Starile de greata si de voma la copil

Actualizat: 11 Aprilie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Generalitati


Greata este senzatia de aparitie iminenta a varsaturilor si este frecvent insotita de modificari autonome, cum ar fi cresterea ritmului cardiac si salivatia. Greata si varsaturile apar in mod obisnuit in succesiune; cu toate acestea, ele pot aparea separat (de exemplu, varsaturile pot aparea fara a preceda greata, ca urmare a cresterii presiunii intracraniene).

Varsaturile sunt inconfortabile si pot provoca deshidratare, deoarece se pierde lichid si deoarece capacitatea de rehidratare prin bautura este limitata.

Etiologie

Cauzele varsaturilor variaza in functie de varsta si variaza de la relativ benigne pana la cele care pot pune in pericol viata.

Varsaturile sunt un mecanism de protectie care ofera un mijloc de expulzare a toxinelor potentiale; cu toate acestea, pot indica, de asemenea, o boala grava (de exemplu, obstructie intestinala). Varsaturile biliare indica o obstructie intestinala ridicata si, in special la un sugar, necesita o evaluare imediata.

Sugari

In mod normal, sugarii scuipa cantitati mici (de obicei < 5-10 ml) in timpul sau imediat dupa hranire, adesea cand sunt scoase gazele. Hranirea rapida, inghitirea de aer si supraalimentarea pot fi cauze, desi aceste varsaturi pot aparea chiar si fara acesti factori. Varsaturile ocazionale pot fi, de asemenea, normale, dar varsaturile repetate sunt anormale.

Cele mai frecvente cauze ale varsaturilor la sugari si nou-nascuti includ urmatoarele:

-Gastroenterita acuta virala
-Boala de reflux gastroesofagian

Alte cauze importante la sugari si nou-nascuti includ urmatoarele:

-Stenoza pilorica
-Obstructie intestinala (de exemplu, ileus meconial, volvulus, atrezie intestinala, stenoza)
-Invaginatie intestinala (de obicei la sugari cu varsta cuprinsa intre 3 si 36 de luni)

Cauzele mai putin frecvente ale varsaturilor recurente includ sepsisul si intoleranta alimentara. Tulburarile metabolice (de exemplu, tulburarile ciclului ureei, acidemiile organice) sunt mai putin frecvente, dar se pot manifesta prin varsaturi.

Copii mai mari

Cele mai frecvente cauze sunt:

-Gastroenterita acuta virala
-Infectiile nongastrointestinale pot provoca cateva episoade de varsaturi.

Alte cauze care trebuie luate in considerare includ infectii grave (de exemplu, meningita, pielonefrita), abdomen acut (de exemplu, apendicita), presiune intracraniana crescuta secundara unei leziuni care ocupa spatiu (de exemplu, cauzata de traume sau tumori) si varsaturi ciclice.

La adolescenti, cauzele varsaturilor includ, de asemenea, sarcina, tulburarile alimentare si ingerarile toxice (de exemplu, paracetamol, fier, etanol).

Simptome

Copii care vomita pot avea si diaree.
Voma poate duce la deshidratare. Semnele de deshidratare includ setea, lipsa urinarii, urina inchisa la culoare (concentrata), gura uscata, ochi infundati, plans fara lacrimi, piele uscata.

Semnalele de alarma

Urmatoarele constatari sunt deosebit de ingrijoratoare:

Emeza biliara
Letargie sau apatie
inconstienta si fontanela bombata la sugar
rigiditate nucala, fotofobie si febra la copilul mai mare
Semne peritoneale sau distensie abdominala (abdomen chirurgical)
Varsaturi persistente cu crestere sau dezvoltare deficitara
Interpretarea constatarilor
Constatarile initiale ajuta la determinarea gravitatii diagnosticului si a necesitatii unei interventii imediate.

Este contagioasa starea de voma? 

Uneori. Starea de voma poate fi contagioasa daca este cauzata de o infectie virala sau bacteriana.

Tratament

Tratamentul greturilor si varsaturilor vizeaza tulburarea cauzala. Rehidratarea este importanta.

Medicamentele utilizate frecvent la adulti pentru a diminua greata si varsaturile sunt folosite mai rar la copii, deoarece utilitatea tratamentului nu a fost dovedita si deoarece aceste medicamente prezinta riscuri potentiale de efecte adverse si de mascare a unei afectiuni subiacente. Cu toate acestea, daca greata sau varsaturile sunt severe sau persista, medicamentele antiemetice pot fi utilizate cu prudenta la copiii > 2 ani.

Printre medicamentele utile se numara:


Prometazina este un blocant al receptorilor H1 (antihistaminic) care inhiba raspunsul centrului emetic la stimulentele periferice. Medicamentul este contraindicat la copiii < 2 ani. Dozele terapeutice de prometazina pot determina efecte adverse extrapiramidale, inclusiv torticolis.

