Insuficienta hepatocelulara

Totalitate a manifestarilor clinice si biologice consecutive unei diminuari importante a masei celulelor hepatice. In limbajul curent se vorbeste de insuficienta hepatica pentru a desemna tulburarile care nu au nici o legatura cu ficatul: migrene, digestii dificile, eruptii cutanate. Insuficienta hepatocelulara are cauze variate: hepatite acute sau cronice, ciroze, tumori care distrug ficatul.

Simptome si semne
- La un nivel moderat, insuficienta hepatocelulara se traduce prin semne putin specifice: astenie, fatigabilitate, somnolenta, pierdere in greutate.
- La un stadiu mai avansat apar o multitudine de tulburari: icter, tulburari de hemostaza (mici hemoragii), tulburari nervoase mergand de la somnolenta la coma (encefalopatie hepatica) cu tremuraturi aparte, asterixis. Exista, de asemenea, tulburari endocrine: pierderea pilozitatii, diminuarea libidoului, infertilitatea. Palmele sunt rosii si acoperite de mici angioame stelare (pete rosii in forma de stea). Perturbarile functiei renale se traduc printr-o retentie de saruri si prin tulburari ale diurezei. Atingerea aparatului circulator se manifesta printr-o accelerare a pulsului si printr-o crestere a debitului cardiac.

Tratament si prognostic -Tratamentul, chiar simptomatic, este dificil si putin eficace. Pentru a vindeca pacientul nu exista, ca in cazul rinichiului, un mijloc artificial de inlocuire (dializa): singura posibila este grefa de ficat.

Citeste si despre:

Hepatita autoimuna Intoxicatia cu paracetamol Ciroza biliara primara (idiopatica) Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Anatomia si functiile ficatului Cauzele si complicatiile cirozei hepatice Icterul Ciroza hepatica Steatoza hepatica, un dusman mut Explorarea functionala hepatica
Cere sfatul medicului ×