Abstinenta sexuala

Publicat: 08 Februarie 2012 | Actualizat: 09 Februarie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Multi tineri si adulti aleg abstinenta din motive diferite. Chiar daca majoritatea si-au inceput anterior viata sexuala, abstinenta poate avea un rol important, atat pentru starea fizica de sanatate cat si pentru cea emotionala.

Abstinenta are valente diferite, pentru oameni diferiti. Multe persoane heterosexuale care decid sa fie abstinente, doresc acest lucru intrucat nu doresc sa intretina contact sexual vaginal, in mod special pentru a-si pastra virginitatea. Pentru altii, abstinenta inseamna evitarea totala a actului sexual (indiferent de tipul lui), inclusiv a oricarui comportament sexual.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

De ce refuza tinerii contactul sexual?

Abstinenta de la contactul sexual vaginal este o modalitate eficienta in proportie de 100% de a preveni o sarcina nedorita dar si de a evita bolile cu transmitere sexuala. Cu toate acestea, daca o persoana practica in continuare sexul oral sau anal, exista riscul de a contacta boli cu transmitere sexuala.

Exista si motive destul de intemeiate pentru care tinerii ar putea dori sa ramana abstinenti perioade mai indelungate de timp. Femeile care evita activitatea sexuala pana dupa incheierea adolescentei sunt mai putin susceptibile de a manifesta boli cu transmitere sexuala care pot duce la cancer de col uterin si infertilitate.

De asemenea, tinerii care evita activitatea sexuala au un risc mai mic de a contacta boli cu transmitere sexuala care pot fi contactate chiar si daca se foloseste prezervativul (prin angajarea in alte practici sexuale).

De ce aleg oamenii sa practice activitatea sexuala?

Atunci cand doua persoane se simt atrase una de cealalta va fi firesc ca relatia lor sa progreseze de la imbratisare si sarut la contact sexual. Multi oameni folosesc activitatea sexuala si actul sexual ca mod de a-si exprima dragostea, tandretea si afectiunea.

Cu toate acestea, afectiunea si sentimentele pot fi exprimate si in alte moduri prin care se pot evita riscurile asociate cu actul sexual. O plimbare pe plaja, o cina romantica in doi, vizionarea unui film impreuna, ar putea fi la fel de sugestive ca si actul sexual si ar putea permite formarea unei legaturi emotionale profunde.

Abtinerea de la activitatea sexuala nu inseamna ca o persoana nu este interesata sa-si exprime afectiunea pentru cel pe care-l iubeste, dimpotriva, abstinenta poate incuraja dezvoltarea altor moduri importante de comunicare cu partenerul.

Spre deosebire de animale, oamenii sunt capabili sa asocieze comportamentul sexual cu valorile si emotiile lor. Suntem capabili sa ne controlam pornirile sexuale, sa ne evaluam deciziile. Prin urmare, oamenii sunt capabili sa se angajeze in relatii bazate pe fidelitate sexuala.

Multe cupluri considera ca experientele sexuale sunt mult mai satisfacatoare atunci cand au loc intr-o atmosfera de angajament profund. Nu toti barbatii si femeile sunt pregatiti pentru o astfel de relatie si aleg sa se abtina de la contact sexual pana cand vor avea o relatie monogama.

De ce aleg oamenii abstinenta?

Abstinenta este cea mai importanta metoda de contraceptie. Aceasta este 100% eficienta in protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala si a sarcinilor neplanificate.

Abstinenta sexuala nu este o practica usoara. Daca o persoana doreste sa practice abstinenta trebuie sa evite situatiile in care ar putea fi tentata sa intretina raporturi sexuale. Desi va fi dificila, abstinenta poate avea si satisfactii.


Email

Confort si relaxare pentru picioarele taleConfort si relaxare pentru picioarele tale

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta

Tulburarea hipoactiva a dorintei sexuale

Cum va afecteaza migrenele viata sexuala

Menopauza si sexualitatea

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Imunitatea innascuta versus imunitatea dobandita

Sarcina si bolile cu transmitere sexuala

Importanta educatiei sexuale

Boli cu transmitere sexuala

Chlamydia trachomatis - Boala cu transmitere sexuala

Anxietatea de performanta sexuala