Transplantul de maduva osoasa si celulele stem pentru tratarea cancerului

Publicat: 05 Mai 2012 | Actualizat: 14 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiUn transplant de celule stem este o metoda de a inlocui celulele sanguine distruse de tratamentul cancerului. Dupa un transplant de celule stem se vor forma celule sanguine imature, in urma tratamentului.

Scopul unui transplant de celule stem este de a contribui la refacerea maduvei osoase, dar si la formarea de celule sanguine sanatoase.

Un transplant de celule stem poate fi autolog, in cazul in care celulele stem provin din propriul organism sau alogen, ceea ce inseamna ca celulele stem provin de la un donator.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Candidatul potrivit pentru un transplant de celule stem sau de maduva osoasa pentru tratarea cancerului


Chiar daca transplantul de celule stem sau transplantul de maduva osoasa poate salva vieti, nu oricine ar putea fi candidatul potrivit pentru acest tratament. Procesul poate fi dificil si plictisitor. De cele mai multe ori, acest tip de tratament este adresat persoanelor tinere, limita de varsta fiind 55-60 de ani.


Avand in vedere ca riscurile pot fi destul de serioase, decizia de a beneficia de un transplant de celule stem sau de maduva osoasa pentru tratamentul cancerului nu este deloc usoara. Medicul trebuie sa ia in considerare starea generala de sanatate, diagnosticul si stadiul bolii.

Vor fi necesare mai multe investigatii pentru a exista certitudinea ca starea de sanatate a bolnavului permite aceasta procedura. Trebuie sa va asigurati ca ati inteles beneficiile si riscurile potentiale ale transplantului de celule stem si trasplantului de maduva osoasa.

Colectarea maduvei osoase sau a celulelor stem pentru tratamentul cancerului


Cum se vor colecta celulele stem de la un donator? Modalitatea de transplant depinde de tipul acestuia: daca este transplant de celule stem din sangele periferic sau din maduva osoasa.


- In cazul transplantului de celule stem din sangele periferic se vor recolta si stoca celule din sangele donatorului. Aceasta tehnica a devenit mai frecventa decat transplantul de maduva osoasa pentru tratarea cancerului. Transplantul de celule stem din sangele periferic este eficient pentru unele persoane, iar procesul donarii este mult mai simplu.


- In cazul transplantului de celule stem din maduva osoasa, procesul este mai complicat si se va face intr-o sala de operatie. Donatorului i se va face anestezie generala sau locala. Medicul va introduce apoi un ac intr-un os si va recolta o cantitate din maduva osoasa, care va fi apoi depozitata si criogenata

Decizia privind transplantul de celule stem din sange sau maduva osoasa pentru tratarea cancerului


Decizia transplantului de celule stem sau maduva osoasa, pentru tratarea cancerului, nu este deloc usoara. Multe dintre aceste proceduri sunt experimentale si includ studii clinice. Este dificil sa se cantareasca beneficiile cu potentialele riscuri serioase - care ar putea implica inclusiv decesul bolnavului sau al donatorului.

Atunci insa cand apare anxietatea, trebuie sa va amintiti cate zeci de mii de oameni au fost tratati de cancer cu ajutorul transplantului de celule stem sau maduva osoasa. Tehnicile implicate sunt in mod constant imbunatatite si rafinate.

Incercati sa va mentineti optimismul si sa aveti un rol activ in tratament. Faceti cercetari legate de diverse transplanturi de celule stem sau tehnici de transplant de maduva osoasa. Puneti medicilor intrebari specifice, mai ales daca participati la un studiu clinic. Cu cat va veti cunoaste mai mult si mai in detaliu optiunile, cu atat va creste increderea in propriile decizii.


Email

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Transplant autolog de celule stem

Tipuri de transplant de celule stem

Transplant alogen de celule stem

Transplantul de celule stem hematopoietice

Ce nu stiai despre Propolis si Vitamina C – scurt istoric

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Tusea – ce rol are si cum o tratam in functie de felul ei?

Complicatii si efecte secundare ale transplantului de celule stem alogenic

Tipuri de cancer tratate prin transplantul alogen de celule stem

Transplantul de celule stem din sangele periferic

Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem

Intrebari si raspunsuri in legatura cu celulele stem