Ablatia prin cateter

Publicat: 12 Septembrie 2011 | Actualizat: 09 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Ablatia prin cateter cu radiofrecventa este o tehnica utilizata pentru tratarea aritmiei - ritmului cardiac anormal determinat de o perturbare a sistemului electric al inimii.
Ablatia prin cateter corecteaza zonele traictoriei electrice care cauzeaza aritmii.

Gratie acestei tehnici, multi dintre pacienti pot parasi spitalul intr-o zi, comparativ cu interventiile chirurgicale cardiace care necesita internarea de o saptamana in spital si luni de recuperare.

Aceasta tehnica a devenit tratamentul de electie pentru pacientii cu aritmie care nu raspund bine la tratamentul medicamentos sau care au o predispozitie catre frecventa crescuta a batailor inimii.

Procedura este o optiune potrivita inclusiv pentru persoanele in varsta care manifesta factori de risc care pot contribui la declansarea unor efecte secundare in urma terapiei medicamentoase dar si pentru femeile insarcinate care nu pot utiliza medicamente pentu a nu pune in pericol sanatatea fatului.

S-a demonstrat ca la o luna dupa procedura, aproximativ 98% dintre subiectii care erau candidati potriviti pentru interventiile chirurgicale pe cord deschis din cauza batailor periculos de rapide ale inimii, nu au mai necesitat medicatie. In cazul a 95% dintre bolnavi s-a remarcat ameliorarea considerabila a starii generale de sanatate, putand fi reluata activitatea fizica.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Procedura

Pe parcursul procedurii, un cateter cu un varf subtire de metal este introdus printr-o vena sau artera a piciorului, catre inima. Cu ajutorul unui instrument numit fluoroscop, cardiologii vor putea urmari deplasarea cateterului prin vasele de sange pe un monitor.

Alte catetere pot contine senzori electrici care se introduc prin gat si sunt utilizate pentru depistarea zonelor care cauzeaza aritmia. O data ce aceste zone cu probleme sunt identificate, cateterul cu varf de metal este folosit pentru a transmite undele de radiofrecventa pentru a indeparta prin ardere tesutul problematic.

Majoritatea pacientilor vor putea merge acasa in aceeasi zi in care a avut loc interventia sau in ziua urmatoare si isi reiau activitatile normale de zi cu zi.

Sansele de succes ale ablatiei de cateter

In urma cercetarilor s-a concluzionat ca ablatia de cateter are succes in proportie de peste 60% sau mai mult in cazul fibrilatiei atriale paroxistice si 30% sau chiar mai putin in cazul fibrilatiei atriale persistente.

Cand au fost implicate proceduri multiple, s-a raportat o rata de succes de 70% sau chiar mai ridicata pentru fibrilatia atriala paroxistica si peste 50% pentru fibrilatia atriala persistenta.

Daca au avut loc mai multe proceduri, sansele de reusita au fost de peste 70% pentru fibrilatia atriala paroxistica si 50% in cazul fibrilatiei atriale persistente. Rezultatele variaza in functie de tehnica, experienta, aptitudinile profesionistilor si modalitatile de recuperare.

Dupa primul sondaj la nivel mondial, multicentric, referitor la ablatia prin cateter, s-a concluzionat ca in cazul bolnavilor cu fibrilatie, ablatia de cateter a avut succes in 52% dintre cazuri, in care simptomele nu s-au mai manifestat - nefiind necesare medicamente antiaritmice.

In plus, in cazul a 23,9% dintre pacienti, tehnica a avut rezultate pozitive, dar a fost nevoie de utilizarea de medicamente antiaritmice. Pentru cei mai multi, aceste medicamente nu au functionat inainte de ablatie. In cazul celei de-a treia categorii, succesul a fost atins dupa a doua procedura (24%).


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES
Tel: 40319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza...
Evomed
Tel: 0740077337
Bucuresti, Str. Cezar Bolliac, Nr 21B

Medici

medic primar Andronescu Anna-Maria
Medicina interna - Evomed
Bucuresti, 0740077337

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Asigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidantAsigura functionarea normala a vaselor de sange cu rol antioxidant

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Hiperplazia benigna a prostatei: cauze, simptome, tratament

Tahicardia supraventriculara

Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca

Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea!

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Tahicardia ventriculara

Tratamente non-invazive pentru varice

Adevaruri despre fibrilatia atriala

Hiperplazia benigna de prostata

Metodele contraceptive permanente