Condiloamele acuminate anale

Actualizat: 30 Noiembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Condiloamele acuminate sunt negi de dimensiuni reduse care se transmit prin contact sexual de la o persoana la alta si infecteaza zona anala si genitala.

Acestea pot fi contactate chiar si prin utilizarea la comun a obiectelor intime folosite deja de o persoana infectata.

Aproximativ doua treimi dintre persoanele care au contact sexual cu un partener cu condiloame genitale va dezvolta veruci sau negi in maxim trei luni de la contact. Exista doua tipuri de condiloame venerice condiloma accuminatum si condiloamele late.

Tipuri de condiloame

Condiloamele late sunt condiloame rosiatice, umede, specifice sifilisului secundar. Aceste leziuni se trateaza cu ajutorul antibioticelor, conform schemei tipice pentru tratarea sifilisului.

Condiloamele acuminate au culoare de la roz spre alb si sunt localizate in zona genitala si a anusului, ca urmare a infectiei cu virusul papilloma. Human Papilloma Virus (HPV) este una din cele mai comune boli virale cu transmitere sexuala. Verucile care sunt caracteristice human papilloma virus, apar pe penis, vagin, anus si rareori in cavitatea orala.

Condiloamele pot fi raspandite de la persoana la alta prin contactul direct cu verucile persoanei deja infectate, prin transmiterea de particule virale. Aparitia negilor in alte zone ale corpului este cauzata de alte tipuri de HPV si nu provoaca aceste tipuri de condiloame genitale.

Tratament

Tratamentele pentru condiloame au drept scop distrugerea tesutului negilor. Unele tipuri de terapii implica utilizarea unor preparate care stimuleaza sistemul imunitar (interferon alfa), prin injectarea substantei in condilom.

In urma aceastei proceduri are loc un raspuns imunitar care determina disparitia negilor. Dezavantajul acestei terapii este faptul ca interferonul alfa este destul de costisitor si nu functioneaza in toate cazurile

Ce se poate face pentru a se preveni reinfectarea

In unele cazuri verucile ar putea sa reapara, chiar daca sunt eliminate cu succes, deoarece virusul care determina aparitia negilor adesea persista in stare latenta in tesuturile din organism. 

O alta masura de prevenire a infectarii sau reinfectarii este evitarea contactului sexual cu persoane care au negi anali sau genitali. Abstinenta sexuala, utilizarea prezervativului sau limitarea contactelor sexuale la un singur partener pot reduce expunerea potentiala la virusul contagios care cauzeaza aceste condiloame. Ca masura de precautie, ambii partenerii vor fi testati pentru virusul HPV chair daca nu au simptome.

Distrugerea condiloamelor se poate face cu ajutorul unui compus chimic acid, azot lichid sau cu ajutorul interventiei chirurgicale. Compusii acizi au rolul de a cauteriza chimic veruca (prin ardere).

Crioterapia sau aplicarea de azot lichid distruge tesutul negului prin inghetare. Condiloamele pot fi indepartae si cu ajutorul electorcauterizarii sau prin vaporizare cu laser cu CO2. Aceste proceduri se vor desfasura intr-o unitate spitaliceasca sau ambulatoriu care dispune de aceste facilitati chirurgicale.

Este posibil ca negii sa reapara chiar si daca au fost eliminati pe cale chirurgicala. In momentul interventiei chirurgicale toate condiloamele vizibile vor fi distruse, dar este posibil sa dureze pana la 30 de zile cand din tesutul infectat sa se dezvolte un neg. Prin urmare este important sa se urmareasca pe termen lung daca apar si alte simptome si sa se intervina medical de fiecare data pentru ca vindecarea sa fie asigurata.


Citeste si despre:

Negii anali - simptome, cauze si tratament Cum pot fi prevenite bolile cu transmitere sexuala Boli cu transmitere sexuala Negii sau verucile plantare Negii si negii plantari Negii genitali Negii sau verucile: de ce apar si cum se trateaza Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Papiloamele si negii - cat de periculosi sunt pentru organism Eliminarea negilor cu banda adeziva: mit sau realitate? Verucile plantare (negii din talpa) - cum se trateaza si cum prevenim aparitia lor Moduri de transmitere a papiloamelor cutanate (negii) HPV Broccoli ofera multe beneficii pentru sanatate Cum sa va pastrati sanatatea la locul de munca
Cere sfatul medicului ×