Metode imagistice

Publicat: 10 Martie 2006 | Actualizat: 28 Septembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Tomografia computerizata


Computer tomograful (CT) foloseste raze X pentru a efectua imagini detaliate ale structurilor din interiorul organismului. In timpul testarii, pacientul va fi intins pe o masa conectata la scanner-ul computer tomografului, un aparat de dimensiuni mari cu aspectul unui cilindru fara miez.

Acesta va trimite impulsuri de raze X prin corpul pacientului. Fiecare impuls dureaza mai putin de o secunda si formeaza imaginea unei felii subtiri din organul sau zona studiata. O parte a scanner-ului se poate inclina, fapt ce permite preluarea imaginilor zonei studiate din diferite pozitii. Imaginile sunt memorate intr-un computer.

Computer tomograful (CT) poate fi folosit pentru studiul oricarui organ al corpului ca ficatul, pancreasul, intestinele, rinichi, glande suprarenale, plamani si inima. De asemenea poate studia vasele de sange, oasele si maduva spinarii.

O vopsea iodata (substanta de contrast) poate fi folosita pentru a face structurile si organele mai usor de observat pe imaginile computer tomograf. Substanta de contrast poate fi folosita pentru a studia fluxul sanguin, pentru a gasi tumori sau pentru a cauta alte probleme. Substanta de contrast poate fi administrata intravenos sau per os (oral), in functie de testul dorit. Imaginile computer tomograf pot fi preluate inainte sau dupa administrarea substantei de contrast.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Rezonanta magnetica nucleara

Rezonanata magnetica nucleara este un test ce foloseste cimpul magnetic si energia undelor radio pentru a prelua imagini ale oraganelor si structurilor din interiorul corpului. In cele mai multe cazuri rezonanta magnetica nucleara furnizeaza informatii care nu pot fi oferite de alte explorari ca radiografii, echografii sau computer tomograf.

Pentru testarea cu rezonanata magnetica nucleara partea din organism ce se doreste a fi studiata este plasata in interiorul unei masini speciale care este, de fapt, un magnet foarte puternic. Informatiile furnizate de catre aparat pot fi memorate si stocate intr-un computer.

Fotografii sau filme ale anumitor expuneri pot fi, de asemenea, efectuate. Uneori se poate folosi si substanta de contrast pentru a oferi imagini mai clare ale organelor si structurilor studiate.

Rezonanata magnetica nucleara este folosita pentru a descoperi probleme ca hemoragii, tumori, infectii, blocaje, leziuni ale: creierului, organelor interne, glandelor, vaselor de sange sau articulatiilor.

Radiografia

Razele X reprezinta o forma de radiatie precum lumina sau undele radio, ce pot fi focalizate intr-un fascicul asemanator unui fascicul luminos. Spre deosebire de fasciculul luminos, razele X pot trece prin majoritatea obiectelor, inclusiv prin corpul uman.

Cand un fascicul de raze X loveste un film fotografic pe acesta se imprima o imagine. Tesuturile dense din organism, precum oasele, blocheaza (absorb) o mare parte din razele X aparand albe pe filmul fotografic. Tesuturile mai putin dense, precum muschii sau organele, blocheaza mai putine raze X (mare parte din fascicului de raze X trece prin acestea) si apar pe filmul fotografic in nuante

Ecografia

Ecografia este un test ce foloseste reflectia undelor sonore pentru a produce imaginea unui organ sau a unei structuri din organism. Aceasta testare nu foloseste raze X sau orice alt fel de radiatie ce se poate dovedi potential daunatoare.

Pentru testarea cu ultrasunete, un gel sau un ulei este aplicat pe piele pentru a imbunatati transmitera undelor sonore. Un instrument mic, manevrabil manual, denumit transductor, este miscat inainte si inapoi deasupra ariei ce se doreste a fi studiata.

Transductorul transmite unde sonore de mare putere (aflate deasupra spectrului auditiv uman) care sunt reflectate inapoi catre acesta. Un computer analizeaza undele sonore si le converteste intr-o imagine afisata ecranul unui monitor.

Imaginea produsa de ultrasunete se numeste sonograma, echograma sau scanare cu ultrasunete. Se pot realiza fotografii sau filme ale imaginilor ultrasonografice.

Ultrasunetele sunt folosite pentru studiul organelor si structurilor care sunt uniforme sau solide (precum ficatul) sau umplute cu lichid (precum vezica biliara, vezica urinara). Structurile mineralizate precum oasele sau umplute cu aer precum plamanii nu pot fi vizualizate pe sonograme.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Medici

Medic primar radiologie- imagistica medicala, Doctor in Stiinte Medicale Dr. Mihaela Sebeni
Radiologie-imagistica medicala - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232
Medic primar radiologie- imagistica medicala Dr. Cristian Nicolae
Radiologie-imagistica medicala - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Nutrienti necesari dezvoltarii optimeNutrienti necesari dezvoltarii optime

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt îavans fata de graficul asumat

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Principii si metode de diagnostic in cancer

Diagnosticul radio-imagistic in infertilitatea feminina

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN)

Explorarea imagistica a toracelui

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Excelenta din interior catre exterior

Importanta imagisticii in diagnosticare

Investigatii cardiace de inalta calitate! RMN CORD disponibil in Centrele de Imagistica Medicala Scanexpert Brasov si Iasi

Ecografia - O metoda diagnostica utila in perioadele solicitante pentru corpul nostru

Analize de laborator si metode de explorare folosite in patologia digestiva

Metode simple de a preveni un infarct