Constipatia la copil

Actualizat: 11 Aprilie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Constipatia este sindromul caracterizat de incetinirea tranzitului, scaune intarite cu eliminare dificila si incompleta. Aceasta reprezinta o problema frecvent intalnita la copii si de cele mai multe ori trecatoare fara a ingrijora parintii.

Atunci cand copiii nu consuma in alimentatia lor suficiente fibre vegetale sau lichide si nu efectueaza suficienta miscare se creeaza conditiile propice de aparitie a constipatiei.

De multe ori copiii refuza sa mearga la toaleta din jena de a folosi un WC public, se rusineaza in a comunica necesitatea de a merge la toaleta, nu doresc sa intrerupa jocul si intarzie astfel evacuarea materiilor fecale, ce are ca urmare resorbtia apei din scaun cu intarirea acestuia si eliminarea mai dificila ulterior. In alte situatii cauza constipatiei poate fi reprezentata de administrarea anumitor medicamente.

Simptome

Simptomele constipatiei includ:

- lipsa tranzitului mai multe zile sau eliminarea unor scaune reduse cantitativ dar cu dificultate

- mai putin de 3 scaune intr-o saptamana
- dureri abdominale sub forma crampelor
- inapetenta, greata si chiar varsaturi
- abdomen destins de volum
- pierdere in greutate - la copii mici
- scaune reduse cantitativ, gleroase
- dureri rectale la defecatie, acestea fac eliminarea scaunului dificila si pot determina copilul sa evite defecarea intrand astfel intr-un cerc vicios
- sunt vizibile eforturile de defecare ale copilului - se screme si se inroseste la fata in incercarea de a elimina scaunul fara a avea insa un rezultat.

Consult de specialitate

Situatii in care este bine sa apelam la consultul medicului sunt:
- atunci cand episoadele de constipatie dureaza mai mult de 3 saptamani
- cand copilul devine incapabil de a-si desfasura activitatea normal
- cand apar leziuni tegumentare perianale datorate constipatiei
- cand apar mici fragmente de mucoasa prin anus sau hemoroizi
- cand copilul nu reuseste sa evacueze scaunul prin defecare.

Constipatia la copii nu este, de obicei, grava. Cu toate acestea, constipatia cronica poate duce la complicatii sau poate semnala o afectiune de baza.

Duceti-va copilul la medic daca constipatia dureaza mai mult de doua saptamani sau este insotita de:

-Febra
-Inapetenta (lipsa poftei de mancare)
-Sange in scaun
-Umflaturi abdominale
-Pierdere in greutate
-Durere in timpul tranzitului intestinal
-O parte a intestinului care iese din anus (prolaps rectal)

Multi factori pot contribui la constipatia la copii, inclusiv:

Retinerea. Copilul dumneavoastra poate ignora nevoia de a avea o miscare intestinala pentru ca ii este frica de toaleta sau nu vrea sa ia o pauza de la joaca. Unii copii se abtin atunci cand sunt departe de casa pentru ca nu se simt confortabil in utilizarea toaletelor publice.

De asemenea, scaunele dureroase cauzate de fecale dure si mari pot duce la retinere. Daca il doare cand isi face nevoile, copilul dumneavoastra poate incerca sa evite repetarea experientei dureroase.

Probleme de formare a toaletei. Daca incepeti prea devreme antrenamentul la toaleta, copilul dumneavoastra se poate razvrati si retine scaunul. Daca antrenamentul la toaleta devine o lupta de vointa, o decizie voluntara de a ignora nevoia de a face caca poate deveni rapid un obicei involuntar, greu de schimbat.

Schimbari in dieta. Lipsa de fructe si legume bogate in fibre sau de lichide in dieta copilului dumneavoastra poate provoca constipatie. Unul dintre cele mai frecvente momente in care copiii devin constipati este atunci cand trec de la o dieta exclusiv lichida la una care include alimente solide.

Schimbari in rutina. Orice schimbare in rutina copilului dumneavoastra - cum ar fi calatoriile, vremea calda sau stresul - poate afecta functia intestinala. De asemenea, copiii sunt mai predispusi la constipatie atunci cand incep scoala in afara casei.

Medicamente. Anumite antidepresive si diverse alte medicamente pot contribui la constipatie.

Alergia la laptele de vaca. O alergie la laptele de vaca sau consumul a prea multe produse lactate (branza si lapte de vaca) duce uneori la constipatie.

Antecedente familiale. Copiii care au membri ai familiei care s-au confruntat cu constipatie sunt mai predispusi sa dezvolte constipatie. Acest lucru se poate datora unor factori genetici sau de mediu comuni.

Afectiuni medicale. Rareori, constipatia la copii indica o malformatie anatomica, o problema metabolica sau a sistemului digestiv sau o alta afectiune de baza.

