Exercitiile de flexibilitate (stretchingul)

Publicat: 09 Noiembrie 2006 | Actualizat: 22 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Exercitiile de stretching sunt miscari lente ale anumitor segmente, care imbunatatesc mobilitatea generala prin intinderea anumitor grupe musculare si printr-o crestere a razei de actiune motorii a articulatiilor.

Aceste exercitii fac parte deseori din programe de exercitii mai complexe, precum yoga sau dansul.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Metode
  3. Beneficii

Metode

Deoarece scopul principal al stretchingului este intarirea si cresterea mobilitatii articulare, este necesara o buna incalzire a acesteia inaintea inceperii exercitiilor specifice (pentru a evita intinderile sau rupturile musculare). Ca metoda de incalzire se poate folosii aerobicul sau alergarea usoara, pentru cateva minute. Executarea corecta si eficienta a stretchingului impune mentinerea in pozitie fixa pentru cateva secunde (30 de secunde, un minut, in functie de grupa musculara solicitata) a fiecarui exercitiu executat.

Beneficii

Cu toate ca stretchingul nu are aceleasi beneficii asupra organismului precum aerobicul sau joggingul, trebuie sa stim ca efectuate regulat (de cateva ori pe saptamana), aceste exercitii mentin mobilitatea si flexibilitatea organismului, necesare efectuarii unei miscari libere, nedureroase, in special la varste mai inaintate. Exercitiile de stretching sunt de asemenea utile in tratarea anumitor afectiuni reumatologice (de exemplu spondilozele coloanei vertebrale, inalte sau joase, anchilozele sau alte afectiuni reumatologice degenerative).
Stretchingul poate fi, de asemenea, extrem de important in profilaxia (prevenirea) accidentarilor sau recuperarii persoanelor cu o anumita predispozitie la intinderi sau rupturi musculare (mai ales in cazul persoanelor care nu fac sport regulat sau care solicita doar anumite grupe musculare). Exercitiile de stretching efectuate cu regularitate (cateva minute pe zi, de 4-5 ori pe saptamana), sunt extrem de relaxante, atat fizic cat si psihic (combat cu succes stresul emotional cotidian).


Email

9 vitamine eficiente in cresterea naturala a imunitatii9 vitamine eficiente in cresterea naturala a imunitatii

Citeste si despre:

Tipuri de exercitii fizice pentru bolnavii de diabet zaharat

Beneficiile exercitiilor de stretching

Stretchingul

Exercitii fizice pentru sindromul de colon sau intestin iritabil

Cum iti afecteaza viata o imunitate scazuta?

Infectiile cu paraziti intestinali - mai comune decat am crede

Sanatatea articulatiilor cu remedii naturale

Exercitii pentru pacientii cu fibromialgie

Diabetul si exercitiile fizice

Chirurgia leziunilor de ligament incrucisat anterior - recomandari de exercitii fizice

Exercitii de stretching pentru ameliorarea simptomelor de nevralgie sciatica

Exercitii pentru tensiune pelviana