a sportului in general.

S-a observat, de asemenea, ca anumite tehnici de yoga sau meditatia sunt benefice in managementul durerilor menstruale.

Tratamentul non-medicamentos va cuprinde, de asemenea, si asezarea unui corp cu caldura pe abdomen care va produce o vasodilatatie, miorelaxare si o distensie a fibrelor musculare uterine, care vor ajuta la reducerea durerilor.

Cu toate acestea, daca durerile sunt insotite si de sangerari abundente, acest remediu natural nu va mai ajuta, deoarece o vasodilatatie produsa de agentul termic doar va accentua sangerarea si durerile menstruale.

De asemenea, administrarea de vitamina B1 (tiamina) si magneziu s-a observat ca are un efect benefic, in special prin efectele de miorelaxare.

Suplimentele de vitamine sau alimentare bogate in tiamina, magneziu, dar si in vitamina E sau zinc, precum si chimenul, ghimbirul, mararul sau scortisoara pot reduce intensitatea dureroasa a crampelor menstruale.

Tratamentul medicamentos se refera la unguente aplicate in zona abdomenului sau in zona lombara a spatelui, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Acidul acetilsalicilic sau aspirina nu sunt recomandate din cauza efectului anticoagulant; aceasta poate cauza riscul de intensificare a sangerarilor.

Daca durerile persista pe o perioada mai mare, este recomandat sa se efectueze un consult medical de specialitate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Arcadia Spitale si Centre Medicale
Tel: 0232920
Iasi, Str. Cicoarei, Nr 2
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic specialist obstetrica - ginecologie Dr. Horatiu Alexandru Haradja
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232
Medic primar obstetrică-ginecologie Dr. Laura Leonte
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Vitoral M Junior spray oral - Puful de bine al copilului tau! Sustine functionarea normala a sistemului imunitar si metabolismul energetic!Vitoral M Junior spray oral - Puful de bine al copilului tau! Sustine functionarea normala a sistemului imunitar si metabolismul energetic!

Citeste si despre:

Calmantele indicate in functie de tipul durerii

Ciclul menstrual normal

Durerile de sani si dereglarile hormonale

Ce trebuie sa stii despre toxiinfectia alimentara

Ai infectii urinare recurente? Afla care sunt solutiile naturale pentru tratament si preventie

Ovulatia dureroasa sau ovulalgia

7 cauze mai putin cunoscute ale durerilor pelvine la femei

Migrena sau o simpla durere de cap - cum le deosebim?

Cum afecteaza dereglarile hormonale viata femeilor