Catina - cum o prepari, beneficii si contraindicatii

Actualizat: 04 Decembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este catina?


Catina, cunoscuta si drept “ginseng romanesc”, creste sub forma unui arbust ce poate ajunge la inaltimi de 3-4 metri. Fructele de catina sunt de culoare portocalie, sub forma de boabe mici, si au un gust acrisor-amarui.

Ele contin foarte multe vitamine si minerale: vitaminele A, B1, B2, E, K, potasiu, calciu, fier, magneziu, si multe altele. Vitamina C este de asemenea gasita in fructele de catina in cantitate mai mare decat in citrice sau macese, dand gustul acrisor si imbunatatind imunitatea.

Care sunt cateva dintre beneficiile consumului de catina?

Catina s-a dovedit a avea o multitudine de efecte benefice asupra organismului, ea fiind un antioxidant bun, are actiune antiinflamatorie, ofera multe dintre vitaminele si mineralele necesare corpului uman, este benefica sanatatii ochilor, poate preveni atacurile de cord, si are un rol extrem de important in imbunatatirea si mentinerea imunitatii.

Cum putem prepara catina?

Exista multe feluri de a prepara catina pentru a o consuma. Una dintre cele mai raspandite retete este catina cu miere si nu trebuie decat sa amesteci intr-un borcan mare (de preferat de 800ml) parti egale de fructe de catina si miere, iar apoi le lasi la macerat cel putin 2-3 saptamani. Din acest preparat se poate consuma cate o lingurita pe zi, mai ales in perioada rece cand gripa si raceala se instaleaza mai usor.

Daca doriti sa adaugati si mai multe beneficii acestui preparat, puteti adauga aloe vera (100ml), polen (3-4 linguri), pasta de usturoi (50ml). Toate aceste ingrediente sporesc efectul natural al catinei.

O alta forma in care catina poate fi consumata este infuzia cu fructe uscate de catina. Peste 1-2 lingurite de fructe uscate de catina se adauga o cana de apa fierbinte, se lasa la infuzat pentru 20-30 de minute, dupa care infuzia poate fi bauta.

Uleiul de catina este de asemenea popular in randul iubitorilor de remedii naturiste, doarece s-a dovedit a fi foarte util in lupta contra ridurilor, in masajul anticelulitic, in prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare. Pentru a-l prepara trebuie sa lasati fructele de catina la macerat in ulei vegetal pentru 3-4 saptamani inainte de a folosi acest produs.

Crema cu catina pentru maini

Deoarece si sanatatea pielii este importanta, puteti folosi catina sub forma de crema hidratanta pentru maini cu ajutorul catorva ingrediente naturale. Nu aveti nevoie decat de ceara de albine, cateva picaturi de ulei de catina preparat anterior, si optional un ulei esential care va place. Amestecati toate ingredientele si veti obtine o crema superioara celor achizitionate din comert care va va mentine pielea mainilor catifelala, hidratata, si tanara.

Pentru ce afectiuni este bine sa consumam catina?

Indiferent de forma sub care alegeti sa preparati si sa consumati catina, aceasta are efecte benefice asupra intregului organism, si poate combate anumite afectiuni.

Pe langa efectul de imbunatatire a imunitatii, catina poate da rezultate excelente la persoanele cu probleme digestive, cum ar fi diareea, ulcerul gastric, ulcerul duodenal, problemele de tranzit. Acest lucru se explica prin prezenta acizilor Omega7 care hidrateaza mucoasa tubului digestiv si favorizeaza vindecarea mai rapida a ulcerelor. Este de asemenea folosita si in bolile hepatice.

Pentru doamnele - si chiar si domnii - care doresc un par stralucitor, matasos, sanatos, si plin de vitalitate, uleiul de catina este extrem de benefic. Prin continutul ei in substante nutritive, catina folosita drept tratament pentru par timp de cateva saptamani va regenera si repara parul degradat, va hrani firele de par, si va curata sebumul acumulat la radacina fara nici o problema. Uleiul de catina poate fi adaugat in mastile de par in locul altor uleiuri, cum ar fi uleiul de argan sau cel de masline.

De asemenea, este un bun cicatrizant si este de un real ajutor in tratarea ranilor si arsurilor doarece contine betacaroten, cu rol in vindecare. Poate fi folosita pe piele, datorita efectului ei antiinflamator si de prevenire al acneei, vergeturilor, celulitei, dermatitei, si a multor altor afectiuni dermatologice prin continutul sau bogat in antioxidanti, vitamina E, si betacaroten.

Uleiul de catina este folosit si in cosmetica, avand efect regenerant si de intinerire a pielii prin continulul bogat in coenzima Q10 care se regaseste in cremele antirid din comert.

Catina consumata cu regularitate s-a dovedit ca mentine sanatatea inimii previne bolile cardiovasculare, precum ateroscleroza sau atacul de cord. De asemenea, previne instalarea hipertensiunii arteriale. Explicatia este faptul ca aceasta planta contine cantitati mari de acizi grazi si colesterol bun care favorizeaza functionarea normala a inimii si vaselor de sange.

Contraindicatiile consumului de catina

Este adevarat ca aceasta planta-minune are numeroase efecte benefice asupra organismului, dar trebuie sa avem grija si la situatiile care ar putea inrautati siutatia in loc sa o rezolve.

Desi nu exisa suficiente studii si date pentru a sustine aceasta ipoteza, femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza le este recomandat sa nu consume catina deoarece nu se stie ce efect ar putea avea asupra copilului.

Deoarece are un efect de dilatatie a vaselor de sange, catina nu este recomandata persoanelor cu tensiune scazuta sau care urmeaza deja un tratament anti-hipertensiv.

Inainte cu doua saptamani de o interventie chirurgicala nu trebuie sa consumati catina, fiindca procesul de coagulare al sangelui poate fi incetinit, astfel crescand riscul de sangerare in timpul operatiei si posoperator. Deoarece favorizeaza aparitia unei sangerari, este contraidicat si persoanelor care iau aspirina sau heparina.

In cazul persoanelor cu hipoglicemie, catina nu este recomandata deoarece aceasta scade si mai mult glicemia.

La cei ce sufera de boli autoimune, consumul de catina - un foarte bun stimulant al sistemului imunitar - poate avea efectul nedorit de a agrava boala.

De asemenea, alergia la catina reprezinta un motiv extrem de important pentru a nu consuma produse care o contin.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...

Citeste si despre:

Urzica in tratarea anemiei Alimentatia sanatoasa in sezonul rece Reflexoterapia – beneficii si contraindicatii Anghinarea – beneficii si contraindicatii Muraturile, un aliment minune. Beneficii si contraindicatii Beneficii si contraindicatii ale sunatoarei Spirulina, o comoara pentru sanatate! Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Beneficiile si contraindicatiile pelinului Beneficiile si contraindicatiile scortisoarei Beneficii si contraindicatii ale drojdiei de bere Beneficii si contraindicatii privind fiziokinetoterapia Yoga - beneficii si contraindicatii Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti
Cere sfatul medicului ×