Mielomeningocel

tumora chistica, in general congenitala, amplasata in lungul coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivel lombar sau lombosacral.
Un mielomeningocel este forma cea mai grava de spina bifida (malformatie congenitala caracterizata prin lasarea descoperita a unei parti din maduva spinarii).

Simptome si semne -De culoare rosietica si de volum variabil, un mielomeningocel este acoperit de o pelicula fina foarte fragila care risca sa se rupa in orice clipa pentru a lasa sa iasa lichidul cefalorahidian. Mielomeningocelul antreneaza, in general, o paralizie a membrelor inferioare si o incontinenta urinara. In plus, pot fi asociate hidrocefalia si malformatii ale gambelor.

Diagnostic -Multumita ecografiei acest diagnostic poate fi pus chiar inainte de nastere. In acest caz, nasterea trebuie sa aiba loc intr-o maternitate in apropierea unui centru de chirurgie neonatala. Daca diagnosticul este stabilit la nastere, se impune transferul nou-nascutului afectat intr-un centru specializat.

Tratament -Atunci cand este posibil, tratamentul este chirurgical si trebuie sa fie intreprins rapid dupa nastere. El consta in reducerea herniei maduvei spinarii si in reconstruirea peretelui. Totusi, interventia chirurgicala nu este practicata, in general, decat in formele cele mai grave.

Prognostic -Prognosticul este foarte rezervat, mai ales daca tumora ocupa o pozitie mai la inaltime (regiunea lombara medie), daca ea coexista cu o hidrocefalie severa prezenta la nastere, daca ea este insotita de o paralizie a membrelor inferioare cu atingerea majoritatii muschilor soldului si sfincterelor.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Citeste si despre:

Sindroame rare

Malformatia Arnold - Chiari

Spina bifida - afectiune congenitala a coloanei vertebrale

Defectele de tub neural cauze, tipuri si prevenire

Dispozitive ajutatoare utilizate in posturarea pacientilor cu afectiuni neurologice

Spina bifida: cauze, simptome, tratament