Catina alba (Hippophae rhamnoides)

Catina alba este un arbust fructifer spinos care poate atinge o inaltime de 2 pana la 5 metri. creste in zone deluroase si in regiuni mlastinoase, in zone pietroase si nisipoase. Ramurile au spini si muguri de dimensiuni reduse, acoperiti de par albicios care au gust amarui. Florile au culoarea galbena. Arbustul face fructe doar dupa 4-5 ani de la cultivare. fructele sunt mici si rotunde, de culoare galben-portocalie. Arbustul infloreste in lunile aprilie si mai, iar fructele se recolteaza in luna august sau septembrie.
Fructul este bogat in vitamina c, contine si vitaminele a, B1, B2, B6, B9, E, potasiu, fosfor, betacaroten, celuloza, fier, sociu, calciu, uleiuri complexe, zaharuri, pectine, celuloza, proteine, acizi organici, polifenoli, flavonoide, proteine. Catina este una dintre fructele cu cele mai multe polivitamine.


Uz intern:

- fructele - ulcere, boli hepatice, urticarie, tulburari circulatorii, alergii, boli reumatismale, ateroscreloza, anemie, diaree, psoriazis, scorbut, nevroze, astenii, stres, depresii, boala parkinson, inflamatii, obezitate - sub forma de infuzie, siropuri sau ulei.


Uz extern:

- fructele - radiatii, degeraturi, arsuri, plagi - sub forma de infuzie sau ulei.

Citeste si despre:

Afectiuni care se pot ameliora cu ajutorul catinei Remediile homeopatice: un ajutor de nadejde impotriva gripei Fasolea alba. Beneficii pentru sanatate Uleiul de catina Catina – cea mai buna sursa de vitamina C si betacaroten De ce ar trebui sa renuntam la painea alba? Catina - cum o prepari, beneficii si contraindicatii Paine alba vs paine integrala Beneficiile oferite de mierea alba cruda Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente
Cere sfatul medicului ×