Topul motivelor pentru a face exercitii fizice

Actualizat: 11 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exercitiile fizice ofera o multitudine de beneficii profunde, dovedite stiintific, pentru sanatatea mentala si cea fizica. Beneficiile sunt mai mari daca exercitiile sunt efectuate cu regularitate, pe perioade indelungate de timp. Indiferent daca obiectivul dumneavoastra este scaderea in greutate, bunastarea mentala sau cresterea energiei, antrenamentele zilnice va pot ajuta sa va atingeti telul.

Efectele pozitive ale exercitiilor fizice asupra organismului

- Tonus ridicat, relaxare si fericire. Activitatea fizica regulata poate fi cheia spre fericire. Miscarea stimuleaza eliberarea de substante chimice cerebrale, in special endorfine, care induc starea de relaxare si fericire. Expertii sustin ca aceleasi substante chimice pot sa previna aparitia depresiei si anxietatii.

- Energie. Exercitiile fizice utilizeaza energia organismului, dar creeaza, de asemenea, mai multa energie prin majorarea fluxului de oxigen catre tesuturile organismului. Activitatea fizica va poate ajuta sa efectuati mai usor activitatile de zi cu zi.

- Forta si rezistenta. Nu exista modalitate mai buna de a creste rezistenta si forta fizica. Cu ajutorul exercitiilor fizice, va puteti consolida musculatura si sistemul osos, iar acest lucru imbunatateste forta si rezistenta organismului. Faceti miscare in mod regulat si veti putea observa ca activitatile zilnice nu vor fi la fel de obositoare.

- Mai putine boli. Miscarea regulata imbunatateste functia sistemului imunitar si poate ameliora anumite conditii medicale. Exercitiile fizice regulate diminueaza riscurile aparitiei de boli de inima, osteoporoza, diabet zaharat, hipertensiune arteriala si alte boli cronice. In plus, activitatea fizica tine sub control nivelul total de colesterol.

- Imbunatatirea aspectului. Nu sunteti multumit de felul in care aratati? Exercitiile fizice va pot imbunatati aspectul. De exemplu, daca faceti sport in mod constant, veti avea un corp suplu si tonifiat.

- Cresterea longevitatii. S-a dovedit stiintific ca exercitiile fizice cresc durata medie de viata. Potrivit unui studiu recent, oamenii care au facut sistematic miscare, au prezentat un risc semnificativ mai mic de a dezvolta boli cu potential letal. In plus, conform statisticilor, chiar si persoanele in varsta, care au decedat de cauze naturale, au trait in medie cu 5-7 ani mai mult datorita faptului ca au avut un stil de viata sanatos, care a inclus si exercitii fizice.

- Pierderea kilogramelor nedorite. Nu conteaza ce tip de activitate fizica alegeti sa faceti, veti arde calorii si va veti imbunatati sansele de a pierde in greutate si de a va mentine greutatea corporala dorita. Potrivit expertilor, chiar si o ora de mers pe jos, in ritm alert, va poate ajuta sa ardeti aproximativ 300 de calorii.

- Reducerea stresului. Calmati-va cu ajutorul exercitiilor fizice. Substantele chimice emise de creier in timpul activitatii fizice va ajuta sa va relaxati si sa va eliberati de tensiunea acumulata in decursul zilei.

- Imbunatatirea calitatii somnului. Oamenii care se lupta cu insomniile pot fi prea obositi sa faca exercitii fizice in timpul zilei. Cu toate acestea, persoanele in cauza ar trebui sa faca un efort, deoarece s-a dovedit stiintific ca activitatea fizica ii poate ajuta sa se relaxeze si sa doarma mult mai bine in timpul noptii. Puteti face alergari usoare, plimbari sau orice alt tip de exercitii fizice care va fac placere, seara, inainte de a lua cina, pentru a avea parte de un somn mai odihnitor.


Citeste si despre:

Exercitii fizice pentru un corp sanatos si tonifiat Motive pentru o viata activa Top 6 probleme de sanatate la barbati Top 9 lucruri surprinzator de bune Top 10 suprafete unde 'se ascund' germenii de raceala si gripa Factorii de risc pentru necroza avasculara Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 13 produse de care nu aveti nevoie Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Lombarizarea coloanei vertebrale - cum o tratam Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale) Importanta vietii sexuale Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei Alimentatia dupa exercitiile fizice
Cere sfatul medicului ×