Progesteron

hormon steroid derivat de la colesterol, secretat de catre corpul galben (folicul ovarian care a expulzat ovulul) in timpul celei de a doua faze a ciclului menstrual, de catre placenta in timpul sarcinii si, in mai mica masura, de catre corticosuprarenale si ovar.

Functie - Rolul principal al progesteronului este acela de a favoriza nidatia ovulului fecundat si gestatia. Progesteronul modifica proprietatile vasculare si chimice ale mucoasei uterine pentru a o face propice implantarii oului in uter.
In afara perioadei sarcinii, progesteronul are alte actiuni: el are un efect sedativ asupra sistemului nervos central si este responsabil de decalajul termic manifestat dupa ovulatie. El se opune efectului estrogenilor asupra glandelor mamare si mucoasei uterine, regland astfel actiunea lor. In situatia cand este secretat de catre glandele suprarenale si de catre ovare, progesteronul serveste drept intermediar in sinteza androgenilor si corticosteroizilor.

Patologie - O insuficienta a secretiei de progesteron antreneaza o infecunditate (dificultate de a obtine o nidatie), tratata prin administrarea de progesteron in timpul celei de a doua faze a ciclului menstrual.

Utilizare terapeutica - Progesteronul natural sau derivatii sai de sinteza, din care exista mai multe tipuri, sunt ulilizati pentru prevenirea riscurilor de falsa nastere, precum si in tratamentul substitutiv al menopauzei si in tratamentul tulburarilor menstruale.
Sinonim: luteina, progestagen.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Legatura dintre progesteron si menopauza

Pilula masculina

Varice - tratament pentru picioare frumoase?

Contraceptia sau planificarea familiala (metoda calendarului, coitul intrerupt, prezervativul, spermicide, steriletul, etc.)

Boala varicoasa - varicele hidrostatice

Menopauza si substitutia hormonala

Pilulele contraceptive

Hemoragia uterina disfunctionala

Implantul contraceptiv

Hipersecretia de testosteron la femei