NISTATINA, pulbere

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii

Candidoze superficiale mucoase (orala, gastrointestinala, vaginala) si cutanate. Suspensia se administreaza oral la copii si la persoanele cu leziuni oro-faringiene importante, precum si ca aplicatie locala pe piele si mucoase. Asociat cu antibiotice pentru supresia dezvoltarii exagerate a florei intestinale.

Doze si mod de administrare

Suspensia se prepara prin introducerea in flaconul cu pulbere a 20 ml apa distilata (2 fiole), dupa care se agita energic flaconul timp de 2-3 minute. Suspensia astfel obtinuta contine 120 000 U.I. Nystatin/ml. Suspensia gata preparata se utilizeaza timp de 4-6 zile daca se pastreaza la temperatura camerei si circa 10 zile daca este conservata la frigider; se agita energic flaconul inainte de fiecare intrebuintare. Pentru tratamentul candidozei esofagiene sau intestinale, se administreaza. La adulti, doze de 500 000 sau 1 000 000 UI, oral de 3-4 ori pe zi; la copii, 100 000 UI sau mai mult, oral de 3-4 ori pe zi. Pentru tratamentul leziunilor bucale, 100 000 UI de 4 ori pe zi. La nou-nascuti, se pot administra doze de 100 000 UI de maximum 4 ori pe zi. In infectiile vaginale, se administreaza de 2 ori pe zi cate 100 000-200 000 UI, in tamponament local.

Compozitie

Flacoane continand 6 g pulbere ce contine 2.400.000 UI nistatin, 1 ml de suspensie contine 120.000 UI.

Actiune terapeutica

Nystatin este un antibiotic polienic ce interfera (prin legarea sterolilor, in principal a ergosterolului) cu permeabilitatea membranei celulare a fungilor sensibili. Actioneaza in principal peCandida spp., dar si pe Aspergilus spp., Coccidiosides immitis, Cryptococcus neoformans, Histoplasma capsulatum, Blastomyces dermatidis.

Contraindicatii

Alergie specifica.

Reactii adverse

Uneori greata, voma, diaree (la doze mari), rar iritatie la aplicare locala sau intravaginal, foarte rar reactii alergice (la Nystatin sau la candidina eliberata prin distrugerea ciupercii).

Citeste si despre:

Glutetimida Consecintele unei supradoze de aspirina Protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate Aerul poluat, pericol pentru sanatatea familiei tale! De ce este important sa ai un purificator aer Suferi de alergii sau intolerante alimentare? Afla cum poti face cozonac fara faina, oua, lapte sau unt! 13 moduri utile si mai putin cunoscute de a folosi bicarbonatul de sodiu 9 alimente recomandate cand aveti gripa Igiena corpului - dusul Dieta cu ciocolata Vaccinarea antigripala
Cere sfatul medicului ×