Alimentatia dupa exercitiile fizice

Publicat: 11 Aprilie 2012 | Actualizat: 11 Aprilie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Masa luata dupa exercitiile fizice, ar trebui sa fie cea mai importanta masa a zilei pentru orice persoana interesata de nutritie sau care doreste sa isi construiasca masa musculara, sa slabeasca sau pur si simplu sau sa-si tonifice corpul.

Exista extrem de multe recomandari referitor la alimentele care trebuie consumate in timpul acestei mese, lucru care nu face simpla alegerea celor mai bune alimente pentru masa de dupa antrenament.

Sa nu mai vorbim despre varietatea de shake-uri si suplimente disponibile, felul in care acestea pot fi combinate cu restul dietei, sfaturile legate de ceea ce trebuie sau nu consumat imediat dupa antrenament.

Ei bine, adevarul este ca imediat ce intelegeti de ce are nevoie propriul corp (si ce nu are nevoie) dupa antrenament, de cat are nevoie si de ce fel de alimente, masa de dupa antrenament va deveni, probabil, cea mai simpla masa a zilei.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Ce trebuie si ce nu trebuie sa consumati dupa exercitii fizice

In afara de apa (de care deja trebuie sa stiti ca aveti nevoie) pot fi consumate produse alimentare ce contin proteine si carbohidrati si nu au grasime. Desi grasimea trebuie sa existe intr-o masura ponderata in nutritia oricarei persoane, masa de dupa orice antrenament nu trebuie sa contina grasimi deoarece grasimea incetineste digestia.

In acest caz, va ingreuna digestia proteinelor si carbohidratilor, exact opusul a aceea ce corpul are nevoie dupa un anrtenament. Daca este posibil, cel mai bine ar fi sa puteti manca dupa aproximativ 30 de minute de la terminarea antrenamentului.

Tipuri si cantitati optime de proteine si carbohidrati

Daca luati masa cat mai repede posibil dupa sfarsitul antrenamentului, nu inseamna automat ca alimentele vor fi digerate la fel de repede. Desi produsele alimentare precum carne de pui, carne rosie, peste si oua sunt surse importante de proteine, nu sunt chiar cele mai bune alternative de feluri de mancare ce pot fi consumate dupa antrenament.

Aceste produse sunt mancaruri solide, iar proteinele din alimentele solide se digera destul de lent. Deci, chiar daca ati ati introdus in meniul acestor mese un aliment solid bogat in proteine, va trece mult timp pana proteinele au fost digerate si sunt gata sa fie utilizate de catre organism.

Cele mai bune surse de proteine pentru aceasta masa a zilei

Sursa ideala de proteine dupa un antrenament fizic ramane cea sub forma de zer care se amesteca doar cu un anumit tip de lichid (cel mai adesea apa) si este pregatita pentru consum.

Un shake de proteine din zer va fi digerat de catre organism mult mai repede decat un aliment solid din doua motive:

1. Mesele lichide se digera mai repede decat mesele la care se consuma produse alimentare solide.

2. Proteina zer este cea mai rapid digerata forma din cate exista.

Acest lucru face ca proteina din zer sa fie de cele mai multe ori alegerea oficiala a sursei de proteine post antrenamente. Incercati sa consumati intre 0.15-0.25 grame de proteine per kilogram de greutate corporala (o persoana de 70 kg trebuie sa tinteasca la aproximativ 20 de grame de proteine).

Persoanele supraponderale ar trebui sa calculeze cantitatea de proteine post antrenament in functie de numarul de kilograme pe care doresc sa le atinga, in loc de greutatea lor actuala - atunci cand fac acest calcul.


Email

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Mentine starea de sanatate si creste calitatea vietiiMentine starea de sanatate si creste calitatea vietii

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumat

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exercitii fizice, relaxare si somn suficient

Topul celor mai frecvente greseli dupa antrenamentele fizice

Exercitiul fizic iti poate face tesutul adipos mai sanatos

Exercitii fizice eficiente pentru sculptarea posteriorului

Cum ingrijim articulatiile in sezonul rece

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

10 greseli in alimentatie

Tulburarea de alimentatie excesiva

Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala

Nutritia si alimentatia rationala la copil

Ingrijirea si tratarea pacientelor cu depresie postpartum (dupa nastere)