Consumul de carne si cancerul de colon

Publicat: 24 Septembrie 2012 | Actualizat: 26 Septembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati



Cancerul de colon este tipul de cancer localizat in partea inferioara a sistemului digestiv. De obicei, debuteaza prin aparitia unor celule mici cunoscute sub denumirea de polipi, care initial au dimensiuni mici si nu determina simptome.

De-a lungul timpului, polipii benigni pot devin cancerosi. Simptomele cancerului de colon pot include diaree sau constipatie, sangerare rectala, crampe abdomniale sau flatulenta, slabiciune, oboseala si scadere in greutate.


Exista multi factori medicali, genetici sau specifici stilului de viata, cum ar fi dieta - care pot creste riscul dezvoltarii cancerului de colon. Carnea rosie nu cauzeaza direct cancer de colon, dar o dieta bogata in grasimi, cu un continut ridicat de carne rosie si prelucrata, ar putea creste riscul aparitiei acestei afectiuni.

Tipurile de carne si cancerul de colon


Se pare ca diferite tipuri de carne au diverse efecte asupra colonului. Unele tipuri de carnuri pot fi mai daunatoare pentru colon decat altele. Pentru a preveni aparitia cancerului de colon este de preferat sa consumati mai degraba carne proaspat preparata de pui, peste, vita si porc, decat carne prelucrata.

Carnea prelucrata inseamna carnea afumata, sarata, conservata, cum ar fi crenvurstii, carnatii, salamul, sunca, slanina, mezelurile in general, pastrama, pestele afumat, etc. Cand carnea este prelucrata se pare ca in compozitia acesteia se formeaza o serie de substante chimice cauzatoare de cancer. Dupa ce sunt consumate, creste automat, riscul cancerului de colon.

Modalitatea de preparare si gatire a carnii poate creste riscul cancerului de colon


Modul in care este pregatita si gatita carnea poate amplifica riscul aparitiei cancerului de colon. Daca temperatura de gatire a carnii este mai ridicata, acest risc creste mai mult. In carnea gatita la temperaturi ridicate se formeaza compusi cancerigeni. Carnea preparata termic timp indelungat contine niveluri ridicate de substante cancerigene, numite heterociclice aromatice si hidrocarburi aromatice policiclice, spre deosebire de carnea mai putin preparata termic.

Care este cantitatea optima de carne pentru consum?


Pentru a se raspunde la aceasta intrebare legata de carne si riscul de cancer de colon, se vor avea in vedere urmatoarele informatii:

Este suficient sa mancati un sandwich cu friptura de vita la masa de pranz si un burger sau un hot dog pentru a atinge limita zilnica a cantitatii de carne care poate declansa cancerul de colon, alte tipuri de cancer, boli de inima si chiar decesul.

Daca doriti sa va bucurati de carne si sa tineti sub control riscul formarii cancerului de colon:


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet de Oncologie iONCO
Tel: 0737877881
Bucuresti, Șoseaua Fundeni 258, Cladire AFFIDEA, Et. 1

Medici

Doctor Berceanu-Ion Radu
Oncologie - Cabinet de Oncologie iONCO
Bucuresti, 0737877881

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Vitoral B12 spray oral - Puful tau de vitalitate! Cu dispersie eficienta pe intreaga mucoasa orofaringiana!Vitoral B12 spray oral - Puful tau de vitalitate! Cu dispersie eficienta pe intreaga mucoasa orofaringiana!

Citeste si despre:

Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?

Cancerul de colon

Cancerul de colon - informatii generale

Cancerul de colon - cauze

Diareea estivala la copii – cauze si tratament

Ce trebuie sa stii despre toxiinfectia alimentara

Ai infectii urinare recurente? Afla care sunt solutiile naturale pentru tratament si preventie

Cancerul de colon si dieta

Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare

Prevenirea cancerului de colon

Ce alimentatie sa adoptati pentru a preveni cancerul de colon

Cancerul colorectal - generalitati