Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate

Publicat: 14 Ianuarie 2010 | Actualizat: 15 Ianuarie 2010
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


In jurul pilulelor contraceptive hormonale s-a creat un adevarat folclor: ca ar duce la ingrasare si la aparitia cosurilor sau mai grav, ca ar provoca cancer. Nimic mai fals in toate aceste afirmatii contrazise de medicii specialisti. Lansate pe piata acum peste 40 de ani, anticonceptionalele sunt printre cele mai studiate medicamente, milioane de femei folosindu-le pentru a se proteja de sarcina. Mai mult, studiile realizate in SUA sau Marea Britanie au demonstrat ca anticonceptionalele contribuie la protejarea femeilor impotriva cancerului de endometru, de ovar si nu influenteaza dezvoltarea de celule canceroase la ficat, in zona cervicala sau mamara. Dar sa le analizam pe rand.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Anticonceptionalele si cancerul ovarian

Medicii de specialitate au evidentiat faptul ca tratamentul contraceptiv oral reduce riscul aparitiei cancerului ovarian cu 40 pana la 80% chiar dupa primul an de utilizare, prin scaderea ciclurilor ovulatorii, dar si riscul aparitiei cancerului de endometru, cu pana la 50%. Protectia oferita de pilule continua timp de 15 ani sau mai mult si dupa oprirea utilizarii, iar pe masura ce acestea sunt administrate pe perioade mai mari de timp, riscul de cancer ovarian scade. Astfel, analizele realizate de-a lungul anilor indica faptul ca femeile care au folosit contraceptive orale sunt mult mai putin susceptibile in a dezvolta cancer ovarian si endometrial fata de cele care nu au folosit.

Anticonceptionalele si cancerul mamar

Anticonceptionalele nu cresc nici riscul aparitiei cancerului mamar, iar factori precum administrarea pilulelor pe o perioada mai indelungata, inceperea folosirii lor inainte varsta de 20 de ani, istoricul familiar cu cancer mamar s-a dovedit ca nu influenteaza aparitia acestuia, ci din contra riscul este din ce in ce mai scazut, pe masura ce pilulele sunt utilizate un timp mai indelungat. Aceleasi efecte protectoare apar si in cazul cancerului endometrial, actiunea benefica a contraceptivelor hormonale prelungindu-se si dupa intreruperea administrarii acestora.

Anticonceptionalele si cancerul cervical

In ceea ce priveste riscul de cancer cervical, studiile in domeniu inca nu sunt relevante, iar rezultatele nu dovedesc faptul ca folosirea prelungita a pilulelor ar duce la o astfel de situatie. Medicii sunt de parere ca pilula contraceptiva nu induce aparitia cancerului de col uterin dar, intrucat modul sau de actiune nu este unul de tip bariera mecanica, favorizeaza expunerea colului la diversi agenti cu actiune potential cancerigena. Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri de papilloma virus uman (HPV), o infectie cu transmitere sexuala intalnita la 50-80% dintre femeile active sexual.

In majoritatea cazurilor, infectia cu HPV dispare de la sine si per total, mai putin de 5% din toate femeile cu virus dezvolta si cancer de col uterin. De aceea, femeilor care iau pilule hormonale anticonceptionale si au viata sexuala activa, li se recomanda sa mearga la fiecare trei ani la teste pentru depistarea oricaror modificari precanceroase la nivelul colului uterin. De obicei, evolutia leziunilor pre-canceroase spre cancer de col uterin dureaza de la 10 la 20 de ani, deci este o perioada lunga in care exista sansa de a depista si trata modificarile si leziunile precanceroase inainte de a se transforma in cancer. Acesta este si scopul screeningul cancerului de col uterin.

Inelul vaginal

Un mijloc de contraceptie la indemana, folosit de tot mai multe femei cu efecte similare pilulelor anticonceptionale, dar care exclude dezavantajul administrarii zilnice, este inelul vaginal. Acesta beneficiaza de avantajul unei doze mici de hormoni, fiind administrat vaginal. Practic, se evita tractul digestiv si metabolizarea prin ficat, implicate in administrarea orala a anticonceptionalelor, prin care se pierd din hormoni.

Inelul vaginal este realizat dintr-un material plastic medical, este flexibil, transparent si contine hormonii, estrogen si progesteron, absorbiti prin peretele vaginal, direct in circulatia sanguina. Dispozitivul este introdus in vagin dupa menstruatie si este pastrat timp de trei saptamani, fiind indepartat in cea de-a patra, cand urmeaza sa aiba loc sangerarea vaginala lunara. Inelul vaginal hormonal are o eficienta de 99%, precum pilulele anticonceptionale, iar pericolul de sarcina apare doar in momentul in care a fost scos din vagin in primele doua saptamani mai mult de trei ore.

Spre deosebire de pilulele contraceptive, inelul vaginal hormonal are avantajul de a proteja ficatul de doza de hormoni datorita pozitionarii intravaginale, si in plus, eficienta contraceptiva nu este afectata de varsaturi sau diaree, care pot chiar suspenda efectul contraceptiv.
Specialistii mai sustin ca nu are impact negativ asupra microbiologiei vaginale si nu influenteaza rezultatele testului Papanicolau sau ale colposcopiei.


Pentru mai multe informatii despre metodele contraceptive accesati site-ul www.contraceptie-moderna.ro!


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Medici

Medic specialist obstetrica - ginecologie Dr. Horatiu Alexandru Haradja
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232
Medic primar obstetrică-ginecologie Dr. Laura Leonte
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Suport in cresterea imunitatii- complex de 9 vitamineSuport in cresterea imunitatii- complex de 9 vitamine

Citeste si despre:

Marirea sanilor cu suplimente naturale. Mit sau realitate?

Cum iti afecteaza viata o imunitate scazuta?

Excelenta din interior catre exterior

Scaderea colesterolului marit (hipercolesterolemie) cu cel mai popular supliment alimentar

Sexul si mituri legate de sex si sarcina

Mituri vechi despre sanatate pe care sa le ignorati