Tulburarile afective sezoniere

Actualizat: 23 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Aparitia depresiei in timpul zilelor scurte de iarna si revigorarea in timpul primaverii si a verii definesc tulburarile afective sezoniere.

Acestea reprezinta o forma de depresie ce afecteaza o anumita persoana in aceeasi perioada a anului, de obicei toamna sau iarna. Odata cu marirea zilei, caracteristica verii sau primaverii, depresia dispare.

Cauze

Scurtarea zilelor pe timpul iernii si lipsa luminii solare pe perioada iernii sunt considerate cauze de aparitie a depresiei sezoniere, in special pentru persoanele care se muta in climatul nordic extrem, unde zilele iernii sunt foarte scurte si diferentele cantitative de lumina solara sunt importante.

Cercetatorii au studiat si alte cauze posibile de aparitie a depresiei sezoniere si anume dereglarea ceasului biologic intern (a ritmului circadian) sau dificultati de regalre a unei substante chimice cerebrale (neurotransmitatori), denumite serotonina.

Simptome

Tulburarile afective sezoniere se caracterizeaza prin simptome specifice depresiei, dar care apar numai in lunile reci, cand lumina solara este deficitara (din octombrie pana in aprilie). Aceste simptome includ:

- dificultati de concentrare;
- oboseala si senzatie de lipsa de energie;
- scaderea interesului pentru activitatile zilnice si in special a celor sociale;
- lipsa dispozitiei (depresie, tristete sau o liniste neobisnuita);
- cresterea apetitului;
- tinjirea dupa complexe de carbohidrati (precum painea sau pastele fainoase);
- cresterea in greutate;
- somnolenta;
- pierderea interesului pentru sex;
- iritabilitate.

Investigatii

Inainte de a se stabili diagnosticul de tulburare afectiva sezoniera, medicul trebuie sa faca o anamneza riguroasa (istoric medical).

Astfel, medicul curant poate recomanda efectuarea unor analize sau teste sanguine, pentru a elimina posibilitatea existentei unei alte afectiuni, precum hipotiroidismul, ce poate determina depresie; de asemeni, pacientul va trebui sa raspunda intrebarilor unui chestionar amplu cu privire la modificarile de somn, activitate sociala, dispozitie, greutate, apetit si niveluri de energie.

Chestionarul poate cuprinde urmatoarele intrebari:

- apar modificari dramatice ale nivelului energetic aparute odata cu scurtarea zilei?
- apar dificultati de trezire dimineata?
- perioada de somn s-a prelungit?
- apare cresterea apetitului?
- s-a castigat in greutate?

Medicul curant va efectua si o evaluare a sanatatii mintale, ce cuprinde functia emotionala si abilitatea de a gandi, rationa si memora (functia cognitiva).

Aceasta evaluare poate include, de asemeni, teste orale sau scrise, precum si analize de laborator (sanguine si urinare). In timpul interviului, medicul va evalua aspectul pacientului, dispozitia, comportamentul, gandirea, rationamentul, memoria si abilitatea acestuia de a se exprima; de asemeni poate intreba despre relatiile personale si despre istoricul medical familial al tulburarilor afective sezoniere.

Tratament - Generalitati

Tratamentul tulburarilor afective sezoniere nu este unul curativ (nu vindeca), dar poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Fototerapia (terapia cu lumina) este principalul tratament pentru aceasta afectiune, cercetatorii incercand inca sa gaseasca cea mai eficienta metoda de folosirea a acesteia. Medicamentele si consilierea sunt, de asemenea, folosite in tratametul depresiilor sezoniere.

Fototerapia (terapia cu lumina)

Cercetarile au aratat ca terapia cu lumina este eficienta in tratamentul depresiei sezoniere.Exista doua tipuri de fototerapie: tratamentul cu lumina intensa, in care pacientul este asezat in fata unei lampi pentru o anumita perioada de timp (de obicei dimineata); si simularea rasaritului, efectuata in timpul somnului.

In cazul simularii rasaritului de soare se foloseste o lampa cu lumina de intensitate redusa programata sa porneasca la o anumita ora, dimineata, treptat pana ajunge la intensitatea maxima, inainte de trezirea pacientului.

Lampile sunt disponibile pe piata si folosesc lumina fluorescenta, care este mai stralucitoare decat cea de interior, dar mai putin intensa dacat lumina solara. Lumina ultravioleta, lumina cu spectru complet, lampile pentru bronzat si lampile ce degaja caldura nu ar trebui folosite.

Sursa de lumina trebuie pozitionata la o anumita distanta de biroul sau in fata scaunului folosit pentru activitatile zilnice. Fototerapia se recomanda a se folosi in sedinte de 30 minute pana la 2 ore zilnic, in functie de intensitatea luminii. Unii pacienti prefera terapia de simulare a zorilor deoarece aceasta functioneaza in timpul somnului.

Terapia cu lumina, considerata a fi eficienta daca este folosita dimineata, poate fi mai putin potrivita celor care au un program foarte incarcat. Unele studii au aratat ca simularea zorilor nu este la fel de eficienta ca terapia cu lumina intensa.

Pacientii raspund favorabil la fototerapie dupa 3 pana la 5 zile sau, uneori, chiar pana la 2 saptamani. Oprirea acestui tratament duce la recidiva depresiei sezoniere. Fototerapia reseteaza “ceasul bilogic” (ritmul circadian) ce controleaza somnul si trezirea.

In cazul persoanelor care au probleme oftalmologice sau care iau medicamente ce dau fotosensibilitate, terapia cu lumina trebuie recomandata de un medic. Fototerapia trebuie continuata pe toata perioada prezentei depresiei. Cei care intrerup tratamentul experimenteaza recidivarea acestei afectiuni.

