Depresia - simptome, tratament, urmari, cazuri celebre

Actualizat: 09 August 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Depresia este o boala reala si foarte grava. A fost nevoie ca o persoana cunoscuta sa moara pentru ca Romania sa-si aminteasca de existenta depresiei si sa-si dea seama cat de grava este aceasta boala pe care tindem sa o ignoram.

Potrivit celor mai recente statistici, un roman din sase sufera de depresie – bineinteles, si din cauza crizei economice - iar cei care se trateaza sunt foarte putini.

Sedintele de psihoterapie costa, nefiind incluse in asigurarea medicala, psihologii sunt putini, iar atitudinea oamenilor fata de ei nu prea s-a schimbat in ultimii 20 de ani – daca mergi la psiholog inseamna ca esti „nebun”.

Depresia, o boala ca oricare alta

Depresia nu este o rusine, spun specialistii. Nu trebuie sa-ti fie rusine ca ai o depresie, asa cum nu iti e rusine cand ai o carie sau cand ti-ai rupt un picior.

Depresia este o afectiune medicala, o boala cronica, ce afecteaza atat psihicul, cat si corpul. Nu e o toana, nu e un moft, nu e o simpla tristete din care sa-ti poti reveni cand vrei si, cel mai important, daca ai o depresie nu e vina ta, asa cum nu esti vinovat ca ai pneumonie sau hipertensiune.

O depresie majora – forma care poate duce la sinucidere – afecteaza felul cum te simti, cum te comporti si cum gandesti. Cu alte cuvinte, devii alt om.

Cum recunosti o persoana adulta care sufera de depresie

Problema este ca noi nu vedem depresia ca pe o problema reala si adesea nici nu ne dam seama ca este ceva in neregula cu cei de langa noi. Totusi, cu putina atentie e destul de usor sa descoperi un depresiv:

- E trist tot timpul.
- Este frustrat, se enerveaza usor din orice.
- Nu-l mai intereseaza lucrurile care ii faceau placere pana nu demult.
- Libidoul este scazut.
- Sufera de insomnii sau din contra este prea somnoros.
- Isi schimba modul de a manca: fie si-a pierdut pofta de mancare si a slabit mult, fie mananca tot timpul si s-a ingrasat.
- Este agitat, nelinistit, nu poate sta locului, are crize de plans fara motiv.
- Gandeste incet, uita repede, nu se poate concentra, e distrat.
- E obosit, nu are energie si cele mai usoare activitati devin o corvoada.
- Are sentimente de vinovatie, isi aminteste des esecurile din trecut.
- Vorbeste des despre moarte si sinucidere.
- Are dureri de spate, de cap etc. inexplicabile.

De retinut ca fiecare depresiv este diferit, asa ca e posibil sa nu observi toate aceste simptome. La unii ele sunt evidente chiar si pentru cei care nu sunt apropiati, la altii simptomele sunt mai usoare si numai cei din familie ar putea sa depisteze vreo problema. Conteaza foarte mult si varsta celui bolnav.

La copii, boala se manifesta prin tristete, griji permanente, cosmaruri. La adolescenti se observa tendinta de a evita contactul social.

Care sunt semnele si simptomele depresiei la copii

Este normal pentru copii sa se simta tristi, sa se comporte sau sa aiba ganduri negative. Toate acestea fac parte din cresterea sanatoasa si din invatarea modului de a face fata sentimentelor. Dar depresia la copii este mai mult decat a se simti trist, deprimat sau trist.

Depresia este o problema de sanatate mintala la copii care afecteaza modul in care acestia gandesc, simt si actioneaza. Atunci cand un copil are depresie, de obicei se simte prost in legatura cu el insusi, cu situatia si cu viitorul sau.

Daca copilul dumneavoastra este deprimat, ii poate fi greu sa invete, sa-si faca prieteni si sa profite la maximum de viata de zi cu zi. Daca copiii cu depresie nu primesc ajutor, ei pot ramane in urma la scoala, isi pot pierde increderea in ei insisi si pot deveni mai timizi.

