Anestezia, sedarea si analgezia

Publicat: 20 Februarie 2009 | Actualizat: 16 Iulie 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Problema lipsei durerii in stomatologie este un aspect important, atat din punct de vedere medical, cat si uman.
Analgezia consta in absenta durerii.
Anestezia generala este o stare caracterizata prin absenta constientei, persistenta, la care se adauga analgezia si relaxarea musculara. Sedarea sau analgezia relativa este cea mai frecvent utilizata si cea mai sigura metoda de sedare in stomatologie.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Solutii pentru anxiosi

Este tehnica de electie in cazul interventiilor simple sau atunci cand anestezia generala este contraindicata;
Este contraindicata la:
- pacientii necooperanti,
- in cazul infectiei in jurul locului injectarii,
- al diatezei hemoragice majore,
- al interventiei chirurgicale majore.

Sedarea cu pastrarea constientei este o dezvoltare a anesteziei locale si este utila la pacientii anxiosi sau moderat necooperanti si se foloseste ca tehnica adjuvanta in apicectomie sau extractia molarului de minte.

Materiale necesare: Carpule pentru anestezia locala 2 capacitati 1,8 si 2,2 ml, care sunt furnizate presterilizat. Solutia cea mai folosita este xilina 2% cu adrenalina 1/80.000. Seringile pentru anestezia locala sunt resterilizabile. Se folosesc cu ace ultrafine de unica folosinta.
Avantajul major este posibilitatea de a efectua o aspiratie controlata.
Substantele anestezice sunt: xilina/adrenalina, preparatele cele mai frecvent utilizate, care confera o analgezie pulpara timp de 1,5 ore si o sensibilitate alterata la nivelul tesuturilor moi de pana la 3 ore. Doza maxima (la adult) este de 500 mg; mepivacaina este folosita pentru interventii restaurative, dar metoda nu s-a generalizat.

Analgezice cu administrare topica: xilina este singurul analgezic cu administrare topica cu adevarat eficace. Preparatul este disponibil sub forma de spray sau pasta.

Manevrarea instrumentarului

Se folosesc un cartus si un ac la fiecare pacient. Carpula nu se foloseste daca in solutie sunt prezente bule de aer sau precipitate. Carpula se pastreaza la loc intunecos si rece. Analgezia locala probleme si sugestii.
Exista diferente mari intre raspunsurile individuale la doze standard atat in ceea ce priveste rapiditatea instalarii efectului, duratei actiunii, cat si profunzimea anesteziei. Analgezia tesuturilor moi se obtine mai usor, necesitand un grad mai mic de penetrare a solutiei decat analgezia pulpara. In consecinta, anestezia buzei nu este un indicator al anesteziei pulpare.

Durerea in cursul injectarii

Aceasta este, intr-o oarecare masura, inevitabila, dar poate fi redusa prin: relaxarea pacientului, aplicarea topica de anestezic local, injectarea precisa, lenta de solutie. Sedarea are drept scop de a obtine un pacient relaxat, in conditii de confort, treaz, care este capabil sa-si deschida gura la cerere si fara pierderea constientei sau reflexului laringeal. Pacientul va resimti o relaxare generala, o senzatie de furnicaturi de regula la nivelul degetelor si va descrie o stare de relativa ebrietate.

Cuprinde doua aspecte: administrarea unui amestec de oxid nitric si oxigen; cel care efectueaza sedarea recurge la o exprimare rapida cu efect semihipnotic.
Postsedarea: trebuie sa acordam un timp de 30 minute 1 ora, intr-un ambient linistit. Pacientul trebuie sa fie condus acasa si nu are voie sa conduca automobilul timp de 12 ore.

PRACTICA OBISNUITA.
Exista un numar mare de solicitari pentru anestezie si, fara indoiala, ele nu pot fi in totalitate efectuate in mediu spitalicesc. Echipa ideala pentru efectuarea extractiilor si a interventiilor stomatologice simple, sub anestezie generala, este reprezentata de stomatolog, anestezist si asistent. Anestezia in cabinet se administreaza la pacientii care nu au afectiuni care necesita spitalizarea, majoritatea anesteziilor durand de la inductie pana la recuperare.

CONSIMTAMANT SCRIS.
Anestezia este deosebit de importanta si, la anamneza, este necesar sa aflam de la pacient toate afectiunile sale, pentru a se putea desfasura o interventie stomatologica fara riscuri. Trebuie tinute evidente corect, la zi, ale tuturor tratamentelor si interventiilor efectuate, iar inaintea anesteziei sau sedarii trebuie obtinut consimtamantul scris. Pacientilor trebuie sa li se asigure instructiuni si sfaturi clare pre si postratament.

Dr. Ceris Popescu, Medic stomatologie generala
Cabinet Stomatologic CERISDENT
Tel: 021/636.10.06


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Dr. Dragus
Tel: 0213124690
Sectorul 1, Str. Stirbei Voda, Nr. 110A
Email
Clinici
recomandate

Antioxidant natural, complex de 9 vitamine pentru imunitateAntioxidant natural, complex de 9 vitamine pentru imunitate

Citeste si despre:

Anestezia in diverse investigatii: endoscopii, biopsii, laparoscopii sau alte investigatii exploratorii

Abuzul de barbiturice

Abuzul de narcotice

Bacterii prietenoase pentru burtici linistite!

Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede

Copilul tau a luat paduchi? Nu te panica, iata solutia!

Abcesul perianal

Sigmoidoscopia

Ce trebuie sa stie orice parinte despre corpii straini auriculari