Locul de munca influenteaza depresia?

Publicat: 03 Ianuarie 2012 | Actualizat: 03 Ianuarie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Nu va puteti da seama de ce sunteti indispusi, aveti o stare accentuata de tristete sau sunteti depresivi in ultima vreme? Cele mai recente cercetari sugereaza ca una dintre cauze ar putea fi serviciul. Una din cinci persoane care lucreaza sufera de o boala psihica cum ar fi depresia sau anxietatea.

Astfel productivitatea la locul de munca va fi influentata in mod negativ. Iar numarul angajatilor cu semne de depresie a crescut in mod semnificativ in ultimul deceniu.

Principalul factor de stres este nesiguranta locurilor de munca care se adauga la unele probleme psihice de sanatate de care sufera unele persoane. Din pacate, multi dintre anagajati nici macar nu consientizeaza ca au nevoe de tratament. Presiunea de la locul de munca si mediul stresant de lucru pot determina o persoana sa isi faca planuri suicidale.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Semne ale stresului la locul de munca

Cercetatorii considera ca atunci cand este implicata depresia sunt prezente trei semne universale. Oricine experimenteaza unul sau mai multe dintre aceste simptome ar trebuie sa apeleze la medic.

Lipsa placerii. Depresia este usor de depistat atunci cand o persoana afiseaza modificari extreme sau dezvolta o atitudine apatica, severa. Termenul clinic pentru lipsa placerii pe termen lung este anhedonia care este practic descrisa ca fiind incapacitatea de a experimenta placerea. Alte indicii ar putea fi:
- dezinteresul pentru activitatea sexuala,
- pierderea poftei de mancare,
- lipsa de interes fata de hobby-urile interesante alta tdata
- lipsa entuziasmului fata de munca.

Insomnia. Atunci cand o persoana este deprimata, obiceiurile de somn pot fi influentate in mod negativ. Este posibil ca aceasta sa nu poata dormi noaptea in mod regulat (insomnie) sau sa dezvolte hipersomnie (somnolenta accentuata). Insomnia este situatia in care o persoana nu reuseste sa doama mai mult de 2-3 ore in fiecare noapte.

Ganduri sinucigase. Aparitia de ganduri morbide sau planuri sinucigase sunt semnale serioase de avertizare ca o persoana este deprimata. Cel care ajunge la acest punct, are nevoie de consiliere sau tratament medical imediat. Chiar daca aceste ganduri au aparut doar de putine ori, sunt o indicatie clara ca este necesar ajutorul de specialitate.

Expertii sfatuiesc ca atunci cand apar primele semne de depresie, inainte de a aparea gandurile sinucigase, sa se apeleze la psihoterapeut sau psihiatru. Micile schimbari in viata de zi cu zi, socializarea mai intensa ca inainte, sustinerea si suportul prietenilor si a familiei si introducerea de activitati relaxante pot contribui la imbunatatirea starii de spirit in doar cateva saptamani.

Daca, totusi, nu se modifica nimic, ba mai mult, simptomele sunt observate in mod evident si de catre cei din jur, este timpul sa se intervina medical. Situatia nu trebuie lasata sa se agraveze, intrucat depresia va fi mai dificil de tratat in stadii avansate. Pentru tratament poate fi necesara colaborarea dintre medicul psihiatru, psihoterapie si chiar administrarea de medicamente.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Iuliana Szabo
Tel: 0751026331
Cluj-Napoca, Strada I. C. Bratianu, Nr 6, Apt 4
Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Tel: 0755191265
Bucuresti, Zona Piata Universitatii

Medici

Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Senzatie de picioare grele? Senzatie de picioare grele?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Tulburarea bipolara: mania si depresia

Tristetea nu inseamna depresie!

Mituri despre depresie

Depresia si sinuciderea la adolescenti

Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea!

6 ingrediente naturale pentru imunitate

Beneficiile Quercetinei pentru imunitate si nu numai

Depresia - tristetea patologica

Cum influenteaza emotiile, starea de sanatate

Relatia dintre depresie si durerea cronica

Afectiuni si tratamente care pot afecta capacitatea de a conduce

Concediul de odihna si starea de sanatate