Indicatiile vaccinului anti-HPV in prevenirea cancerului de col uterin

Publicat: 02 Octombrie 2017 | Actualizat: 06 Octombrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Cancerul de col uterin este o boala care progreseaza lent si care poate afecta femeile de orice varsta. Datele statistice arata ca aceast tip de cancer reprezinta a doua cauza de cancer la femeile sub varsta de 45 ani din intreaga lume.

Foarte multe cauze pot duce la aparitia acestei afectiuni, cea mai frecventa fiind insa infectia cu virusul Papiloma Uman (Human Papilloma Virus - HPV).

Human Papilloma Virus - HPV este un virus cu transmitere sexuala, care s-a dovedit a fi agentul cauzator pentru aproape toate formele de cancer al colului uterin. Au fost identificate in laborator mai mult de 100 tipuri de HPV, dintre care insa doar 70 sunt implicate in infectiile la om.

Virusul infecteaza celule bazale din piele si din mucoase, frecvent fiind implicata mucoasa de la nivelul colului uterin.

Infectia persistenta cu acest virus produce diferite leziuni, printre care veruci, condiloame, leziuni precanceroase sau chiar cancer. In functie de frecventa identificarii tulpinilor HPV din leziunile canceroase, virusul se imparte in tulpini cu risc ridicat si risc scazut.

In cazul cancerului de col uterin, cercetatorii au stabilit ca doua tulpini, si anume 16 si 18, sunt raspunzatoare de mai mult de 70% dintre leziunile canceroase. Ulterior, a fost dezvoltat un vaccin impotriva acestor doua tulpini, vaccin care a fost aprobat in anul 2006.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Preventia cancerului de col uterin

Astazi, o singura forma de cancer poate sa fie prevenita prin vaccinare si anume cancerul de col uterin, cancer provocat de un virus transmis prin contact sexual. Cancerul de col uterin afecteaza de regula femeile cu varste intre 35 si 50 de ani.

Acesta apare numai in urma infectarii cu virusurile papiloma umane (HPV), care produc leziuni si transformari anormale la nivelul colului uterin.

O modalitate de a preveni cancerul de col uterin este testarea periodica, astfel testul Babes-Papanicolau poate arata orice fel de schimbari apar in zona colului uterin, putand preveni in acest fel o evolutie patologica.

O alta modalitate de prevenire este vaccinarea. Vaccinul se poate efectua la orice varsta, indiferent daca s-a inceput sau nu viata sexuala, insa cel mai bine este ca persoanele de sex feminin sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin incepand cu varsta de 12 ani, astfel incat ele sa fie protejate inainte de a-si incepe viata sexuala.

Acest vaccin se administreaza in trei etape, practic trei doze injectabile intramuscular a cate 0.5 ml fiecare, conform urmatoarei scheme: prima doza - la data stabilita de comun acord cu medicul, a doua doza - la doua luni dupa prima doza, a treia doza - la sase luni dupa prima doza.

Trebuie insa precizat ca odata aparuta infectia HPV, eficacitatea vaccinului scade foarte mult. Numai medicul poate stabili rolul vaccinului dupa o infectie.

Posibile efecte secundare ale vaccinului

Ca orice vaccin si acesta prezinta o serie de reactii adverse, comune si celorlalte tipuri de vaccin. Cele mai des intalnite reactii post vaccinare sunt: iritarea la nivelul injectiei, dureri de cap, o stare gripala tranzitorie, stari de voma si diaree.

Foarte rar este posibil ca pacienta sa se confrunte cu stari de lesin dupa administrarea vaccinului, dar care dispar dupa ce sta in repaus, pe pat cateva minute, oscilatii ale tensiunii, convulsii, dar si riscul unui soc anafilactic.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic primar obstetrică-ginecologie Dr. Laura Leonte
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Mentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pieliiMentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pielii

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Displazia cervicala: cauze, simptome si tratament