Narcisistul grandios

Actualizat: 28 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Lavinia Stoian
Consultant medical:

Lavinia Stoian
Psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, Psihoterapeut Gestalt, Psiholog clinician, Formator, Supervizor

Clinica Renia

Asa cum spune Alena Scigliano, psihoterapeut, autor, vorbitor si expert clinic in abuzul narcisic "Narcisistii grandiosi sunt de obicei acei narcisisti care sunt extravertiti, mai mareti decat viata, carismatici si care ii atrag pe altii pe orbita lor. Ei sunt cei cu care vrei sa fii in preajma si care te fac sa te simti privilegiat atunci cand vor sa fie in preajma ta. Adesea au un mare succes profesional sau se prezinta ca atare. Vor fi cele mai fermecatoare persoane pe care ti le poti imagina, atata timp cat vor ceva de la tine".

Ce este un narcisist grandios

Desi termenul de narcisism grandios nu este prezent in DSM-5 (Manualul de Diagnostic si Statistica al Tulburarilor Mintale), un terapeut cu experienta recunoaste imediat un narcisist grandios, cu atat mai mult cu cat este un extravertit care nu incearca sa ascunda trasaturile caracteristice, ci dimpotriva, le expune cu mandrie. Narcisistul grandios cauta recunoastere, putere, admiratie si incearca sa-i controleze si sa-i manipuleze pe ceilalti. Va face orice ca sa obtina ce-si doreste, chiar daca asta inseamna sa-i raneasca pe ceilalti. Este arogant, trufas, isi exagereaza realizarile. Are tendinta de a domina conversatia. Este obsedat de bani, de faima si de putere. Cand este contrazis, devine furios.

Narcisistii grandiosi se cred superiori, sunt pretentiosi si le lipseste consideratia pentru alte persoane. Desi aceste caracteristici sunt prezente in cazul tuturor persoanelor cu tulburare de personalitate narcisistica, in cazul narcisistilor grandiosi aceste trasaturi sunt vizibil exagerate. Acest tip de narcisisti sunt mai asertivi, mai extravertiti si mai exploatatori. Totodata, avand o incredere exagerata in inteligenta si in experienta lor, manifesta neincredere fata de parerile expertilor sau ale superiorilor. Obisnuiesc sa se inconjoare de persoane care ii admira si sa se increada in cei ce le hranesc orgoliul si le valideaza stima de sine, contribuind la construirea unei imagini false si a unor credinte exagerate despre importanta lor, pe care o afiseaza intr-un mod demonstrativ. Narcisistii grandiosi sunt de regula lipsiti de empatie, manipulatori si au tendinta sa ii foloseasca pe cei din jur. Nu au remuscari si sentimente de vinovatie si sunt incapabili sa accepte critica.

Deseori au succes in viata, atata timp cat nevoia lor de validare din exterior depaseste consecintele negative ale comportamentului lor. Totusi, pe termen lung, grandoarea lor este posibil sa creeze mai multe probleme decat sa le rezolve.

Pot fi tratati narcisistii grandiosi?

In principiu, orice tulburare a sanatatii mintale poate fi tratata, dar in cazul narcisismului grandios prognosticul este destul de pesimist. In primul rand, rareori narcisistul grandios doreste sa se trateze, din moment ce el vede propria viata ca fiind perfecta. In al doilea rand, chiar daca incepe un tratament, este greu de crezut ca vor avea loc schimbari semnificative in comportamentul sau din moment ce increderea in ei insisi si simtul superioritatii sunt atat de ridicate.

Cu toate ca au existat nenumarate dezbateri in randul psihologilor, nu s-a ajuns la o concluzie clara in privinta tipului de terapie care ar trebui abordat in cazul persoanelor cu tulburare de personalitate narcisica grandioasa. Niciuna dintre psihoterapii nu a produs efecte pozitive considerabile, astfel incat unii psihoterapeuti aplica terapia psihodinamica, terapia cognitiv-comportamentala sau alte tipuri de psihoterapii. Nici medicamente specifice pentru aceasta tulburare nu exista. Totusi, uneori se pot prescrie medicamente pentru unele efecte declansate de narcisism.

Dar psihoterapia este mai degraba benefica pentru victimele abuzului narcisistului grandios, care se pot simti afectate si depasite de traiul cu un narcisist.

Viata cu un narcisist grandios

Traind cu un narcisist grandios poate avea efecte serioase pe termen lung asupra sanatatii mintale, cum ar fi anxietate, depresie, stima de sine scazuta. De asemenea, pot aparea sentimente de vina sau de rusine datorate comportamentelor manipulatoare ale narcisistului grandios cu care traiesc.

Narcisistii grandiosi sunt persoane dificile, iar traiul cu ei ridica o multime de probleme. De aceea, in relatiile cu ei este bine sa tineti cont de cateva recomandari:

-Stabiliti niste limite. Spuneti-le clar ce veti accepta si ce nu, cum ar fi comportamentele nepotrivite sau agresive.
-Nu-i luati criticile la modul personal. Deseori, narcisistul grandios foloseste critica ca pe un instrument de control, asa ca nu puneti la inima.
-Evitati sa va implicati in lupta pentru putere. Narcisistul grandios este foarte competitiv si nu accepta sa piarda. Daca va angajati in competitie cu el nu faceti altceva decat sa ii intariti nevoia de dominatie.
-Petreceti timp fara el. Aveti nevoie de acest timp pentru a va reincarca si a va echilibra.
-Detasati-va emotional pentru a putea face fata comportamentelor toxice ale narcisistului grandios.

Daca traiti cu o persoana cu o tulburare de personalitate narcisistica, este important sa aveti grija de dumneavoastra si sa apelati la ajutor specializat daca simtiti nevoia.

Concluzii

Alena Scigliano, autoarea cartii Inotand cu rechinii: Supravietuind in apele infestate ale narcisistului, scrie: “Narcisistul grandios vrea sa se simta special, important si admirat. Ei vor sa fie respectati, venerati, recunoscuti ca superiori si memorabili.

Cu toate acestea, narcisistii grandiosi nu inteleg propriul lor comportament si nu-si dau seama de raul pe care il provoaca. Ca atare, s-ar putea sa nu inteleaga niciodata cu adevarat ceea ce ii determina sa aiba aceste comportamente sau sa-si dea seama in ce fel actiunile lor ii afecteaza pe cei din jur.

Bibliografie

Kaufman SB, Weiss B, Miller JD, Campbell WK (February 2020). "Clinical Correlates of Vulnerable and Grandiose Narcissism: A Personality Perspective". Journal of Personality Disorders.
Malkin C (2015). Rethinking narcissism: the bad-and surprising good-about feeling special. New York, NY: Harper Wave.
Alena Scigliano, Swimming with Sharks: Surviving Narcissist-Infested Waters , Amazon


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

DR RUSU DENISA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Studiul Clinic ONTARGET Diferenta dintre depresia situationala si depresia clinica Clinica stomatologica Velvet Dental foloseste tratamentul inovator Advanced-Platelet Rich Fibrin (PRF) Pneumonia pneumococica - manifestari clinice, evolutie, complicatii, tratament Hidranencefalia: aspecte clinice si prognostic Importanta clinica a tiroglobulinei Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Rozaceea: patogenie, caracteristici clinice si diagnostic Distonia musculara - generalitati, forme clinice Polimialgia reumatica, definitie, clinica, diagnostic, tratament Mononucleoza infectioasa – tablou clinic, diagnostic si tratament Scarlatina – etiologie, tablou clinic si tratament Oreionul - aspecte clinice, diagnostic si complicatii
Cere sfatul medicului ×