Antidepresivele

Antidepresivele trateaza eficient episoadele de depresie ce apar la cei cu tulburari afective sezoniere. Ele pot fi folosite singure sau asociate cu fototerapia. Cele mai folosite antidepresive in tratamentul depresiei sezoniere includ:

- inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei, de exemplu escitalopramul, citalopramul, fluoxetina, paroxetina sau sertalina;
- alte antidepresive, de exemplu desipramina, tranilcipromina sau venlafaxina.

Inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei reprezinta prima linie de antidepresive folosite in tratarea depresiei sezoniere. Acestia au cele mai putine efecte secundare din gama antidepresivelor, si necesita o perioada de 3 pana la 4 saptamani pana efectele vor fi vizibile.

Toate antidepresivele se administraeza in doze progresiv crescande si se opresc in doze progresiv scazande, pentru a evita aparitia efectelor secundare.

Efectele secundare cele mai frecvente date de medicatia antidepresiva sunt:

- greata, pierderea apetitului sau diaree;
- anxietate sau nervozitate;
- tulburari de somn sau somnolenta;
- pierderea libidoului sau impotenta;
- dureri de cap.

Bupropiona poate da uscaciunea mucoasei bucale. Aceasta nu este indicata la pacientii cu convulsii, care au tulburari grave ale apetitului, deoarece pot determina aparitia convulsiilor.

Psihoterapia

Sedintele de psihoterapie, precum terapia interpersonala si terapia cognitiv-comportamentala pot fi eficiente in tratamentul tulburarilor afective sezoniere. Aceasta se poate efectua individual, cu grupuri de consiliere sau in familie.

Pe durata sedintelor, pacientul va fi instruit in ceea ce priveste afectiunea de care sufera, cum sa manipuleze simptomele si cum sa previna viitoarele episoade de depresie. Familia poate juca un rol important in terapia depresiei sezoniere prin recunosterea si a acceptarea simptomelor bolii.

Tratament ambulatoriu

Tratamentul ambulator este foarte important in tratarea depresiei sezoniere. Tratamentul la domiciliu al unui episod de depresie poate include o asociere a urmatorelor:

Activitatea fizica

O activitate fizica intensa pe parcursul zilei si in special dimineata devreme ajuta la cresterea nivelului de energie si evita aparitia episoadelor depresive. Exercitiile fizice usoare, precum mersul pe jos, ciclismul sau inotul reprezinta activitati bune pentru a incepe o noua zi.

- se va incepe treptat. Daca pacientul a fost inactiv pentru o perioada mai lunga se va incepe cu sedinte de 10 sau 15 minute zilnic, crescand cu 1 minut pe sedinta la 3 sau 4 zile pana cand se va ajunge la sesiuni de 20 sau 30 de minute;
- exercitiile trebuie efectuate zilnic sau cat mai des posibil;
- efortul depus trebuie crescut progresiv; daca pacientul a fost inactiv poate obosi rapid, si va renunta la exercitii.

Inainte de a incepe un program de exercitii trebuie consultat un medic.

O dieta sanatoasa

O dieta sanatoasa si echilibrata ajuta in tratamentul oricarei forme de depresie.

Tratamente complementare

Tratamente complementare. Initial, cercetarile au sugerat ca folosirea unor tratamente complemetare poate fi de ajutor in terapia tulburarilor afective sezoniere, desi deocamdata nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa demonstreze eficacitatea acestora.

- exista unele dovezi care atesta ca sunatoarea ajuta la eliminarea simptomelor de depresie
- melatonina este un hormon ce ajuta la reglarea ceasului biologic (ritmului circadian). Sunt necesare doze foarte mici de melatonina administrate la anumite ore pentru a deveni eficienta.

Aceste terapii complementare pot intefera cu tratamentul propiu-zis al depresiei sezoniere, astfel incat este necesar sa se informeze medicul curant inainte de inceperea lor.

Sunatoarea nu trebuie consumata concomitent cu antidepresivele. De asemenea, aceasta poate determina aparitia fotosensibilitatii. Daca se foloseste fototerapia, aceasta planta nu ar trebui consumata fara recomandarea medicului. Alte tratamente eficiente pentru tulburarile afective sezoniere sunt in curs de cercetare.

Sfaturi pentru anturaj

Uneori, membrii familiei si prietenii nu stiu cum sa ajute o persoana cu depresie sezoniera. Urmatoarele sfaturi ar putea fi de ajutor:

- petrecerea timpului liber cu persoana iubita, chiar daca aceasta este retrasa si tacuta
- oferirea ajutorului in indeplinirea activitatilor zilnice. Nu este indicat ca acestea sa fie preluate integral de altcineva, deoarece in acest caz depresia se poate accentua.
- efectuarea exercitiilor fizice impreuna cu persoana iubita. Mersul pe jos la prima ora a diminetii poate fi de ajutor.
- ajutarea persoanei in cauza sa nu isi intrerupa tratamentul


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Mincu Cornel Laurenţiu
Tel: 0767283595
Sectorul 3, Cabinet: Splaiul Independentei,nr.1
Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Tulburarile de somn Fazele tulburarii bipolare Mentine-ti o stare pozitiva pe timpul iernii Fototerapia (terapia cu lumina) Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia Spirulina, o comoara pentru sanatate! Cum se manifesta un atac de panica Cat de mult ne afecteaza sanatatea temperaturile scazute Impactul expunerii excesive la ecrane asupra sanatatii Depresia - optiuni terapeutice Mioclonia nocturna (tulburarea de miscare periodica a membrelor)
Cere sfatul medicului ×