Ce este malocluzia si cum o tratam

Actualizat: 20 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ocluzia este termenul folosit pentru alinierea dintilor.

Malocluzia este o aliniere incorecta a dintilor si/sau o relatie anormala intre dintii celor doua arcade dentare. Anomaliile de ocluzie reprezinta o problema nu numai din punct de vedere estetic si psihologic, ci si functional.

Ideal, dintii nostri ar trebui sa se potriveasca astfel incat muscatura sa fie perfecta, fara inghesuiri, spatii intre dinti sau chiar rasuciri. Medicii ne avertizeaza, insa, ca dintii inghesuiti sunt dificil de curatat si in timp pot contribui la aparitia cariilor ori a afectiunilor parodontale.

“Muscatura anormala poate constitui cauza abraziunii anormale a suprafetelor dintilor, dificultati in masticatie sau afectari ale tesuturilor de suport (os si gingie). Dintii incorect aliniati pot contribui la aparitia durerilor in articulatiile mandibulare”, declara Delia Tigoiu, singurul medic ortodont din Romania, specializat in SUA, de la clinica Clarodent.

Alinierea necorespunzatoare a dintilor poate cauza diverse probleme de sanatate, astfel incat este recomandat sa ne facem timp pentru un consult ortodontic. Pentru orice caracteristica a malocluziei exista o serie de corectii ce pot fi realizate prin tratament ortodontic si, in functie de caz, este posibil sa fie necesara si interventia chirurgicala.

Cauzele aparitiei malocluziei
In general, malocluzia are la baza o cauza genetica, ceea ce inseamna ca, mai mult sau mai putin, se transmite de la o generatie la alta. Insa medicii ne spun si ca diverse obiceiuri de la nastere, cum ar fi suptul degetului, folosirea suzetei dupa 3 ani, alimentatia cu biberonul pe o perioada indelungata pot “hrani” un teren favorabil pentru malocluzie.

Cum prevenim si cum tratam malocluzia
Pentru ca, in mare parte, malocluzia este mostenita genetic, ea nu poate fi prevenita, insa poate fi depistata la timp, ceea ce duce la scurtarea duratei de tratament. De asemenea, cu cat tratamentul este inceput mai devreme (de la o varsta mai frageda), cu atat sansele de reusita sunt mai mari.

“Planul de tratament poate fi diferit. Specialistul ortodont poate recomanda mai multe posibilitati de corectare: aparat dentar, extractii (in cazul in care sunt foarte inghesuiti si nu au spatiu pentru indreptare), interventie chirurgicala etc“, ne spune Dr. Delia Tigoiu de la clinica Clarodent.

Care sunt costurile si durata unui astfel de tratament
Costul si durata tratamentului ortodontic depind de mai multi factori, incluzand severitatea problemei, complexitatea, tipul aparatului ales, daca va fi cazul. Luand in considerare beneficiile tratamentului ortodontic pe termen lung, fiecare ban investit capata o valoare deosebita.

Articol oferit de Clinica Clarodent


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DentalQ
Tel: 40775505506
Bucuresti, Strada Cornescu 71, București, România
DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala

Citeste si despre:

Tumorile oculare din perspectiva oncologului Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang 25 de ani de DENT ESTET in Romania Gest de speranta! Beatrice Caslaru, multipla campioana la inot, si-a donat prima medalie europeana in cadrul programului MedLife de testare genetica gratuita pentru copiii cu cancer Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 De ce sunt mai frecvente durerile in piept in randul barbatilor Manifestarile neoplazice, primele semne ale cancerului Efectul consumului de energizante asupra inimii Dezechilibrele hormonale si cancerul Riscul de tromboza asociat cancerului
Cere sfatul medicului ×