Este posibil sa observati la copilul dumneavoastra ca:

  1. in cea mai mare parte a timpului pare trist sau nefericit.
  2. este rautacios, nu face majoritatea lucrurilor pe care i le cereti sau face multe crize de furie.
  3. spune lucruri rele despre el insusi, cum ar fi "Nu sunt bun la nimic" sau "Nimeni nu ma place la scoala".
  4. se simte rau, ca atunci cand copilul dumneavoastra spune: "Intotdeauna este vina mea".
  5. are multa frica sau ingrijorare
  6. continua sa spuna ca ii doare stomacul sau capul, dar nu pare sa existe un motiv fizic sau medical pentru aceste probleme.
  7. nu are la fel de multa energie ca de obicei
  8. nu vrea sa aiba nimic de-a face cu prietenii si familia
  9. nu mai vrea sa se joace sau sa faca lucruri care ii placeau inainte
  10. are probleme cu somnul si are cosmaruri
  11. are probleme de concentrare, de memorare si de luare a unor decizii simple.
  12. nu se descurca foarte bine la scoala, nu se implica in activitatile scolare sau are probleme in a-si face prieteni la scoala sau in a se integra cu ceilalti copii.

Cine poate sa faca depresie

Despre cauzele depresiei nu se stiu foarte multe, dar se pare ca ea ar fi rezultatul unei combinatii de factori psihici si fizici. Urmarind acesti factori, specialistii au putut spune ce persoane prezinta un risc sporit de a dezvolta o depresie.

Cei care au cazuri de depresie, alcoolism sau suicid in familie, cei care sunt mai retrasi, care au prieteni putini sau deloc, alcoolicii, fumatorii, toxicomanii, cei din familii sarace - toate acestea sunt categorii care prezinta un risc sporit de depresie.

De asemenea, ar trebui sa fim mai atenti la cei care au trecut recent printr-un episod traumatizant – un deces in familie, un divort etc. – si la cei care sufera de boli incurabile sau cronice.

Statistic, femeile sufera mai des de depresie, foarte sensibila fiind perioada de dupa nastere cand furtuna hormonala poate provoca o depresie post-partum.

Ce tratament exista pentru tulburarea depresiva majora?

Depresia poate fi tratata, iar psihoterapia, medicatia sau o combinatie a celor doua ajuta majoritatea oamenilor sa se simta mai bine. Totusi, ceea ce functioneaza pentru o persoana poate sa nu functioneze pentru altcineva.

Ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu un alt furnizor de servicii medicale despre ce optiuni ar putea functiona cel mai bine pentru dumneavoastra. Iata o prezentare generala a celor mai frecvente modalitati de tratare a depresiei, care va poate ajuta sa vorbiti despre aceasta.

Psihoterapie

Oamenii folosesc adesea termenul "terapie prin discutie" pentru a descrie psihoterapia. Exista multe moduri diferite de a face psihoterapie. Multi terapeuti sunt specializati intr-un singur tip de terapie pentru a trata depresia, dar uneori folosesc tehnici din mai multe abordari pentru a face o terapie mai potrivita pentru nevoile dumneavoastra.

Medicamente

Exista multe medicamente diferite care pot ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei. Cele mai comune sunt antidepresivele, insa pot fi combinate la nevoie cu alte clase de medicamente psihotrope pentru ameliorarea unor simptome specifice.

Majoritatea studiilor au aratat ca medicamentele functioneaza cel mai bine atunci cand sunt combinate cu terapia.

Proceduri

Unele modalitati de a trata depresia sunt mai invazive decat altele. De cele mai multe ori, terapia electroconvulsiva, stimularea magnetica transcraniana si stimularea nervului vag sunt folosite atunci cand un pacient nu raspunde la alte tratamente.

Strategii de autoajutorare

Pe langa medicamente si terapie, s-a constatat ca unele activitati de auto-ajutorare ajuta persoanele cu depresie. Daca nu puteti obtine ajutor de la un profesionist sau daca simptomele dumneavoastra nu sunt prea grave, s-ar putea sa va puteti trata depresia pe cont propriu. Grupurile de sprijin, cartile de auto-ajutorare, resursele online si schimbarile in modul de viata sunt toate exemple de aceste strategii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Mincu Cornel Laurenţiu
Tel: 0767283595
Sectorul 3, Cabinet: Splaiul Independentei,nr.1
Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Cum sa facem fata formelor usoare de depresie Depresia zambitoare, o afectiune greu de depistat Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia Locul de munca influenteaza depresia? Tristetea nu inseamna depresie! Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Spirulina, o comoara pentru sanatate! Sindromul post-avort - simptome si tratament Viata ta poate depinde de ele: semne si simptome ale unor afectiuni grave Depresia - optiuni terapeutice Modalitati de a combate depresia sezoniera Depresia la barbati Tratamentul intoxicatiei cu cianuri
Cere sfatul medicului ×