Operatia de augumentare a penisului

Actualizat: 29 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este operatia de augumentare a penisului


Operatia de augumentare a penisului este acea operatie ce face ca penisul sa fie mai mare. Aceasta este doar una dintre variantele prin care pacientii pot face acest lucru.

Alte proceduri de augumentare includ:
• Operatie de alungire a penisului
• Operatie de crestere a circumferintei
• Liposuctie abdominala

Cand se realizeaza?

Pot exista motive medicale pentru care pacientii apeleaza sau li se recomanda aceasta operatie, motive precum micropenisul sau ,,penisul ingropat’’. Micropenisul este o afectiune congenitala, ceea ce inseamna ca pacientii se nasc cu acesta. Penisul ingropat se refera la un penis acoperit de pielea si tesutul abdominal, scrotal sau de la nivelul coapselor. Acesta poate fi congenital de asemenea sau poate aparea odata cu inaintarea in varsta.

Aceste afectiuni induc disfunctii ale penisului precum incapacitatea de a urina din picioare sau incapacitatea de a avea contact sexual. Operatia de augumentare poate elimina aceste disfunctii.

In majoritatea cazurilor insa, pacientii care apeleaza la aceasta operatie o fac din motive estetice si de incredere in sine, intrucat nu sunt multumiti de dimensiunea si aspectul penisului. Acestia au toate functiile indeplinite, problema fiind de acceptare de sine si formandu-se un anumit complex in legatura cu dimensiunea penisului. Standardele dimensionale sunt semnificativ variabile, insa chiar si asa, multi pacienti au perceptii negative asupra propriului organ. Aceste nemultumiri pot ajunge sa afecteze activitatile zilnice, relatiile interpersonale si starea de spirit a pacientilor.

Daca observati ca dimensiunea penisului dumneavoastra va afecteaza viata de zi cu zi, insa medicul confirma ca acesta are dimensiunea potrivita, puteti lua in considerare anumite tehnici de terapie care sa va ajute cu recapatarea increderii in sine. Daca totusi acestea nu sunt suficiente pentru dumneavoastra, operatia de augumentare a penisului poate fi utila, insa trebuie sa va ganditi foarte bine inainte de a va supune, din proprie initiativa, la riscurile unei operatii.

Inainte de procedura

Inainte de procedura, medicul va va pune numeroase intrebari pentru a se asigura ca operatia este ceea ce va doriti cu adevarat. Acesta poate propune chiar anumite tratamente sau terapii premergatoare, care pot avea ca scop modificarea deciziei.

Daca va hotarati ca doriti operatia, medicul va incepe testele si analizele necesare pentru a determina starea generala de sanatate si starea de apt pentru anestezie.

In timpul procedurii

Exista cateva tipuri diferite de interventii ce duc la un aspect de penis mai mare. Totusi, dintre acestea, foarte putine functioneaza cu adevarat, nefiind doar iluzii de aparenta a penisului.

Procedurile realizate cel mai frecvent includ:
• Ligamentoliza: ligamentul suspensor ce conecteaza penisul de osul pelvian este rezecat chirurgical. Astfel penisul va ,,atarna’’ mai jos si va parea mai mare
• Augumentare peniana utilizand grasime autologa: medicul preleveaza tesut adipos prin liposuctie, dupa care o injecteaza la nivelul penisului, marind circumferinta
• Augumentare peniana utilizand substante de umplere: substantele de umplere sau ,,filler’’ sunt injectate sub piele. Acestea sun aceleasi substante utilizate in cosmetica, pentru diverse proceduri de infrumusetare
• Implantarea unui dispozitiv cu silicon: medicul chirurg il implanteaza imediat sub pielea penisului, iar siliconul va oferi volum
• Indepartarea chirurgicala a tesutului adipos: tesutul adipos suprapubian, atunci cand este in exces, face ca penisul sa para mai mic, cu aspect de penis ingropat.

In functie de tehnica potrivita dumneavoastra, medicul o poate realiza in sala de operatie sau intr-un salon pentru mici interventii.

Dupa procedura

Medicul va va oferi instructiunile necesare de ingrijire a locului interventiei. Puteti primi medicamente antialgice si antibiotice pentru a preveni infectiile. Desi spitalizarea nu dureaza mai mult de cateva zile, perioada de repaus si recuperare poate fi mai indelungata. Tipul de procedura va determina perioada de recuperare, cea mai lunga perioada fiind de 6 saptamani in cazul interventiilor complexe.

Riscuri si complicatii

In ciuda eficientei acestor proceduri si a rezultatelor satisfacatoare pentru pacienti, exista si cateva riscuri sau argumente ,,contra’’ in ceea ce priveste orice operatie de augumentare peniana.

Acestea includ:
• Reactii neplacute la anestezie
• Cicatrizare sau reactii inflamatorii locale
• Mici deformitati la nivelul penisului, din cauza cicatrizarii vicioase
• Diminuarea sau pierderea completa a sensibilitatii penisului
Disfunctie erectila
Infectii
• Rezultate nesatisfacatoare, majoritatea din cauza asteptarilor nerealiste

Cand ar trebui sa mergeti la medic ?

Asigurati-va ca mergeti la consulturile post-operatorii programate impreuna cu medicul. Daca apar semne sau simptome ingrijoratoare, mergeti la medic chiar si fara programare. Semnele la care ar trebui sa fiti atenti sunt semnele de infectie precum febra si secretiile purulente, pielea tumefiata sau rosiatica si problemele de urinare.

Tratamente alternative

Augumentarea penisului se poate realiza si prin metode nechirurgicale, metode pe care medicul le-ar putea recomanda inainte de a va decide asupra operatiei.

Nu este intelept sa folositi creme sau lotiuni intens promovate si comercializate, fara recomandarea medicului. Multe dintre acestea nu sunt tratamente propriu-zise si pot fi chiar daunatoare.

Tratamentele alternative recomandate de catre specialisti includ:
Terapia cu testosteron. Utilizata frecvent la copiii cu micropenis cauzat de nivelul scazut de hormon testosteron. Acest tratament poate fi administrat pe cale orala, sub forma de injectii intramusculare, plasturi transdermici sau subdermici. Poti fi folositi si la adulti, in unele cazuri.
• Creme sau lotiuni aprobate si prescrise de catre un medic
• Suplimente, in cazuri izolate
• Dispozitive de tractiune peniana, utilizate inainte si dupa interventiile chirurgicale
• Slabirea in greutate si efortul fizic, pentru a elimina tesutul adipos suprapubian

Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incerca orice tratament de augumentare a penisului.

Concluzie

Daca nu sunteti satisfacut cu modul in care va arata penisul si ati luat in considerare operatia de augumentare a penisului, asigurati-va ca discutati cu medicul chirurg orice tratament alternativ, respectiv riscurile si rezultatele operatiei.

Uneori perceptia eronata asupra dimensiunii penisului este atat de puternica incat riscurile operatiei depasesc beneficiile posibile. Multi medici nu recomanda operatia, daca penisul are dimensiuni normale. In cazurile in care operatia se realizeaza, respectati recomandarile si sfaturile medicului in ceea ce priveste tehnica folosita si ingrijirile post-operatorii.

Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/penis-enlargement-surgery
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23530-penis-enlargement-surgery
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/sexual-health/in-depth/penis/art-20045363


Citeste si despre:

Dismorfofobia peniana - sindromul penisului scurt Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Ce este si cum se manifesta ambiguitatea sexuala? Tehnici si proceduri de marire a penisului
Cere sfatul medicului ×