Acromegalie

Boala endocrina care se manifesta prin dezvoltarea exagerata a tuturor extremitatilor: a capului, nasului, urechilor, buzelor, a membrelor (degetelor) datorita hipersecretiei hipofizei. Afectiune caracterizata prin modificari morfologice hipertrofice ale mainilor, picioarelor si capului, asociate cu tulburari cardiace.
Acromegalia este o afectiune rara, care se intalneste la aproximativ 40 de indivizi dintr-un milion, in special la femeile de varste cuprinse intre 30 si 40 ani. Ea se datoreaza unei hipersecretii de hormon de crestere (somathormon) de catre un adenom (tumora benigna) al lobului anterior al hipofizei. La un subiect tanar care inca poate creste, aceasta dereglare hormonala provoaca gigantismul. La adult, cresterea osoasa fiind incheiata, aceasta dereglare hormonala antreneaza acromegalia.

Citeste si despre:

Viata bolnavului de acromegalie Acromegalia Gigantism si acromegalie Diabetul zaharat tip 2 secundar acromegaliei Polineuropatiile toxice: caracteristici si tratament Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Complexul Carney Tulburarile endocrine Ce spune modul in care aratati despre sanatate Tulburarile endocrine si bolile articulare
Cere sfatul medicului ×