Tot ce trebuie sa stii despre muscaturile de capuse

Actualizat: 17 Mai 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Vine sezonul cald si de la inceputul perioadei de incalzire a temperaturii toate persoanele incep sa isi desfasoare tot mai mult activitatea sau o serie de activitati in aer liber.

Acest lucru nu poate fi decat imbucurator deoarece ne bucuram de aer curat, asimilam o serie de minerale si vitamine sub energia solara, dar exista ceva care ne poate periclita iesirea la iarba verde, iesirile in parc sau excursiile in natura si acest lucru are denumirea de capuse.

Capusele reprezinta o insecta ce apartin din clasa arahnidelor (inrudite cu paianjenii) si care prin muscatura lor pot produce o serie de boli.

Insa nu orice capusa poate transmite boli precum: Babesioza sau boala Lyme.

Descriere

Capusele, insecte din clasa arahnidelor pot supravietui in orice sezon, chiar si in cel rece, insa dezvoltarea lor si iesirea in spatii deschise are loc mai ales in perioada sezonului cald, sau mai precis in perioada de caldura si umezeala (dupa o ploaie de vara).

Capusele reprezinta un parazit care traieste pe suprafata pamantului sau pe firul ierbii, iar in momentul in care se intersecteaza cu un organism pe care il poate parazita (om, caine, pisica, sau alt animal) se va fixa in special in zona unde exista o temperatura si mai calda si umezeala mai mare.

Astfel ca aceste capuse se vor fixa in special in zona inghinala, axilara sau in zona cu pilozitate intensa (mana, picior sau cap) ori in zona cefei daca este acoperita de par si asadar si cu o temperatura mai ridicata.

Forma, dimensiune, culoare

Exista o varietate de aproape 600-800 de subtipuri de capuse, din acest motiv dimensiunile capuselor pot varia de la cativa milimetri 2,3 si pot ajunge pana la 1,2 centimetri.

Dupa alimentatia cu sange de la organismul gazda aceasta va creste considerabil in dimensiuni.

Culoarea variaza de la una crem, maronie pana la o culoare neagra cenusie, iar forma este una sferica cu mai multe membre.

Este alcatuita dintr-un corp cu dimensiune mai mare si care se va expanda in timpul alimentatiei cu sange, mai precis nutrientii din sangele organismului gazda este cel scontat de alimentatia capusei.

Pe langa corp si membrele de deplasare, capusele au un cap care este esential in procesul de intepare si alimentatie.

Hranire

Capusele odata fixate pe suprafata tegumentului vor introduce capul in spatiul subtegumentar si vor incepe alimentatia, care poate dura de la cateva minute si pana la ore.

Este foarte important ca in aceasta perioada daca este sesizata capusa sa nu fie smulsa sau sa se incerce pur si simplu indepartarea sa, deoarece ligaturarea intre corp si cap este una relativ fragila, iar o indepartare defectoasa va produce mentinerea capului in spatiul subtegumentar in timp ce doar corpul a fost indepartat.

In situatia in care este sesizata aceasta infestare cu capusa, este necesar sa va deplasati cat mai repede posibil la un cabinet medical sau la spital deoarece aici exista instrumentarul necesar pentru a se indeparta adecvat capusa, fara a ii rupe capul si a mentine acolo fractiuni din capusa.

A nu se incerca metodele rudimentare care sunt specificate in folclor precum incercarea de aplicare a uleiului sau a o serie de substante degresante de tipul vaselinei in incercarea de indepartare.

A nu se folosi nici o portiune fierbinte (ac incins in foc sau scrum de tigara ori jar) deoarece desi la prima vedere poate parea ca a fost indepartata capusa, exista riscul mentinerii acolo a unei fractii din capusa care poate fi foarte daunatoare pe termen imediat si mediu.

Capusele asadar trebuiesc prinse de catre un cadru medical cu o pensa speciala care va excava dupa toata portiunea sa iar prezentarea la medic sa fie cat mai rapida cu putinta chiar in situatia in care capusa dupa ce si-a efectuat alimentarea s-a desprins singura, pentru a se asigura ca nu exista urmari pe termen ulterior.

