Mituri legate de fitness. Opinia specialistilor

Publicat: 09 Noiembrie 2006 | Actualizat: 06 Iulie 2018
Autor: SfatulMedicului

1. Unde nu e durere, nu e nici castig


Acest principiu este daunator. La inceputul antrenamentului este normal sa apara dureri musculare.

Durerile osoase, articulare, intinderile de muschi sau ligamente sunt insa nefiresti si nu trebuie ignorate, deoarece tendinta este spre agravare.

De aceea, se recomanda inceperea exercitiului la sfatul medicului, incet, cu atentie, pentru a preveni accidentarile.

Ameliorarea unor simptome ale menopauzei

Specialistii afirma ca aceasta afirmatie este falsa, existand mai multe moduri de a face miscare, potrivite pentru fiecare persoana in parte. Urmarirea scopurilor individuale presupune incorporarea diferitelor tipuri de exercitii si obiceiuri, in programul de antrenament, in functie de preferintele personale, cu scopul obtinerii rezultatelor optime si prevenirii accidentarilor.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

2. Exista un singur mod ideal de a face miscare

Specialistii afirma ca aceasta afirmatie este falsa, existand mai multe moduri de a face miscare, potrivite fiecarei persoana in parte. Urmarirea scopurilor individuale presupune incorporarea diferitelor tipuri de exercitii si obiceiuri, in programul de antrenament, in functie de preferintele personale, cu scopul obtinerii rezultatelor optime si prevenirii accidentarilor.

3.Transpiratia intensa topeste tesutul adipos

Alta afirmatie falsa, gradul de transpiratie din timpul efortului fiind un indicator al capacitatii organismului de a-si pastra temperatura normala. Transpiratia se produce cand corpul incepe sa inmagazineze caldura, senzatia de racorire aparand atunci cand transpiratia se evapora. Nu exista nici o corelatie cu cantitatea de energie sau numarul de calorii consumate.

4. Consumul de apa cauzeaza crampe

Crampele sunt de fapt un simptom al deshidratarii. Consumul de apa previne deshidratarea, scazand astfel riscul de producere al crampelor.

5. Exercitiile cu greutati pot duce la deformarea corpului

Acest mit opreste multe femei de la antrenamentele cu greutati, insa specialistii au concluzionat ca principalul factor care influenteaza forma corpului este cel genetic.

Mai putin de 1% dintre oameni au predispozitia genetica de dezvoltare exagerata a muschilor dupa antrenamente cu greutati. Aceste tipuri de exercitii sunt deosebit de importante in orice program de antrenament.

In timp ce exercitiile aerobice stimuleaza functia cardio-respiratorie, iar intinderile imbunatatesc flexibilitatea, exercitiile cu greutati cresc forta si rezistenta, toate cele trei grupe contribuind la realizarea unui program optim de activitate fizica.

6. Miscarea este o cale sigura de scadere in greutate

Desi acesta pare rezultatul evident al activitatii fizice, lucrurile nu stau chiar asa. In cursul unui program de antrenament se poate creste in greutate, prin schimbarea compozitiei corpului: se pierde tesut adipos si se castiga tesut muscular. Chiar daca greutatea creste, se observa un efect estetic favorabil, deoarece fibrele musculare mai dense tind sa ocupe un volum mai redus.

Un element important de luat in considerare este dieta. Cand o persoana sedentara si cu o dieta necorespunzatoare incepe sa faca miscare, cu pastrarea aceleiasi diete, este posibil sa scada in greutate, dar aceasta scadere va fi minima. Cea mai buna metoda de a obtine rezultate optime este de a combina programul de exercitii cu o dieta corespunzatoare.

7. Se poate scadea in greutate tintit, de la nivelul unei parti a corpului

Acesta este pur si simplu un mit, deoarece, indiferent de cat se exerseaza o anumita zona, reducerea localizata a tesutului adipos este imposibil de obtinut, din punct de vedere fiziologic.

Specialistii explica ca grasimea se depune proportional la nivelul intregului corp. De obicei zonele in care tesutul adipos se depune cel mai repede sunt zonele de unde acesta se mobilizeaza cel mai greu. La barbati, zona dificila este abdomenul, pe cand la femei zonele problematice sunt soldurile, fesele si coapsele.


Email

Suport in cresterea imunitatii- complex de 9 vitamineSuport in cresterea imunitatii- complex de 9 vitamine

Citeste si despre:

Au fost actualizate definitiile de caz COVID-19! Ce inseamna acum ”contact direct”?

Adaptarea copiilor la reintoarcerea in scoala

Parasites – in lupta cu parazitii

Riscul de infectare cu COVID-19 este de 20 de ori mai mare in spatiile inchise

Incepe testarea unui potential vaccin anti COVID-19 pe copii si adolescenti

Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede

Bacterii prietenoase pentru burtici linistite!

Sanatatea articulatiilor cu remedii naturale

Gradul de imunizare naturala a invatatorilor pentru COVID-19 este, cel mai probabil, foarte mic, de 4,5%

Cand va avea Romania un vaccin anti-COVID? Ce anunta Ministrul Sanatatii?

COVID-19 in cazul pacientilor cu schizofrenie

Ne aflam in fata celui de-al doilea val de COVID-19, spun expertii

Avertisment OMS: ”Din toamna vom vedea o mortalitate mai ridicata”