Cancerul de colon - simptome si diagnostic

Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Life Memorial Hospital

Generalitati


Simptomele cancerului de colon nu sunt intotdeauna evidente. Este important sa le cunoasteti pentru a le indentifica, pentru a ajuta medicul sa stabileasca diagnosticul bun si pentru ca specialistul sa va recomande tratamentul corect pe termen lung.

Pentru a intelege manifestarile cancerului de colon trebuie sa cunoasteti cateva detalii despre colon. Colonul este o parte importanta a sistemului digestiv si are un rol important in absorbtia nutrientilor, mineralelor si apei in organism.

Simptomele cancerului de colon

Bolnavii cu cancer de colon nu au, de obicei, niciun simptom in stadiile timpurii ale bolii. De obicei, manifestarile se dezvolta in etapele avansate, pe masura ce boala progreseaza.

Acesta este motivul pentru care screeningul cancerului de colon este foarte important, intrucat poate detecta conditia in cauza, chiar si in stadiile primare de evolutie.

Cele mai frecvent intalnite manifestari ale cancerului de colon sunt:

- constipatia

- scaunele apoase sau scazute cantitativ;

- modificari ale tranzitului intestinal;

- dureri abdominale;

- oboseala.

Sangele prezent in scaun sau sangerarea rectala este cel mai frecvent simptom al cancerului de colon. Totusi, acesta nu poate fi observat intotdeauna. De aceea, sunt necesare investigatiile, cum ar fi testul pentru identificarea sangerarii oculte din materiile fecale.

Prezenta sangelui in scaun poate fi asociata cu hemoroizii sau fisurile anale care sunt probleme de sanatate mai putin grave, dar poate fi si un semn al cancerului de colon.

Cand nu are legatura cu cancerul, hemoragia poate fi cauzata de traumatisme, diverticuloza, colita sau angiodisplazie. Scaunul poate fi colorat in rosu si de alimente, cum ar fi pepenele verde, sfecla si rosiile.

Constipatia este un alt simptom comun al cancerului de colon. Oamenii pot fi constipati din diverse motive, de obicei, mult mai putin grave decat cancerul. In cazul in care, totusi, o persoana experimenteaza constipatia cronica, este important sa anunte medicul cat mai curand posibil.

In cazul cancerului de colon, constipatia este declansata de o tumora care obstructioneaza colonul. Acelasi lucru este valabil si in cazul diareei, care este o manifestare comuna a cancerului de colon.

Scaunele apoase, cele scazute cantitativ, ar putea fi semnale de avertizare ca ceva functioneaza gresit. In aceasta situatie ar putea exista o cauza care face ca evacuarea scaunului sa fie blocata, cel mai posibil o tumora.

Totusi, aceste scaune ar putea fi cauzate si de hemoroizi sau polipi benigni mai mari. Este normal ca uneori scaunele sa fie mai scazute cantitativ. Daca problema devine constanta se va consulta medicul.

Modificarile tranzitului intestinal nu ar trebui sa fie ignorate. La fel ca si simptomele mentionate mai sus, acestea pot indica afectiuni mai putin grave.

Totusi, daca aveti senzatia ca ar trebui sa va goliti intestinul cand de fapt nu puteti face acest lucru, situatia poate indica prezenta unei tumori. O tumora poate oferi senzatia de intestin plin chiar si cand nu este cazul.

Durerea abdominala este o alta manifestare a cancerului de colon. Cand durerea abdominala este legata de cancerul de colon, indica blocarea colonului de o tumora.

De obicei, durerile abdominale sunt provocate de gazele abdominale neeliminate, intrucat tumora nu permite gazelor sa iasa din corp prin colon.

Oboseala sau oboseala cronica este cu siguranta un semn ca ceva nu functioneaza corect. Cu exceptia cancerului de colon, oboseala ar mai putea fi cauzata de anemie sau alte conditii mai putin severe.

Totusi, aceasta indica o problema medicala si trebuie raportata medicului.

Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale cancerului de colon. Nu doar ca acestea apar mai ales cand boala este avansata, dar sunt destul de vagi si pot indica si alte probleme medicale sau conditii de sanatate.

Este si motivul pentru care oamenii care se confrunta cu acestea trebuie sa consulte medicul pentru a sti care este cauza lor.

Diagnostic

Atunci cand este suspectat cancerul de colon, pentru stabilirea diagnosticului si localizarea tumorii se va face clisma cu bariu in dublu contrast (iriografia) sau colonoscopia.

O clisma cu bariu presupune radiografia cu raze X a colonului si rectului, dupa ce pacientului i s-a facut o clisma cu bariu. Pe radiografie se va putea vizualiza cum circula bariul in intestinul gros. Tumorile si alte anomalii apar ca umbre intunecoase.

Colonoscopia este o procedura in timpul careia medicul va introduce un tub lung, flexibil in rect, cu scopul de a inspecta intregul colon.

Colonoscopia este, in general, considerata mai precisa decat clisma cu bariu in dublu contrast, mai ales pentru detectarea polipilor de mici dimensiuni.

In cazul in care sunt depistati polipi colonici, acestia vor fi eliminati cu ajutorul colonoscopului si vor fi analizati de catre un anatomopatolog. Specialistul va examina polipii sub microscop si va cauta indicii pentru cancer.

Desi multi dintre polipi sunt benigni, multi sunt si precancerosi. Indepartarea polipilor precancerosi previne dezvoltarea viitoare a cancerului de colon care ar fi putut fi cauzat de acesti polipi.

Daca se constata prezenta unor excrescente canceroase, in timpul colonoscopiei, se vor recolta probe de tesut (biopsii) care vor fi examinate sub microscop pentru a se confirma diagnosticul.

Cand cancerul de colon devine o certitudine in urma biopsiei, se vor face si alte investigatii pentru a se determina daca cancerul s-a raspandit deja la alte organe.

Intrucat cancerul colorectal tinde sa se extinda la plamani si ficat, pot fi necesare radiografii toracice sau CT la nivelul plamanilor, ficatului sau abdomenului.

Determinarea simptomelor cancerului

Simptomele cancerului nu sunt intotdeauna evidente, dar este important sa fie recunoscute. Simptomele de cancer de colon sunt de doua tipuri: locale si sistemice.

Cancerul de colon poate avea mai multe tipuri de manifestari, dar multe dintre acestea sunt destul de vagi, mai ales in primele etape ale bolii. Acesta este motivul pentru care este important ca screeningul canerului sa se faca periodic de la varsta de 50 de ani.


Citeste si despre:

Schimbari in stilul de viata dupa tratamentul cancerului de colon Recurenta cancerului de colon Importanta depistarii precoce a cancerului de colon Cancerul de colon - dusman al unei lumi civilizate Despre cancerul de colon, cauze, simptome si optiuni de tratament Cancerul de colon: de ce apare, factori de risc, simptome si tratament Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Cancer cerebral - cauze, simptome, tratament Cancerul vulvar: cauze, simptome si tratament Durerea abdominala: simptome si diagnostic Cancerul colorectal - generalitati Cancerul colorectal Alimente care previn cancerul de colon
Cere sfatul medicului ×