Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita

Actualizat: 09 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Lucrez intr-un birou 10 ore pe zi, "lipita" de un scaun. Timpul parca nu-mi este niciodata de ajuns pentru cate am de facut. Prea mult stres... Nu prea dorm. Stau in fata calculatorului ore in sir, beau prea multa cafea, fumez, infulec prajituri, sandvisuri, pizza si ciocolata... si m-am pricopsit cu o celulita dizgratioasa... Stiu! Trebuie sa schimb ceva: stilul de viata. Sa fac mai multa miscare, masaj, sa am o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume. Nutritionistul mi-a spus ca ar fi bine sa renunt la zahar, pentru ca fixeaza grasimea in corp, asa ca o sa-l inlocuiesc cu miere.

Adio combinatii alimentare catastrofale: mezeluri, paine alba, cafea, dulciuri, alcool. "Si ce-o sa mananc?", s-a revoltat pofticioasa din mine. Multe cruditati, alge, fructe (mai ales citrice) si legume (telina, sfecla rosie, castraveti), lactate si carne slaba de peste si pui. Este greu, dar o sa ma obisnuiesc sa mananc mai putin sarat, pentru ca sarea retine apa in tesuturi. Bine macar ca pot sa ma satur cu multa apa plata. Nu e deloc rau, asa-i?

Cauze

9 femei din 10 au celulita. Candva, prin secolul al XVIII-lea, o femeie durdulie era considerata atragatoare. Astazi, silueta filiforma este promovata ca ideal de frumusete. Oare supletea imi garanteaza ca scap de cosmarul celulitei? Fals. Atunci, cine se face vinovat de aparitia acestei disfunctii metabolice? "In banca acuzatilor se afla stresul, ereditatea, circulatia sanguina deficitara, hormonii feminini (estrogenii), sedentarismul, greselile de alimentatie. Sub piele se acumuleaza toxine si grasimi, circulatia sangelui este incetinita, musculatura devine flasca, pielea are aspect de coaja de portocala. Celulele adipoase isi maresc volumul de pana la 60 de ori in stadiile severe", spune Marilena Strinu, medic de recuperare medicala la Centrul Medestetica.

Celulita are o preferinta pentru femeile plinute. Dificultatile psihologice si relationale pot antrena excese alimentare si este posibil ca persoana sa nu fie constienta de aceasta schimbare. A manca devine un mod de a inabusi gandurile, emotiile, sentimentele dureroase. Indoparea procura placere imediata si diminueaza (pe moment) senzatia de vid interior, nemultumirea, nelinistea si tristetea. Este clar ca problema nu este de ordin alimentar. Tensiunea nervoasa intretine celulita. Iar stresul stimuleaza secretia de corticosteroizi, care determina o crestere a apetitului si a glicemiei. Este un semn ca stilul de viata trebuie imbunatatit.

Tratament

Urmarea unui program structurat care include dieta, exercitiul fizic, masajul, psihoterapia (in special tehnica vizualizarii, care are ca scop remodelarea imaginii corporale), iata cateva solutii pentru a invinge acest dusman estetic.

Celulita este efectul unei disfunctionalitati a tesutului adipos. In prima sedinta terapeutica, discutiile au ca tema rolul factorilor care intervin in generarea celulitei. Multe paciente cred in "miturile" referitoare la celulita: cum ca adipocitele (celulele adipoase) sunt "rele" si ca ar trebui distruse sau indepartate. Nu este deloc asa. Adipocitele sunt celule naturale ale organismului, iar scopul interventiei terapeutice este de a le remodela cu ajutorul imaginatiei: de a le "vedea" cu ochii mintii la dimensiuni normale. Foarte important este sa identific (ca terapeut) modul in care persoana isi reprezinta functionarea organismului. Lupta impotriva celulitei este complexa si in terapie eu includ un program de reglare a dietei, exercitii fizice si masaj. Pe langa acestea, pacienta isi insuseste tehnici de relaxare, combinate cu exercitii de autohipnoza.

Terapia prin vizualizare

Filmul imaginar incepe cu o calatorie in propriul corp, cu urmarirea traseelor circulatiei sanguine in zonele in care se doreste vindecarea celulitei. Insist asupra descrierii modului in care celulele functioneaza, cum se realizeaza schimbul de substante, cum arata celulele adipoase etc. Ulterior, pacienta isi imagineaza tesutul adipos afectat: poate vedea, de exemplu, adipocitele ca pe niste baloane umflate, tepene, iar printre ele sangele circula greoi. Folosesc in construirea scenariului imaginativ multe dintre imaginile personale ale celui care solicita terapia.
Urmatorul pas este acela in care celulele reincep sa functioneze normal si se elimina excesul de toxine. Sugestiile terapeutice utilizate sunt de tipul: "Adipocitele/celulele mele depoziteaza doar atatea grasimi cate sunt necesare unei functionari sanatoase". "Sistemul meu limfatic functioneaza sanatos si eficient". "Mananc doar atat cat are nevoie corpul meu".

In final, pun accent pe felul in care persoana se proiecteaza in viitor. Se vede pe sine cum isi atinge obiectivul si se simte in forma, plina de energie si multumita de felul in care arata.

Psihoterapeut Paula Irimia
Sursa: Revista Alimentatia Corecta


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...

Citeste si despre:

Cancerul ovarian Ce trebuie sa stiti despre cancer O metoda unica de tratament a oncologiei utilizata in Turcia! Cancerul pulmonar Cum functioneaza apendicele? Dementa frontotemporala sau boala Pick Ce sunt pietrele pe amigdale? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Spirulina, o comoara pentru sanatate! Durerea cronica pelvina la femei Sindromul de tunel carpian Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Durerea asociata cancerului Rezolvarea unor probleme comune de sanatate a vederii Celulele stem si incontinenta urinara Siclemia sau anemia cu celule in secera
Cere sfatul medicului ×