EEG-ul de somn – investigatia de ultima generatie care identifica tulburarile de somn

Publicat: 19 Iunie 2017 | Actualizat: 20 Iunie 2017

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Dr. Damian Popescu – medic primar neurolog la Spitalul de Recuperare Polaris Medical

Electroencefalografia nocturna sau EEG-ul de somn este o investigatie complexa care are ca scop monitorizarea functionarii creierului in timpul somnului. Aceasta investigatie are la baza captarea si inregistrarea curentilor electrici emisi de creier. Este o metoda neinvaziva, care nu are riscuri si nu produce durere.

Pentru ca pacientul sa aiba confortul necesar somnului, electroencefalografia nocturna se realizeaza in incaperi special adaptate. In tot timpul investigatiei, pacientul este monitorizat video de un sistem de camere in infrarosu, care permite inregistrarea imaginilor cu lumina stinsa.

Concomitent cu activitatea cerebrala, se pot inregistra si alti parametri biologici: activitatea inimii, miscarile picioarelor, contractiile musculaturii fetei precum si functia respiratorie. Electroencefalografia nocturna monitorizeaza etapele si ciclurile somnului, cu scopul de a identifica momentul aparitiei tulburarilor de somn.

In cadrul Spitalului Polaris utilizam un video EEG de ultima generatie pentru a diagnostica o serie de afectiuni:

- Intreruperea temporara a respiratiei in timpul somnului - apnee de somn;
- Miscari involuntare la nivelul membrelor inferioare, cum ar fi cele din cadrul sindromului picioarelor nelinistite;
- In caz de somnolenta excesiva in timpul zilei in care o persoana acuza oboseala excesiva, care poate duce uneori pana la adormire in momente nepotrivite, cum ar fi la locul de munca sau la scoala - Narcolepsie;
- Parasomnii asociate cu somnul REM (cu miscari oculare rapide: Rapid Eye Movements):

- Tulburarea de comportament in timpul somnului REM se caracterizeaza prin pierderea intermitenta atoniei din somnul REM si prin aparitia de activitati motorii elaborate (lovire, sarire, alergare) asociate cu o stare “ca de vis”.

- Cosmarurile sunt experiente din vis, incarcate cu teama, care duc la trezire brusca, cu vigilenta si orientare rapida. Amintirea este detaliata, vie, iar visele intens infricosatoare.

- Paralizia de somn recurenta izolata consta intr-o perioada de incapacitate de a efectua miscari voluntare care apar la adormire sau la trezire, fie in timpul noptii, fie al diminetii.

- Comportament neobisnuit in timpul somnului precum somnambulismul.

Echipa multidisciplinara din cadrul Spitalului Polaris asigura acuratetea diagnosticului si stabilirea unei terapii personalizate.

Pregatirea pentru investigatie

Se recomanda a se evita in ziua investigatiei consumul de substante neurotoxice si neuroexcitante (alcool, cafea, bauturi energizante). Laboratorul de electroencefalografie si polisomnografie in care se efectueaza investigatia este prevazut cu o camera cu infrarosii, astfel incat tehnicianul sa poata monitoriza activitatea in incinta laboratorului dupa stingerea luminilor.

Totodata, exista un sistem audio prin care pacientul, respectiv tehnicianul, pot comunica. In ce priveste efectuarea manoperei, se vor plasa senzori la nivelul scalpului, tamplelor, toracelui si membrelor inferioare.

Senzorii sunt conectati prin cabluri la un computer, fiind suficient de lungi pentru a permite miscarea pacientului in pat in timpul somnului. Se aplica un clip la nivel degetului, cu scopul de a monitoriza nivelul oxigenului din sange.

Rezultatele

Masuratorile inregistrate in timpul EEG-ului de somn ofera informatii despre modelul somnului precum:

- Activitatea electrica a creierului si miscarile globilor oculari in timpul somnului ofera medicului informatii legate de stadiile somnului si se pot identifica tulburarile de flux ale somnului;

- Miscarile involuntare la nivelul membrelor inferioare, care intrerup somnul, pot indica tulburari de miscare la nivelul membrelor;

- Modificarile ritmului cardiac, respirator si al nivelului de oxigen din sange care apar in contextul apneei de somn.


Email
Clinici
recomandate

Confort si relaxare pentru picioarele taleConfort si relaxare pentru picioarele tale

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Persoanele infectate cu noul coronavirus sunt cel mai susceptibile de a transmite virusul in primele 5 zile

AstraZeneca anunta ca vaccinul sau anti-coronavirus are o eficienta de pana la 90%

OMS nu recomanda Remdesivir in tratarea pacientilor cu COVID-19

Donarea de plasma in cazul COVID-19

Este eficienta stimularea sistemului imunitar?

Ai grija de tiroida, glanda care poate fi de vina pentru kilogramele in plus

De ce nu scap de raceala? Cauze ale racelii prelungite

OMS: Izolarea nu ar mai fi necesara daca 95% din populatie ar purta masca

Top 10 alimente care sustin sistemul imunitar

Cum afecteaza pandemia de coronavirus psihicul copiilor si adultilor?