Tulburarea bipolara: alimentatia corespunzatoare

Actualizat: 17 Noiembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tulburarea bipolara este o afectiune complexa, caracterizata prin schimbari extreme si neobisnuite de dispozitie. Astfel, pacientii cu aceasta tulburare se confrunta cu episoade de depresie severa pana la episoade maniace.

In cursul episoadelor maniace, pacientii tind sa aiba o dispozitie euforica, sa fie hiperactivi si agitati fara sa simta nevoia de a se odihni.

Starea de spirit asociata pacientilor cu tulburare bipolara are stranse legaturi cu tulburarile de gandire, perceptiile distorsionate si abaterile de la normele sociale. Se estimeaza ca tulburarea bipolara afecteaza 1% din populatia globala; insa, potrivit unor cercetatori, prevalenta acestei afectiuni este mult mai mare.

Recomandari dietetice

Nu a fost stabilita o dieta specifica, insa este indicat sa optati pentru un regim alimentar sanatos, care sa contribuie la mentinerea greutatii corporale.

Sfaturi dietetice


1. Evitati consumul de carne rosie, grasimi saturate, trans si carbohidrati. Grasimile interactioneaza cu tratamentul medicamentos, anuland eficienta medicatiei. Totodata, acest tip de alimentatie este asociat cu cresterea riscului de obezitate, diabet zaharat de tip 2 si boli cardiovasculare.

2. Optati pentru consumul alimentelor bogate din punct de vedere nutritiv.
Printre aceste alimente se regasesc: fructele si legumele proaspete, cerealele integrale, carnea macra, pestele de apa rece, ouale, produsele lactate degresate, produsele din soia, oleaginoasele.

Aceste alimente asigura nivelul optim de nutrienti necesari pentru bunastarea organismului si prevenirea afectiunilor.

3. Respectarea unui program de exercitii fizice pentru mentinerea greutatii corporale. Potrivit studiilor, tulburarea bipolara creste riscul de supraponderabilitate si obezitate.

4. Evitarea produselor care contin cofeina.
Limitatea sau excluderera cafeinei din alimentatia pacientului cu tulburare bipolara este un factor cheie pentru eficienta tratamentului. Cafeina diminueaza efectele sedativelor, cum ar fi benzodiazepinele, indicate pentru tratarea anxietatii si maniei asociate cu tulburarea bipolara.

5. Consumul moderat de sare.
In special pacientii care urmeaza un tratament cu litiu trebuie sa reduca consumul de sare, deoarece aceasta diminueaza eficienta tratamentului.

Uleiul de peste

Uleiul de peste este eficient in prevenirea bolilor cardiovasculare. Insa, potrivit expertilor, suplimentele nutritionale cu ulei de peste sunt eficiente si in cazul tulburarii bipolare, deoarece stimuleaza functionarea creierului.

Acizii grasi Omega-3 din uleiul de peste sunt recomandati in special pacientilor cu tulburare bipolara care au risc crescut de a manifesta o boala de inima sau prezinta un nivel ridicat al trigliceridelor.

Totodata, potrivit studiilor, asimilarea unei cantitati ridicate de acizi grasi Omega-3 influenteaza starea de spirit si comportamentul, prin stimularea functionalitatii creierului. Astfel, strict in cazul pacientilor cu tulburare bipolara, acizii grasi Omega-3 amelioreaza depresia.

Pacientii vegetarieni sau vegani pot asimila necesarul de acizi grasi Omega-3 prin consumul de nuci, seminte de in si ulei de rapita. Aceste produse contin o cantitate ridicata de acid alfa-linoleic (ALA), convertit ulterior de organism in acid gras Omega-3.

Asociatia Ameriaca a Inimii recomanda consumul de peste (ton alb, hering, macro, somon si pastrav) cel putin o data pe saptamana datorita continutului ridicat in Omega-3; in caz contrar, pacientului ar trebui sa opteze pentru administrarea suplimentelor nutritionale cu ulei de peste (0.5 - 1.8 g).

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Daca tratamentul consta in administrarea inhibitorilor MAO (o anumita clasa de antidepresive), este indicat ca evitati consumul alimentelor care contin tiramina, deoarece aceasta substanta creste activitatea sistemului nervos simpatic, provocand o hipertensiune arteriala severa.

Produsele cu un continut ridicat de tiramina sunt:

- bananele;
- sampania;
- branzeturile fermentate;
- ficatul;
- unele sortimente de vin;
- sosul din soia.

De asemenea, nu este recomandata administrarea suplimentelor nutritionale dietetice, deoarece interactioneaza cu tratamentul medicamentos prescris pentru depresie sau tulburare bipolara.

Sfat!

Solicitati medicului o lista cu alimentele interzise in functie de tratamentului prescris.

Consumul de alcool

Pe prospectele medicamentelor prescrise in cazul tulburari bipolare (benzodiazepine, anticonvulsivante si antidepresive triciclice) este specificat faptul ca este interzis consumul de alcool, tocmai pentru ca interactioneaza cu tratamentul medicamentos. Cu toate acestea, abuzul de alcool si droguri este frecvent intalnit la pacientii cu aceasta boala.

Alcoolul actioneaza prin deprimarea sistemului nervos central; astfel, se explica faptul ca majoritatea persoanelor consuma alcool ca pe un tranchilizat, la sfarsit de zi.

Cu toate ca sunt pacienti care renunta definitiv la alcool in timpul episoadelor de depresie, acelasi lucru nu se intampla si la pacientii cu tulburare bipolara.
Potrivit Institutului International de Sanatate Mentala, persoanele cu tulburare bipolara sunt de cinci ori mai predispuse dezvoltarii alcoolismului in comparatie cu restul populatiei.

Alcoolul este principalul factor de risc care declanseaza episoadele depresive in cazul persoanelor vulnerabile genetic la depresie sau care sufera de tulburare bipolara. Aproximativ, 15% dintre adultii care sufera de o afectiune psihica se confrunta cu dependenta de alcool si abuzul de substante.

Sucul de grapefruit

Sucul de grapefruit interactioneaza cu anumite medicamente prescrise in caz de tulburare bipolara. Acesta creste nivelul de sange din organism, reduce eficienta medicamenelor si favorizeaza toxicitatea organismului.

Medicamentele cu care interactioneaza sucul de grapefruit sunt: benzodiazepine (Xanax, Valium, Ativan) si unele anticonvulsivante.

Medicatia recomandata in cazul tulburarii bipolare poate fi administrata pe stomacul gol sau dupa masa, in functie de specificul fiecarui medicament. Pentru a va administra tratamentul in conditii de siguranta si pentru a beneficia de efectul acestora, trebuie sa dicutati cu medicul sau farmacistul despre modul de administrare al medicamentelor.


Citeste si despre:

Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Mituri legate de tulburarea bipolara Tulburarea bipolara Tulburarea bipolara: mania si depresia Tulburarea bipolara la copii Tulburarea bipolara – semne, provocari, atitudine 4 Ingrediente Benefice pentru Pregatirea unui Corp de Vara Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Tulburarea bipolara - cum recunosti aceasta afectiune? Tulburarea bipolara este ereditara? Diferenta dintre tulburarea bipolara de tip I si cea de tip II Psihoza din tulburarea bipolara Tulburarea bipolara poate sa afecteze relatiile? Ce influenta au genele in tulburarea bipolara?
Cere sfatul medicului ×