Proclorperazina este un blocant slab al receptorilor dopaminei care deprima zona de declansare a chemoreceptorilor. Somnolenta, ametelile, anxietatea, visele ciudate, insomnia, galactoreea, acatisia si distonia sunt cele mai frecvente efecte adverse.

Metoclopramida este un antagonist al receptorilor dopaminei care actioneaza atat la nivel central, cat si periferic prin cresterea motilitatii gastrice si scaderea impulsurilor aferente catre zona de declansare a chemoreceptorilor. Somnolenta, ameteala, agitatia, cefaleea, diareea, acatisia si distonia sunt cele mai frecvente efecte adverse.

Ondansetronul este un blocant selectiv al receptorilor de serotonina (5-HT3) care inhiba initierea reflexului de voma la periferie. O doza unica de ondansetron este sigura si eficienta la copiii care au gastroenterita acuta si nu raspund la terapia de rehidratare orala. Prin facilitarea rehidratari, acest medicament poate preveni necesitatea administrarii de lichide intravenoase sau, la copiii carora li se administreaza lichide intravenoase, poate contribui la prevenirea spitalizarii. In mod obisnuit, se utilizeaza o singura doza, deoarece dozele repetate pot provoca diaree persistenta. Alte efecte adverse frecvente includ cefalee, ameteli, somnolenta, vedere incetosata, constipatie, rigiditate musculara, tahicardie si halucinatii.

Tratamentul pentru varsaturi depinde de cauza. Varsaturile cauzate de gastroenterita dispar de obicei de la sine in mai putin de 24 de ore.

Daca copilul dumneavoastra are varsaturi, ajutati la prevenirea deshidratarii prin administrarea unei solutii de rehidratare orala (cum ar fi Rehydrol, Sun-lyte sau Synbio ORSalts). Aceastea au cantitatile potrivite de apa, zahar si sare pentru a ajuta la deshidratare. Le puteti cumpara fara prescriptie medicala de la farmacii sau supermarketuri. 

Daca copilul dvs. are o deshidratare usoara si medicul dvs. spune ca este in regula sa incepeti tratamentul la domiciliu:

-Incepeti cu inghitituri mici de solutie de rehidratare orala, aproximativ 1 sau 2 lingurite la fiecare cateva minute.
-Bebelusii pot continua sa alapteze sau sa ia lapte praf atata timp cat nu vomita in mod repetat.
-Nu le dati bebelusilor apa plata in loc de solutie de rehidratare orala. Aceasta nu are nutrientii potriviti pentru bebelusii cu deshidratare.
-Copiii mai mari pot manca inghetata de electroliti (solutii de rehidratare cumparate din farmacii care se congeleaza).
-Nu le dati medicamente pentru varsaturi decat daca medicul va recomanda acest lucru.
-Cand copilul dumneavoastra nu mai vomita, ii puteti oferi cantitati mici de alimente solide, cum ar fi paine prajita, biscuiti, orez sau piure de cartofi. Iaurtul, fructele, legumele si carnea slaba, cum ar fi puiul, sunt, de asemenea, OK.
-Copiii care continua sa vomite sau care au o deshidratare mai severa au nevoie de tratament la Camera de Garda sau la spital.

Cand ar trebui sa apelam la medic?

Sunati la medic daca copilul dvs:

-nu poate bea/ nu se mai poate alimenta timp de cateva ore (pentru sugari)

-copilul este mai mic de 6 luni
-are semne de deshidratare, cum ar fi urinarea in cantitate mai scazuta sau mai rar, plange cu putine sau fara lacrimi, are gura uscata sau buzele crapate, se simte ametit, estet foarte somnoros sau mai putin alert
-are febra mare
-vomita sange sau are varsaturi verzi sau maronii
-are dureri puternice de stomac sau de spate
-are dureri de cap sau gat intepenit
-vomita dupa un traumatism cranian
-vomita de mai mult de 24 de ore.

Prevenire

Spalati-va mainile cat mai des. Invatati copii sa se spele pe maini.
Daca este posibil, tineti copilul departe de alti copii bolnavi.

Mergeti la urgenta daca:

• Copilul nu a urinat in ultimele 8-12 ore sau sugarul in 4-6 ore.
Urina este foarte inchisa la culoare.
• Copilul doarme mult, nu are energie, este slabit sau fara vlaga.
• Nu-i curg lacrimi atunci cand plange.
• Exista posibilitatea ingerarii unei substante otravitoare (produse de curatat, medicamente, etc.).


Citeste si despre:

10 semne ale diabetului la copii Markerii de depistare ai virusului Hepatitei B Greturile matinale: remedii si tratamente Icterul Tusea convulsiva Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Raceala si gripa - ce trebuie sa stii ca sa nu te imbolnavesti? Viroza intestinala: cum o putem combate? Gripa - cum separam mitul de adevar Migrena juvenila Metode de evitare a starilor de voma din timpul sarcinii
Cere sfatul medicului ×