Carenta de fier: cum sa obtinem suficient fier?

Actualizat: 07 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este fierul si ce rol are in organism?


Fierul este un mineral important, implicat in diferite functii ale corpului, inclusiv in transportul oxigenului in sange. Se estimeaza ca aproximativ o treime din populatia lumii are deficit de fier. Femeile aflate la menstruatie prezinta un risc mai mare de lipsa de fier. Fierul este necesar pentru a produce celule rosii din sange, care sunt importante pentru imunitate, pentru functia cognitiva, forta musculara si energie.

Organismul nostru nu poate produce fier, astfel ca trebuie sa il obtinem din dieta. Cele 2 tipuri de fier gasite in alimentatie sunt fierul heme (gasit in carne, organe, oua etc.) si fierul non-heme gasit in alimente de origine vegetala. Cand nu consumam suficiente alimente bogate in fier creste riscul de carenta – inclusiv carenta de fier la copii.

Carenta de fier simptome

Carenta de fier este atunci cand nu exista suficient fier in organism. Multe persoane cu lipsa sau carenta de fier pot sa nu aiba niciun simptom. Uneori, o anemie prin carenta de fier mai grava poate provoca simptome comune ale anemiei, cum ar fi oboseala, dificultati de respiratie sau dureri in piept. Alte simptome includ oboseala, ameteli, maini si picioare reci, piele palida.

Ce cauzeaza carenta de fier?

Exista 3 cauze principale ale carentei de fier:
lipsa unui consum suficient de alimente bogate in fier;
probleme cu absorbtia fierului;
pierderi de sange.

Cele mai multe cazuri sunt legate de alimentatia saraca in fier. Unii oameni au nevoie de mai mult fier decat altii, cum ar fi: copiii si adolescentii (mai ales adolescentele), femeile la menstruatie, persoanele care urmeaza diete vegetariene sau vegane, femeile gravide sau care alapteaza. De asemenea, carenta poate fi data de unele probleme care afecteaza absorbtia fierului, precum si de pierderi de sange (inclusiv pierderi de sange in cazul menstruatiilor abundente, hemoragii interne sau externe, donari prea frecvente de sange, infectii parazitare etc.).

Carenta de fier – tratament

Tratamentul potrivit pentru carenta de fier va depinde de cauza problemei. Scopul tratamentului este de a readuce nivelul de fier la normal. Tratamentul implica in principal cresterea aportului de alimente bogate in fier. De asemenea, se recomanda suplimente de vitamina C pentru a favoriza absorbtia fierului. Este necesar sa evitati si unele alimente si bauturi care impiedica absorbtia eficienta a fierului – ceai, cafea, vin.

De asemenea, medicul va poate sugera tratament medicamentos – suplimente cu fier si medicamente pentru carenta de fier. Astfel de medicamente sau suplimente sunt utilizate pentru a corecta carenta de fier prin restabilirea rezervelor de fier din organism. Pot avea in compozitie atat fier sub diferite forme, cat si vitamina C pentru a favoriza absorbtia – cum ar fi SiderAL. SiderAL poate fi gasit in farmacii in urmatoarele tipuri: SiderAL Forte, SiderAL ACTIVE cu vitamine, SiderAL Folic, SiderAL pentru copii.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cum se obtine certificatul digital Covid-19? Anemia feripriva (prin carenta de fier) Esti obosit si iti lipseste puterea de concentrare? Ce afectiune se poate ascunde in spatele acestor simptome si cum o poti trata! Proteinele in dieta vegana Vitamine de ajutor in functie de varsta Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina Ce trebuie intrebat medicul despre intoleranta la lactoza? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Spirulina, o comoara pentru sanatate! Importanta fierului in dieta Surse vegetale de fier 6 simptome neobisnuite ale carentei de fier. Afla daca suferi de aceasta problema! Deficienta de fier si consecintele asupra organismului Siclemia sau anemia cu celule in secera Tratament naturist pentru anemia nutritionala Anemia hemolitica
Cere sfatul medicului ×