Biopsia aspirativa cu ac fin

Publicat: 18 Mai 2006 | Actualizat: 28 Septembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati si alte informatii


Ce este biopsia aspirativa cu ac fin?

Aspiratia cu ac fin e o metoda de a colecta celule din tesutul mamar (biopsia sanului), ficat (biopsie hepatica), cavitate bucala (gura), ganglioni limfatici, organe genitale, tract respirator sau tiroida pentru a cauta semne de cancer, infectie sau alte maladii. Un specialist introduce un ac fin intr-un nodul si extrage o mostra de celule sau de fluid. Materialul e apoi examinat la microscop.
Aspiratia cu ac fin poate fi singurul test care poate preciza natura canceroasa a unui nodul; totusi in unele cazuri se pot folosi si alte tehnici, cum ar fi biopsia cu prelevare de tesut sau biopsia chirurgicala. In prelevarea de tesut, medicul introduce un ac mai gros decat cel pentru biopsia aspirativa cu ac fin, cu anestezierea in prealabil a zonei biopsiate. Se extrage astfel o sectiune de tesut si nu doar cateva celule. Intr-o biopsie chirurgicala, medicul foloseste un bisturiu pentru a indeparta o mostra de tesut.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Mod de efectuare


Medicul va sterge cu alcool sau cu betadina. In unele cazuri se poate face o anestezie locala injectabila pentru a amorti pielea din zona respectiva. Medicul va fixa nodulul cu o mana si va introduce un ac fin atasat unei seringi in nodul. De asemenea, medicul poate misca acul in mai multe directii pentru a se asigura ca va extrage destul fluid sau o cantitate suficienta de celule pentru examenul microscopic. Apoi va aspira in seringa fluidul sau celulele. Procedura dureaza de la cateva secunde la cateva minute.
Daca medicul nu poate simti cu usurinta nodulul, se poate face un test imagistic, cum ar fi CT sau ecografie, pentru a vedea unde va introduce acul. In acest caz, radiologul poate fi medicul care va efectua aspiratia.
Daca nodulul e un chist, fluidul e indepartat, iar nodulul va disparea.

Cum sunt receptate testele de pacient?


Daca se injecteaza un anestezic local, se poate simti o mica intepatura la locul unde se injecteaza anestezicul. Pacientul poate sa simta si o usoara presiune cand e introdus acul de biopsie. Gradul de disconfort resimtit va depinde de cat de multa durere simte pacientul de la ace, partea corpului in care se face biopsia si priceperea medicului specialist.
Locul in care se efectueaza biopsia aspirativa cu ac fin poate fi dureros cateva zile si se poate forma o vanataie.


Ce se intampla dupa aceea?

Medicul specialist va aplica o oarecare presiune la locul biopsiei pentru a preveni sangerarea si va pune si un bandaj adeziv deasupra locului punctiei. Medicul poate recomanda administrarea unui antialgic usor, daca pacientul simte vreo durere cand ajunge acasa. Zona trebuie pastrata uscata pentru 24 de ore.
Medicul trebuie contactat daca apar sangerari, roseata, cresterea in volum sau febra mai mare de 38 de grade Celsius in zilele imediat urmatoare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Mentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pieliiMentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pielii

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Biopsia

Biopsia cutanata: informatii utile

Biopsia sanului

Biopsia

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Limfomul Hodgkin

Fibroadenoamele mamare

Inflamatia ganglionilor limfatici

Totul despre mamografie

Fibroadenomul mamar - evolutie si complicatii