Retrovirus

virus cu A.R.N. din familia retroviridae.
Aceasta familie cuprinde oncovirusurile, lentivirusurile si spumavirusurile. Denumirea de retrovirus vine de la faptul ca aceste virusuri utilizeaza o enzima, numita transcriptaza inversa (sau reverstranscriptaza), pentru a transforma A.R.N.ul lor in A.D.N. si, astfel, se multiplica in celule.
- Lentivirusurile sunt cele care provoaca atat la om, cat si la animale, boli cu evolutie lenta ca SIDA (HIV I si HIV 2, adica virusul imunodeficientei umane 1 si 2).
- Oncovirusurile, numite asa deoarece poarta o oncogena, gena care favorizeaza aparitia unui cancer, sunt responsabile, la om si la animale, de cancere ca leucemia (VLTH 1 si VLTH 2, adica virusurile limfotropice ale celulelor T umane 1 si 2).
- Spumavirusurile sunt, in general, considerate virusuri nepatogene, dar se evoca rolul lor eventual in anumite patologii, indeosebi in boala lui Basedow.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

HIV

Limfoame asociate cu SIDA – Tratament

Beneficiile ceaiurilor din plante

Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA

Ce trebuie sa stim despre cancerul de prostata