Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12

Publicat: 06 Iulie 2007 | Actualizat: 02 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Folatul sau substanta sintetica similara, acidul folic, este recomandat pentru sanatatea creierului. Dar se pare ca acest amplificator al creierului poate masca deficientele de vitamina B-12, determinand declinul functiei mentale si grave probleme neurologice.

Numeroase studii au demonstrat ca administrarea unor cantitati crescute de folat, pana la 800 micrograme (mcg) pe zi, impiedica declinul functiei cognitive, diminua probabil riscul de aparitie a bolii Alzheimer si chiar imbunatateste memoria si viteza de procesare a informatiei.

Folatul este de asemenea important la gravide pentru dezvoltarea fatului, de aceea se recomanda ca gravidele sa consume pe perioada sarcinii suplimente de acid folic.

Vitamina B-12 joaca un rol esential in formarea hematiilor, in metabolismul celular si in functionarea neuronilor (celule nervoase). Daca apar deficiente ale acesteia, simptomele includ senzatii de furnicaturi persistente la nivelul membrelor superioare si inferioare, confuzie si pierderi ale memoriei.

In prezent se estimeaza ca aproximativ 15% dintre adulti au deficienta de vitamina B-12. Deficienta poate fi determinata de modificarile tractului digestiv datorate inaintarii in varsta, care impiedica absorbtia digestiva a vitaminei B-12 din alimente.

Vegetarienii, care evita consumul oricaror produse de origine animala si persoanele care au diverse afectiuni digestive precum boala celiaca sau boala Crohn au de asemenea un risc crescut de a dezvolta deficit de vitamina B 12.

Pe cand acidul folic aduce numeroase beneficii in organism, exista temeri privind modul in care acesta reactioneaza cu vitamina B-12 in organism.

Se presupune ca aportul crescut de acid folic poate corecta anemia dar nu si deterioararea neurologica si cognitiva care apar de obicei in cazul deficientei de vitamina B-12. Fara simptomele anemiei, deficitul de vitamina B-12 poate sa nu fie suspectat si deteriorarea neurologica poate continua nestingherita.

Pentru a studia relatia dintre folat si vitamina B-12 si modul in care acestea influenteaza sanatatea sistemului nervos sunt necesare studii suplimentare.

Pana atunci insa, principalul scop este asigurarea unui aport adecvat din fiecare dintre cele doua substante. Majoritatea varstnicilor pot face acest lucru prin administrarea unor suplimente de multivitamine care contin 100% din necesarul zilnic recomandat atat din folat cat si din vitamina B-12.

Doza recomandata de acid folic este de 400 mcg pe zi iar de vitamina B-12 este de 2,4 mcg pe zi.

O dieta sanatoasa care include portii zilnice de paine si produse fainoase fortificate cu acid folic alaturi de o mare varietate de alimente naturale proaspete precum fructele, legumele, fasolea si nucile pot creste aportul zilnic de folat sau acid folic pana la niveluri inalte care aduc un beneficiu evident asupra sanatatii creierului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Alexis
Tel: 0752190151
Bucuresti, Strada Jean Louis Calderon Nr 45

Medici

Medic Specialist Rene Milleret
Chirurgie vasculara - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261
Medic Primar – Medicina Generala Flavia Eniu
Medicina generala - Clinica VenArt
Cluj-Napoca, 40364140261

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Extracte naturale  pentru sanatatea aparatului urinarExtracte naturale pentru sanatatea aparatului urinar

Citeste si despre:

Anemia prin deficit de acid folic

Vitamine necesare

Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale

Complexul vitaminic B - rol si alimentatie

Ulcerul venos se poate vindeca!

Fereste-te de diaree si indigestii in vacante

Stres, anxietate, tulburari de somn? Bucura-te de Ashwagandha!

4 vitamine esentiale pentru un par sanatos

Necesarul de vitamine pentru femei - ce si cand trebuie luat?

De ce este recomandat sa consumati capsuni

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Vitaminele