Factori de risc

Constipatia la copii este mai probabil sa afecteze copiii care:

-Sunt sedentari
-Nu mananca suficiente fibre
-Nu beau suficiente lichide
-Iau anumite medicamente, inclusiv unele antidepresive
-Au o afectiune medicala care implica anusul sau rectul
-Aveti o tulburare neurologica

Complicatii

Desi constipatia la copii poate fi incomoda, de obicei nu este grava. Cu toate acestea, daca constipatia devine cronica, complicatiile pot include:

-Rupturi dureroase ale pielii din jurul anusului (fisuri anale)
-Prolapsus rectal, atunci cand rectul iese din anus
-Retinerea scaunelor
-Evitarea miscarilor intestinale din cauza durerii, ceea ce face ca scaunul afectat sa se adune in colon si rect si sa se scurga (encopresis)

Prevenire

Pentru a ajuta la prevenirea constipatiei la copii:

Oferiti-i copilului dumneavoastra alimente bogate in fibre. O dieta bogata in fibre poate ajuta organismul copilului dumneavoastra sa formeze scaun moale. Oferiti copilului dumneavoastra mai multe alimente bogate in fibre, cum ar fi fructe, legume, fasole si cereale si paine integrala. Daca copilul dumneavoastra nu este obisnuit cu o dieta bogata in fibre, incepeti prin a adauga doar cateva grame de fibre pe zi pentru a preveni gazele si balonarea.

Aportul recomandat de fibre alimentare este de 14 grame la fiecare 1.000 de calorii din dieta copilului dumneavoastra.

Pentru copiii mai mici, acest lucru se traduce printr-un aport de aproximativ 20 de grame de fibre dietetice pe zi. Pentru fetele adolescente si femeile tinere, este de 29 de grame pe zi. Iar pentru baietii adolescenti si barbatii tineri, este de 38 de grame pe zi.

Incurajati-va copilul sa bea multe lichide. Apa este adesea cea mai buna.
Promovati activitatea fizica. Activitatea fizica regulata ajuta la stimularea functiei intestinale normale.

Creati o rutina de toaleta. Rezervati in mod regulat timp dupa mese pentru copilul dumneavoastra pentru a folosi toaleta. Daca este necesar, oferiti un scaunel pentru a-si sprijini picioarele, astfel incat copilul dumneavoastra sa se simta confortabil asezat pe toaleta.

Reamintiti-i copilului dvs. sa asculte chemarea naturii. Unii copii sunt atat de absorbiti de joaca incat ignora nevoia de a avea o miscare intestinala. Daca astfel de intarzieri apar des, ele pot contribui la constipatie.

Fiti incurajator. Recompensati eforturile copilului dumneavoastra, nu rezultatele. Oferiti copiilor mici recompense pentru ca incearca sa isi goleasca intestinele. Recompensele posibile includ autocolante sau o carte sau un joc special care este disponibil doar dupa (sau eventual in timpul) timpului de toaleta. Si nu pedepsiti un copil care si-a murdarit lenjeria intima.

Revizuiti medicamentele. Daca copilul dumneavoastra ia un medicament care provoaca constipatie, intrebati medicul daca exista alte optiuni.

Tratament

Tratamentul depinde de varsta copilului si de severitatea acestei probleme. Adesea este suficienta schimbarea alimentatiei si imbogatirea acesteia cu fibre vegetale provenind din fructe, legume, cereale, consumul unor cantitati mai mari de lichide si incurajarea copilului spre mai multa miscare.

In anumite situatii in care eliminarea scaunului este dificila este nevoie sa i se faca copilului o clisma - manevra de introducerea in rect a unei cantitati de lichid ce va usura eliminarea materiei fecale intarite. Ulterior se vor administra laxative usoare pentru a preveni reaparitia episoadelor de constipatie.
Pentru a usura evacuarea scaunelor poate fi utila si introducerea de supozitoare cu glicerina ce vor avea un efect de lubrifiere a canalului anal si rectului.

Nu este recomandabil abuzul de laxative, administrarea acestora fiind recomandabil sa se faca dupa recomandarea medicului.
Cu toate ca aparitia acestei probleme nu trebuie sa ingrijoreze parintele in cele mai multe cazuri, rezolvarea venind de la sine sau dupa modificarea alimentatiei.


Citeste si despre:

Infectiile tractului urinar la copil Starile de greata si de voma la copil Cele mai bune remedii pentru constipatia bebelusilor Esentialul despre constipatia bebelusului alaptat la san Copilul tau nu creste? Cand te adresezi medicului? Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului De ce copilul refuza sa manance? Cele mai bune remedii non-invazive pentru constipatia bebelusului Afectiuni ale cavitatii bucale Etapele si evolutia sarcinii
Cere sfatul medicului ×