Oncogena celulara

gena a carei alterare sau hiperexprimare favorizeaza transformarea unei celule normale in celula canceroasa.
Oncogenele celulare sunt gene normale ale celulelor care comanda sinteza proteinelor participante la proliferarea celulelor si la diferentierea lor (specializarea progresiva). Aceste proteine sunt responsabile de cresterea tesuturilor la embrion si la copil, dar si de reinnoirea lor in cursul vietii si de repararea lor in caz de lezare. Totusi, sub influenta mai multor factori zisi mutageni (ultraviolete, unele virusuri), o oncogena poate fi alterata sau supraexprimata, aceasta mutatie genetica putand fi apoi transmisa celulelor fiice in cursul diviziunii celulare. Totusi, un cancer nu apare decat daca mai multe oncogene sunt alterate sau daca exista alti factori care il favorizeaza.

Perspective -Interesul practic legat de descoperirea oncogenelor este inca foarte limitat. La ora actuala se stie cum sa se detecteze uneori o oncogena in prelevarile provenind de la un bolnav, dar numai in scopuri prognostice. Cercetarile viitoarelor decenii se vor face in privinta mijlocului de a inhiba oncogenele sau produsul lor.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic

Cancer

Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic precoce

Diagnosticarea infectiilor cu HPV si preventia cancerului de col uterin

Factori de risc in dezvoltarea cancerului

Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular)

Cancerul pulmonar

Ajuta-ti imunitatea sa contracareze virusuri periculoase!

Principii si metode de diagnostic in cancer