Tulburarea bipolara este ereditara?

Publicat: 14 Iulie 2017 | Actualizat: 26 Iulie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Tulburarea bipolara, cunoscuta si sub numele de maladia maniaco-depresiva, este un tip de depresie in care persoana afectata manifesta un comportament extrem, care oscileaza de la stari de euforie la cele de tristete patologica.

De regula, in cazul femeilor, simptomele bolii sunt confundate in mod eronat cu schimbari de dispozitie sub influenta activitatii hormonale.

Aceasta tulburare este o conditie medicala care determina schimbari extreme de dispozitie. Mai exact, pacientii afectati se pot simti foarte fericiti pentru cateva saptamani, ca apoi sa se cufunde intr-o depresie adanca.

Tulburarea bipolara afecteaza barbatii si femeile in mod egal.

In cele mai multe cazuri, debutul simptomelor are loc intre 15 si 30 de ani. Persoanele care au rude ce sufera de tulburarea bipolara prezinta mai multe riscuri de a fi diagnosticate cu aceasta afectiune.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauze

Nu se cunosc cu certitudine cauzele acestei afectiuni. Se crede totusi ca un anumit dezechilibru chimic de la nivelul creierului, provocat de unele defecte genetice ar sta la baza acestei boli.

Mai exact, atunci cand nivelurile anumitor substante devin prea mari, pacientul dezvolta mania, iar in clipa in care nivelurile sunt foarte scazute, acesta experimenteaza depresia, insa un rol extrem de important il are factorul ereditar.

Aceasta tulburare presupune succesiunea a trei stari afective:

depresie;

• stari de tranzitie, in care dispozitia afectiva este stabila;

• manie sau hipomanie (varianta mai “usoara” a maniei).

Cum se manifesta

Tulburarea bipolara poate avea doua forme principale, numite bipolara I (mania si depresia sunt ambele pronuntate) si bipolara II (mania este deseori moderata, iar depresia severa).

Femeile sunt diagnosticate mai des cu cea de-a doua varianta a bolii, usor de confundat cu depresia generalizata.

Faza simptomelor depresive

Fara tratament, o persoana afectata de tulburarea bipolara poate experimenta episoade intense de depresie. Simptomele includ tristete, anxietate, pierderea energiei si dificultati de concentrare.

Pacientii isi pot pierde interesul fata de activitatile care ii satisfaceau inainte. De asemenea, acestia se pot ingrasa sau pot slabi, pot dormi prea mult sau prea putin sau pot avea ganduri suicidale.

Faza simptomelor maniacale

In timpul unei faze maniacale, pacientii au tendinta de a se simti euforici, ceea ce duce la o stima de sine exagerat de mare si la agitatie.

Comportamentele nesabuite, inclusiv cheltuielile exagerate, indiscretiile sexuale si abuzul de substante sunt comune in aceasta faza.

Episoadele mixte

Persoanele care prezinta episoade mixte experimenteaza mania si depresia in acelasi timp. Acest lucru duce la un comportament imprevizibil si este mai comun in randul pacientilor care au dezvoltat tulburarea bipolara la o varsta frageda, in special in timpul adolescentei.

Datele statistice arata ca 70% dintre pacientii cu aceasta afectiune experimenteaza episoade mixte.

Diagnosticare

Un pas important in diagnosticarea tulburarii bipolare este excluderea altor factori care ar putea cauza schimbarile de dispozitie.

Din pacate, nu exista niciun test de laborator pentru identificarea tulburarii bipolare. Psihiatrul este cel care va pune diagnosticul.

Tratament

De cele mai multe ori medicatia utilizata consta in administrarea carbonatului de litiu, deseori impreuna cu alte combinatii de antidepresive.

Un stil de viata linistit, cu multa odihna si activitate fizica poate preveni declansarea episoadelor bolii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Tel: 0755191265
Bucuresti, Zona Piata Universitatii

Medici

Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

6 suplimente de ajutor pentru organism6 suplimente de ajutor pentru organism

Citeste si despre:

Tulburarea bipolara - cum recunosti aceasta afectiune?

Tulburarea de personalitate borderline

Tulburarea de personalitate antisociala

Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate

Beneficii pentru sanatatea pielii, parului si a unghiilor prin formule inovatoare

Ai grija de sanatatea prostatei cu remedii naturale

Ofera picioarelor tale confort si relaxare

Modificarile de dispozitie

Spina bifida: cauze, simptome, tratament

Corpul tau: tot ce nu stii despre el!

7 informatii pe care le transmite parul despre sanatatea ta

Tulburarile psihice (bolile mintale)