Recuperarea dupa o interventie chirurgicala

Publicat: 09 Martie 2017 | Actualizat: 28 Martie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Recuperarea in urma unei interventii chirurgicale depinde, in mare masura, de tipul operatiei suferite.

Un implant dentar sau o cauterizare ori o operatie laparoscopica au o perioada mai mica de recuperare, in vreme ce un bypass cardiac necesita mai multe zile de spitalizare si o urmarire atenta din partea echipei medicale.

Cu cat interventia este mai complexa si cu cat inciziile sunt mai adanci, cu atat convalescenta va fi mai lunga, iar recuperarea mai dificila. Exista proceduri clare ce trebuie urmate dupa o operatie complicata.

Acestea au, pe de o parte, rolul de a preveni infectiile, iar pe de alta de a reusi o cicatrizare rapida a inciziei si o revenire la activitatile cotidiene obisnuite.

Revenirea dupa anestezie

In cazul unei anestezii generale, va fi nevoie de cel putin 24 de ore de repaus total, pana ce efectul anesteziei dispare. Pacientul se va trezi, va respira pe cont propriu, fiind in acelasi timp monitorizat atent de catre echipa medicala pentru a preintampina orice tip de complicatii ce ar putea aparea.

Abia dupa ce efectul anesteziei a disparut, incepe cu adevarat recuperarea dupa interventia chirurgicala. Pacientii care sunt capabili fizic ar putea incepe sa mearga sau cel putin sa se ridice pe marginea patului. Aceasta activitate este esentiala pentru a preveni complicatiile, inclusiv tromboza venoasa profunda.

Controlul durerii post-operatorii

Controlul durerii in aceasta perioada este esential, intrucat miscarea poate determina o intensificare a durerii. Atunci cand durerea devine mult prea puternica, ea trebuie raportata cadrelor medicale.

Prevenirea complicatiilor post-operatorii

Incizia reprezinta o rana deschisa care este predispusa infectiilor. De aceea, este necesara o ingrijire atenta a acesteia, pentru o cicatrizare rapida si pentru prevenirea complicatiilor. In functie de natura operatiei, bandajul poate fi schimbat frecvent sau doar la recomandarea ori sub asistenta chirurgului.

Acesta trebuie sa se asigure ca rana se vindeca fara sa se infecteze.

Respiratia profunda este indicata, intrucat aceasta creste fluxul sangvin si in acelasi timp oxigeneaza sangele.

Un rezultat comun al anesteziei si analgezicelor este constipatia si dificultatea la urinare. De aceea, trebuie consumata cat mai multa apa si ar putea fi recomandata administrarea unui purgativ usor.

Externarea

Odata ce chirurgul stabileste faptul ca pacientul poate fi externat, acesta se va intoarce acasa, unde va primi indicatiile necesare pentru tratament si recuperare post-operatorie, inclusiv legate de ingrijirea ranilor.

Nivelul de activitate permisa variaza foarte mult in functie de tipul de operatie efectuat. Anumite interventii chirurgicale pot necesita terapie fizica indelungata, de pana la 3 luni sau mai mult. Insa indiferent de cat de simpla a fost operatia, efortul fizic intens trebuie evitat pentru o perioada de timp.

Pacientul va reveni periodic in cabinetul medicului curant pentru a i se urmari evolutia post-operatorie, dar va ajunge de urgenta intr-o unitate medicala in momentul in care resimte dureri bruste sau cand incizia prezinta inflamatie sau sangerare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica VenArt
Tel: 40364140261
Cluj-Napoca, Str. Rene Descartes, Nr. 27
Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Medici

Medic Primar – Chirurgie Generala si Vasculara Marius Fodor
Chirurgie vasculara - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261
Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati

Citeste si despre:

Impotenta si recuperarea dupa o interventie chirurgicala a prostatei

Recuperarea medicala dupa o interventie chirurgicala

Semne si simptome de infectie dupa o interventie chirurgicala

Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala

Ai urmat un tratament medicamentos? Ficatul are urgent nevoie de protectie si regenerare!

Cum ingrijim o rana infectata?

Devirox - produs nou de la Herbagetica cu tripla actiune: antiviral intens, imunostimulator si protector pulmonar

Recuperarea dupa o interventie la inima. Cum previi un nou eveniment cardiac

Pasi de urmat dupa o interventie chirurgicala

Recuperarea dupa angioplastie

Interventiile chirurgicale pentru tratarea miopiei

Afectiuni lombare care necesita interventie chirurgicala