9 factori care pot agrava incontinenta urinara

Actualizat: 29 Decembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Incontinenta urinara poate afecta orice persoana, desi este o afectiune mai frecvent intalnita in randul femeilor decat la barbati. Practic, aceasta se manifesta prin scurgeri urinare necontrolate scazute cantitativ.
Afectiunea afecteaza majoritatea femeilor, atat tinere cat si in varsta, la un moment dat, pe parcursul vietii.
Vestea buna este ca tratamenele si modificarea stilului de viata pot imbunatati semnificativ manifestarile.

Factori care pot agrava incontinenta

Cantitatea de lichid consumata zilnic
Este firesc sa aveti grija la volumul bauturilor pe care le consumati (indiferent ca este vorba despre apa, lapte sau alte bauturi). Cu toate acestea, nu trebuie sa renuntati la lichide: acest lucru conduce la deshidratare, constipatie, pietre la rinichi - conditii care pot irita vezica urinara si pot agrava simptomele initiale. Este important sa beti minim 2 litri de lichide pe zi.


Alcoolul

Alcoolul este diuretic, are rolul de a mari cantitatea de urina, fapt ce poate contribui la iminenta incontinentei. Poate irita vezica urinara si este o problema reala pentru cei cu vezica hiperactiva. Consumul de alcool se va limita la un pahar pe zi.

Ceaiul si cafeaua
Ceaiul si cafeaua, candva cei mai buni prieteni, pot deveni acum cei mai mari dusmani ai dvs. Cofeina este direct implicata in iritarea vezicii urinare: de aceea trebuie sa reduceti cestile de cafea si ceai, zilinice. Ca alternativa, le puteti inlocui cu ceai care contine cantitati mici de cofeina si cafea decofeinizata.

Ciocolata
Din pacate, iubitorii de ciocolata care au o vezica hiperactiva, trebuie sa renunte la consumul acesteia.
Nu conteaza daca este vorba despre ciocolata neagra, cu lapte, ciocolata calda. Cand vine vorba despre incontinenta urinara, oricare din acestea ar putea fi o problema.

Zaharul
Desi efectele acestuia asupra vezicii urinare nu au fost la fel de intens studiate ca cele ale cofeinei si alcoolului, unele dovezi sugereaza ca produsele cu zahar, inclusiv cele care contin miere, sirop de porumb, fructoza, pot agrava, simptomele. Cu toate acestea, nici macar indulcitorii artificiali nu sunt de preferat. Unele cercetari au constatat ca acestia chiar stimuleaza incontinenta urinara. Cu toate acestea, nu este nevoie sa renuntati complet la zahar, trebuie doar sa aveti o dieta echilibrata.

Bauturile acidulate
O cutie de coca-cola poate fi un soc dublu pentru vezica urinara, din cauza cofeinei si acidului.
S-a dovedit ca bauturile carbogazoase agraveaza unele simptome de incontinenta.
O persoana care sufera de incontinenta urinara nu ar trebui sa consume alimente care contin coloranti, produse chimice si cofeina. Preferabil ar fi sa adopte o dieta mai naturala, cu un continut ridicat de antioxidati naturali si vitamine, inclusiv fructe si legume. La toate acestea se va adauga consumul zilnic a 2 litri de apa. Eliminati bauturile cu acid si ocoliti alimentele condimentate. Studiile au demonstrat ca evitarea produselor alimentare picante (curry, ardei iute, piper, etc.) duce la reducerea simptomelor de incontinenta urinara si de vezica hiperactiva, in special in cazul femeilor.

Citricele
Citricele pot furniza un continut important de vitamina C pentru organism, dar consumul acestora poate reprezenta o problema pentru cei cu incontinenta urinara. Grapefrut, portocale, lamai, portocale, rosii, toate pot irita vezica urinara. Musculatura vezicii prezinta o serie de nervi care pot fi afectati de astfel de alimente si pot exacerba simptomele de incontinenta.

Sucul de merisor
Folosit deseori ca adjuvant in tratarea infectiilor urinare de tract inferior si alte infectii ale vezicii urinare, multe persoane considera ca acesta poate fi de ajutor si in cazul vezicii hiperactive. Din pacate, sucul de merisor poate inrautati situatia, ca urmare a PH-ului acid. In concluzie, consumul acestuia, in cazul vezicii iritabile, nu reprezinta o alegere buna.

Medicatia
Anumite medicamente pentru afectiuni cardiace, cele pentru scaderea tensiunii arteriale, relaxantii musculari, sedativele, pot agrava incontinenta urinara. Acestea au rol diuretic si elimina excesul de fluid din organism, astfel incat inima si alte organe pot functiona eficient. Ca atare, functia vezicii urinare este solicitata. Discutati cu medicul dvs. referitor la modul in care medicamentele prescrise pot contribui la reducerea incontinentei urinare. Nu administrati nici un tratament din proprie initiativa.


Citeste si despre:

Incontinenta urinara la barbati Incontinenta urinara la femei Incontinenta urinara in boala Parkinson Metode care ajuta in cazul incontinentei urinare Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar Cum pot fi rezolvate problemele delicate ale femeilor? Tratamentul incontinentei urinare Mituri despre infectia urinara: Adevarat vs. Fals Infectia urinara: Simptome, Tratament si Metode de Prevenire Dementa Igiena intima: ghid pentru femei Tusea cronica Reabilitarea post accident vascular cerebral Adenomul de prostata Terapia de substitutie hormonala Celulele stem si incontinenta urinara
Cere sfatul medicului ×