In special in care vorbim de formarea unui eritem (roseata) puternic la nivelul tegumentului unde a existat infestarea, sau daca vorbim despre copii ori batrani muscati, sau in cazul aparitiei unor altor simptome care semnifica inrautatirea starii de sanatate a persoanei muscate.

Simptomele sunt de o gama variata care urmeaza a fi explicate, dar trebuie tinut cont ca prin muscatura de capusa se mai pot transmite si o serie de patologii colaterale, cu care capusa se poate sa fi fost infestata.

Simptome si patologii colaterale

Datorita unor dimensiuni variabile este posibil ca o muscatura de capusa sa nu fie sesizata imediat ce a fost produsa si in special deoarece dupa hranire capusa se va desprinde singura de organismul gazda.

Deoarece capusa este un parazit prin alimentatia multipla (de la mai multe organisme gazda) aceasta are posibilitatea de a transmite de la un organism la altul a mai multor patologii.

a) Boala Lyme

Prima dintre aceste patologii este boala Lyme. Boala Lyme este transmisa prin injectarea de catre capusa a unui bacil denumit borelia si a subcategoriei Borelia Lyme.

Din acest motiv boala mai este denumita si borelioza. A se tine cont ca din cele cateva sute de specii de capuse nu toate sunt capabile a transmite aceasta patologie ci doar un numar foarte restrans de cateva 2,3 subtipuri de capuse transmit aceasta patologie.

Simptomele acestei patologii simuleaza pe cele ale unei viroze (gripe) adica vor debuta cu o cefalee insotita de febra, dar specific acesteia se va regasi la suprafata tegumentului o eruptie cutanata, in special un eritem in zona muscaturii care se poate extinde pe perioada mai multor zile.

La aceasta se poate adauga tahicardia si senzatia de dificultate in respiratie precum si fenomene digestive precum greata sau varsaturile

Tratamentul pentru aceasta va include o serie de antibiotice dar care trebuiesc urmate pe parcursul a mai multe zile decat in cazul unei infectii respiratorii simple.

Daca nu este extrasa cat mai rapid posibil (de catre un cadru medical) a capusei si daca nu este tratata in timp util si adecvat, boala Lyme poate da complicatii la doua sisteme esentiale : la nivelul sistemului nervos central sau la nivelul cordului.

A se tine cont ca Boala Lyme este specific si relativ usor depistabila datorita unor eriteme mari concentrice sau neregulat circulare care pot sa apara si la cateva zile dupa muscatura si pot sa apara mai intai pe suprafata de intepare dar se pot extinde oriunde pe suprafata corporala.

b) Babesioza

Intocmai ca si in cazul bolii Lyme nu este suficienta doar muscatura de capusa ci aceasta trebuie sa fie infestata cu parazitul care produce babesioza.

Deoarece hranirea se produce prin sange, parazitul infestarii se va transmite cel mai rapid la nivelul sangelui si va produce aceasta patologie.

Simptomele sunt similare celei de la boala Lyme, adica o febra, o senzatie de oboseala dar si dureri musculare corelate cu frisoane. Babesioza se trateaza cu antibiotice specifice si doar la indicatia medicului.

c) Encefalita

Encefalita, dupa cum ii spune numele este infectarea de la nivelul encefalului, extrapoland mai larg aceasta categorie vom regasi si meningo-encefalita (adica inflamarea si a encefalului si a meningelui – invelisului de la nivelul encefalului).

Aceasta encefalita si meningo-encefalita este produsa printr-o infestare virala.

Simptomele de debut vor fi tot cefaleea si febra, dar la aceasta se vor asocia simptomele asemanatoare meningitei, adica o cefalee foarte puternica asociata cu o fotofobie, sau imposibilitatea de a flexa capul inspre stern.

Exista tot un tratament cu antibiotice combinate care pot combate aceasta patologie, dar terapia medicamentoasa trebuie sa isi aiba debutul timpuriu pentru a evita complicatiile sau agravarile posibile.

