Cat de periculoase pot fi infectiile cu streptococi?

Publicat: 03 August 2017 | Actualizat: 04 August 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Infectiile streptococice sunt foarte des intalnite in copilarie si de cele mai multe ori sunt localizate la nivelul cailor respiratorii superioare, provocand amigdalite, faringite, otite, sinuzite, scarlatina, dar si la nivelul pielii, cauzand impetigo.

Exista si cazuri mai rare in care apar infectii grave precum pneumonie, meningita sau complicatii ale infectiei cu streptococ: reumatismul articular acut, glomerulonefrita acuta.

Exista 18 grupe de streptococi, numerotate de la A la H si de la K la T. Totodata, toate aceste grupe se divid in mai multe tipuri.

De exemplu, grupul A are peste 80 de serotipuri. Cel mai frecvent este Streptococul beta hemolitic grup A, care poate sa determine infectii la nivelul cailor respiratorii superioare, dar si la nivelul pielii.

Streptococul grup B este implicat in aparitia unor infectii severe la nou-nascut prin transmitere materno-fetala.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Streptococi buni si streptococi rai

Din flora normala a organismului fac parte si unii streptococi. Insa streptococii A, care se gasesc in faringe si in caile respiratorii, sunt patogeni, iar persoanele respective sunt fie bolnave, fie purtatoare sanatoase, insa putand transmite boala.

Streptococul grup A (beta hemolitic) poate determina o multitudine de tipuri de infectii: in sfera ORL (rinita, faringita, amigdalita, adenoidita, sinuzita, otita, mastoidita), respiratorii (laringita, bronsita, pneumonie), cardiovasculare (endocardita, pericardita), osteoarticulare, cutanate (impetigo, erizipel, celulita, flegmoane, abcese), digestive (toxiinfectii, colecistita, apendicita, abcese), genito-urinare, ale sistemului nervos (meningite).

Mai mult, acest tip de streptococ este vinovat si de aparitia scarlatinei sau a septicemiilor.

Afectiunile cauzate de streptococii A

In unele cazuri, dupa o infectie cu streptococi beta hemolitici grup A pot sa apara la un interval de doua saptamani sau chiar o luna, afectiuni post-streptococice. Cea mai grava este reumatismul articular acut si grupa cea mai afectata o reprezinta copiii intre 5 si 15 ani.

Reumatismul articular acut se manifesta prin artrita, cardita, coree, noduli subcutanati, eritem marginat, febra.

Cardita reprezinta inflamatia globala a inimii si se manifesta prin respiratie dificila, oboseala, durere toracica.

Afectiunile cauzate de streptococii B

Streptococii de grup B se gasesc de regula in rect si ajung si in caile genitale la femei. Datele statistice arata ca peste 20% dintre femeile insarcinate sunt purtatoare, iar in 40% dintre cazuri nou-nascutii sunt contaminati la nastere.

Bebelusii pot dezvolta complicatii precum pneumonii sau meningite, dar acest tip de streptococ poate afecta si persoanele varstnice sau imunodeprimate, producand pneumonii, septicemii, endocardite, artrite, infectii urinare.

Streptococii C si G

Streptococii din grupele C si G determina de cele mai multe ori la pacientii cu o imunitate scazuta sau care prezinta afectiuni cronice: faringite, pneumonii, endocardite, artrite, infectii uterine, meningite sau infectii urinare.

Tratament

Intotdeauna tratamentul va fi prescris de catre medic si va consta in administrarea antibioticelor, respectarea acestora fiind obligatorie pentru a nu dezvolta si alte complicatii.

De asemenea, foarte important in instituirea tratamentului este stabilirea clara a diagnosticului, care se realizeaza dupa anumite teste si analize de laborator.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Senzatie de picioare grele? Senzatie de picioare grele?

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Faringita streptococica acuta

Fasceita necrozanta – infectia necrotizanta a fasciei si a tesutului subcutanat

Infectia tractului urinar la tineri si adulti

Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare

Telemedicina a devenit oficiala si in Romania! Ce servicii medicale video pot fi acordate de la distanta

Este eficienta stimularea sistemului imunitar?

Cum ingrijim corect tenul gras cu tendinta acneica?

Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente

Pneumonia congenitala

Ce trebuie sa stim despre alergia la penicilina

Pneumonia la copii

Banii: purtatori de bacterii si boli