Anotimpul rece si durerile

Actualizat: 23 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ati sesizat vreodata ca in anotimpul rece durerile si crampele tind sa se inrautateasca si sa apara mult mai frecvent? Este posibil ca aceste schimbari sa fie determinate de temperaturile scazute.

Simptomele nu sunt cauzate/inrautatite doar de aerul rece, ci si de schimbarile de presiune barometrica si cresterea umiditatii. Schimbarile atmosferice sunt considerate a fi o posibila cauza pentru o varietate de afectiuni.

Iata o lista a celor mai comune afectiuni asociate cu conditiile atmosferice:

Migrena

Aceasta durere neplacuta este cauzata de comprimarea sau dilatarea vaselor sangvine de la nivelul creierului. Conform cercetatorilor, jumatate dintre cazurile de migrena sunt determinate de vremea rece si umeda sau de schimbarile atmosferice, in general.

Medicii recomanda pacientilor sa tina un jurnal in care sa noteze episoadele de migrena si conditiile atmosferice din perioadele respective, pentru a putea anticipa aparitia durerii si pentru a-si administra tratamentul preventiv.

Sinuzita

In situatiile in care caile aeriene sunt blocate cu mucus sau cand membrana mucoasa se inflameaza blocand drenajul fluidului din sinus spre nas si gat, se creeaza o presiune asupra sinusurilor, care provoaca o durere insuportabila la nivelul fruntii.

Schimbarile de presiune barometrica pot inrautati durerea; daca aerul inspirat este uscat (situatie frecventa in anotimpul rece), sinusurile tind sa se usuce, crescand astfel riscul aparitiei durerii sinusoidala.

Astmul

Daca suferiti de astm, nu mai aveti nevoie de studii si cercetari care sa va confirme corelatia dintre anotimpul rece si uscat si crizele astmatice.

Desi atacul astmatic este, de regula, generat de raspunsul organismului in contact cu un alergen, conditiile atmosferice pot ingreuna respiratia in cazul persoanelor astmatice.

Pe perioda lunilor de iarna, medicii sfatuiesc persoanele care sufera de astm sa ofere o grija speciala cailor respiratorii, sa poarte esarfe care sa le acopere nasul si gura in zilele cu termperaturi foarte scazute si sa se asigure ca isi administreaza cu regularitate tratamentele prescrise.

Desi in cazul unor persoane atacurile de astm pot fi moderate ca intensitate, in unele situatii s-au dovedit a fi amenintatoare pentru viata.

Osteoartrita

Anotimpul rece este "favorabil" agravarii durerilor articulare.

Osteoartita reprezinta o degenerare a unui cartilaj, care apare ca rezultat al uzarii/fisurarii unei articulatii. In lipsa cartilajului, oasele intra in contact direct, rezultand astfel lezarea tesutului osos si aparitia durerilor articulare. Desi poate aparea la nivelul oricarei articulatii, osteoartrita este intalnita in special la degete si maini, solduri si coloana.

La fel ca si in cazul celorlalte afectiuni articulare, osteoartita este sensibila la schimbarile atmosferice, devenind foarte "blanda" in sezonul cald si foarte "aspra" in perioadele cu temperaturi scazute.

Fibromialgia

Fibromalgia reprezinta un sindrom reumatic care cauzeaza durere difuza la nivelul tesuturilor fibroase, muschilor, tendoanelor si ligamentelor; in general este insotita de oboseala, extenuare si tulburari de somn.

Nivelul de durere variaza de la moderat la foarte sever, iar senzatia de durere poate fi descrisa ca fiind aspra, profunda, intepatoare si difuza.

Durerea este cel mai frecvent intalnita in tesutul fibros din zona:

- gatului;
- umerilor;
- regiunii lombare;
- coapselor;
- genunchilor;
- bratelor - in special zona cotului;

Simptomele afectiunii sunt resimtite mai frecvet si mai puternic in anotimpul rece; durerile difera si pe parcursul unei zile, fiind mai puternice noaptea.

Artrita si afectiunile reumatice

In anul 1916, J. Hollander M.D, reumatolog cunoscut, a condus un studiu in care s-a urmarit relatia dintre schimbarile atmosferice, umiditatea ridicata, presiunea barometrica si cresterea durerilor si rigiditatii articulare.

In urma studiului s-a concluzionat faptul ca inflamatiile articulare se intensifica pe masura ce presiunea barometrica scade. Inflamarea articulara duce la o usoara congestie la nivelul nervilor, aparand astfel senzatia de durere si rigiditate la nivelul articulatiilor.

Daca suferiti de artrita sau afectiuni reumatice, cu siguranta cunoasteti efectele anotimpului rece asupra simptomelor resimtite.
In anotimpul rece, specialistii recomanda pacientilor sa acorde grija deosebita extremitatilor: sa poarte in permanenta manusi si sosete cat mai calduroase, incaltaminte adecvata si caciula.


Citeste si despre:

Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece Frigul afecteaza grav inima. Iata la ce riscuri ne expunem in sezonul rece Cum ne pregatim pielea pentru sezonul rece? Alergia este o afectiune fara anotimp Problemele sezonului rece Toamna – anotimpul imunizarii copiilor Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Toamna si durerile reumatice Importanta activitatii fizice in fiecare anotimp 9 alimente recomandate cand aveti gripa Topul vitaminelor pentru iarna 6 motive pentru care raceala persista Durerile musculare si patologiile corelate
Cere sfatul medicului ×