In special evolutia este cu atat mai fulminanta cu cat pacientul care a fost muscat este copil.

d) Pe langa aceasta mai exista si persoanele care sunt alergice la o serie de paraziti sau o serie de substante ce sunt transmisibile prin muscatura de capusa, astfel ca reactia in sine va fi una de tip alergic si este necesara prezentarea rapida la o camera de urgenta pentru administrarea anti-histaminicelor (hemi-succinat) si daca este necesar si a altor masuri de urgenta pentru un caz de alergie acuta sau subacuta.

e) Muscatura de capusa fara complicatii:

In acest caz, sau cel mai simplu cu putinta daca se poate exprima asa, este vorba doar de o muscatura de capusa fara transmisiunea altor paraziti, bacterii ori virusi.

Aceasta se produce deoarece in timpul absorbitiei de sange de catre capusa se va transmite si in sens invers a unor neurotoxine, care sunt foart toxice pentru sistemul nervos si care va actiona pe placa neuro-motorie.

Adica intersectarea dintre nervi si fibra musculara care produce contractia acestora. Neurotoxina va actiona asupra acestei placi neuro-musculare.

Simptomele unei muscaturi de capusa fara o complicatie neaparata pot sa includa: febra, cefalee, eritem si prurit la nivelul muscaturii si care se pot extinde concentric de la aceasta, confuzie sau senzatie puternica de slabiciune si pot sa fie asociate si cu simptome specifice la alte simptome precum: respiratie sacadata, greata varsaturi (sistem digestiv), paralizie (sistem nervos).

Evitarea si preventia muscaturii de capusa

Pentru a se evita aceasta varietate de complicatii pe care le poate produce o simpla insecta si muscatura, este bine a se urmari cateva sfaturi utile.

Evitarea zonelor cu iarba verde sau a zonelor bine inverzite fara a avea imbracaminte adecvata. Imbracamintea adecvata nu inseamna imbracaminte groasa, ci doar a fi acoperita intreaga suprafata corporala (pantaloni lungi, bluze cu maneca lunga) care pot fi confectionate din textila subtire dar care nu va permite patrunderea capusei.

Dupa terminarea perioadei petrecute in parc este recomandat a se inspecta suprafata intregului organism al copilului sau al dvs. pentru posibile muscaturi dar si pentru prezenta posibilei capuse la nivelul tegumentului ori in plin proces de alimentatie ori pe suprafata corporala fara a fi muscat deja organismul.

Totodata este recomandat in ce priveste vestimentatia a se purta haine deschise la culoare si nu a celor negre.

In primul rand deoarece astfel este mai usor de depistat prezenta unei capuse pe suprafata vestimentatiei sau corporale.

Este recomandat ca inainte de iesirea in parc sa fie achizitionate de la farmacie si aplicate pe suprafata corporala a spray-urilor (membre in special: maini picioare) ce au rolul de a respinge insectele.

Exista chiar spray-uri la farmacie ce sunt indicate in special pentru evitarea capuselor.

Aplicarea acestor spray-uri si inspectia trebuie sa se produca si asupra animalelor de companie si nu doar a organismului uman.

Daca totusi ai decis ori accidental ai smuls o capusa singur, pastreaza si restul de capusa ramas pentru o inspectie la medic (daca a fost extrasa toata) si indiferent daca a fost smulsa sau nu, este necesara prezentarea la medic.

Aceasta nu inseamna prezentarea intr-o sectie de urgenta ci se poate realiza prezentarea si la medicul de familie.

Daca nu aveti acces intr-un timp scurt la un cabinet medical si doriti extragerea capusei folositi o penseta speciala cu capul curbat si folositi manusi in momentul extragerii capusei, dupa desprindere inspectati capusa daca a fost desprinsa complet si folositi mai apoi dezinfectant pe suprafata tegumentului unde s-a produs inteparea.


Citeste si despre:

Cat de periculoasa este muscatura de capusa Cum sa te feresti de bolile transmise de tantari si capuse Ai fost muscat de capusa? Cum depistezi Boala Lyme Boala Lyme nu este singura boala transmisa de capusa Boala Lyme, cauzata de muscatura de capuse, confundata cu gripa! Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Febra patata a Muntilor Stancosi cauzata de muscatura de capusa Cum este diagnosticata muscatura de paianjen? Reactie alergica la muscatura de insecte – cum acordam primul ajutor? Boala Lyme - cauze, simptome, tratament Bolile transmise de capuse: babesioza si boala Lyme
Cere sfatul medicului ×